Tämän päivän historiapläjäys sivupalkissa kertoo Singaporesta. Singaporen tunnetuimpia tuotteita lienee Singapore Sling, joka huurteisena esittäytyy kuvassa. Kuva on Raffles-hotellin esitteestä, Raffles taas oli britti, joka 1800-luvun alkupuolella rantautui niihin maisemiin.
Otsikossa on kaksi asiaa vähän niinkuin päällekkäin. Sing sing oli tunnettu vankila, ravintolana nyt kai toiminee ja Sing sing sing on tunnettu soittokappale Benny Goodmanin orkesterilta, jossa rumpalisti G. Krupa pääsi takomaan oikein henkens takaa, kuten Lohjan seudulla sanotaan.
Singaporeen kohdistui yleinen mielenkiinto pari vuotta sitten, kun australialainen nuorukainen hirtettiin siellä huumeiden salakuljetusyrityksestä. Purkan kadulle sylkemisestä voi joutua putkaan, niin johan nyt huumeista henki pois.
Tapauksen jälkeen eläkkeelle jäänyt pyöveli, pulska ystävällisesti hymyilevä veijari kertoi työstään, esimerkiksi kuinka köyden tarkka pituus on tärkeä. Liian lyhyessä köydessä asiakas ei saa tarpeeksi alkuvauhtia ja henki lähtee kivuliaasti tukehtumalla. Liian pitkä naru taas antaa liikaa kyytiä, ja siinä voi pää irrota kokonaan. Näinhän muuten Saddamille oli käydä. Niinpä hirttopäivän aamuna pyöveli käyttää asiakkaan vaa'alla, jotta päästäisiin parhaaseen tulokseen.
Singaporelainen kertoi parhaina päivinä hoidelleensa toistakymmentä asiakasta päivässä pois elävien kirjoista. Pyövelin paikka oli haastattelun teon aikana auki, oli ollut joku hakijakin, joka kuitenkin oli vetänyt paperinsa pois.
Myös jälkihoito on varsin korkeatasoinen. Hirtetty australialainen oli vankilan luottohautaustoimiston toimesta putsattu ja puettu ja laitettu arkkuun katoliseen kappeliin, josta omaiset hänet saivat noutaa. Alussa mainitussa Sing singissä teloitetut haudattiin enimmäkseen vankilan omalle hautausmaalle.
Toisaalta koomista, toisaalta ihan helvetin hirveää. Amerikassa vanginvartijat valittavat, kun monissa osavaltioissa teloitukset suoritetaan aamuyöllä, jolloin työntekijöillä on kova väsy ja uupumus. Lailla pitäisi kieltää yöteloitukset. Entäs jos kiellettäisiin ne kokonaan?
1 kommentti:
Tuo pyöveli muistuttaa Mika Waltarin Mikael Karvajalan taitavaa pyöveliä siis.
Eri asia on se, että nykyaikana kyseinen ammatti tuntuu käsittämättömältä.
Että joutaisi museoon, mokoma ammatti.
Lähetä kommentti