KUNINKAAN PÄIVÄ
Cliton XXVIII, Clitonian nykyinen kuningas, on valittu perustuslain mukaisesti vaaleilla. Hän oli Perusclitonipuolueen ehdokkaana saaden ääniä lähes 95%. Tämä kuvastaa merkittävää kannatusta, vaikkakaan muita ehdokkaita ei vaaleissa ollut, sillä käytännössä PC on maan ainoa puolue, ja yksittäiset puolueeseen kuulumattomat henkilöt eivät viitsineet ryhtyä ehdokkaiksi.
Kuninkaan valta ja suosio kasvoivat Dullesin vierailun johdosta. Siitä on näihin päiviin asti kansainvälisillä areenoilla vaiettu visusti, sillä Yhdysvalloissa pelätään nykyään Wikileaks-paljastuksia dollareiden painamisesta alppimaassa. Yli viisikymmentä vuotta on maan vauraus ja kansantulo noussut, ja syyskesän pakkolaskupäivää vietetään riehakkaana karnevaalina, jossa rypäletuotteilla on muutakin käyttöä kuin liiskaantua lentokoneen alle. Nykyinen kuningas on jo kolmas amerikkalaisten vierailun jälkeen valittu. Dullesin ja lentäjät kävi noutamassa helikopteri vähin äänin parin viikon vierailun jäljiltä. Dakota on muuttunut vähitellen alumiinisormuksiksi, joita kaupitellaan ympäri Eurooppaa, varsinkin romanialaisten toimesta, toinen moottori on jokilaivan voimanlähteenä, toinen vaurioitui korjauskelvottomaksi. Idean sormusten valmistamiseen antoi aikanaan suomalaissyntyinen englanninkielen tulkki, joka oli oppinut tekniikan jatkosodan aikana Kannaksella. Se miten hän joutui kaukopartiomatkallaan Alpeille, on mysteeri, josta hän ei koskaan suostunut puhumaan.
Mutta tarkastelkaamme yhtä kuninkaan työpäivistä.
Kuningas asuu rivitaloasunnossa kaupungin laitamilla, linna on vain työpaikka, jonne kuningatarkaan ei tavallisina päivinä tule. Ainoastaan, kun käsitellään valtion talouteen liittyviä asioita, hän osallistuu hallitsemiseen. Hänen tehtäviinsä kuuluu tilata uudet setelierät keskuspankilta ja niputtaa ne siististi kauppoihin, teollisuuslaitoksiin ja yksityisille kansalaisille lähetettäviksi.
On sohjoinen kevätsää, ja kuningas laittaa vielä talveen tottuneena lämpimästi vuoratun ja korvalapuilla varustetun talvikruunun päähänsä. Valtikka ja valtakunnanomena tulevat salkkuun, jossa on myös maitopullo ja eväsleivät sekä vuohenjuustoa. Linnassa on keittiö ja keittiömestari, mutta tätä ei ole näkynyt muutamaan päivään. Keittiömestari joutui pyövelin hommiin edellisen kuoltua maksakirroosiin työtään suorittaessaan. Teloitettavina on muutama kovakuntoinen tyyppi, joihin ei olut näy vaikuttavan mitenkään muuten kuin naaman punotuksena ja römeä-äänisinä rivoina lauluina.
Kuningas seisoo räntäsateessa bussipysäkillä. Muutamia muitakin keskustaan menijöitä tulee paikalle. Tervehditään ja vaihdetaan muutama sana säästä ja lomien pidosta. Kuningas sanoo lomailevansa heinäkuussa pari viikkoa. Hän aikoo mennä ampumaan gemssejä, joista kuningatar on hyvä loihtimaan herkkuaterioita. Salvialla maustetulla leivänsisuksella ja hillosipuleilla täytettyä, maakuopassa paistettua gemssiä kelpaa tarjota vaikka valtiovieraille, joita tosin harvoin Clitoniassa nähdään.
Auto tulee ja kuningas nousee siihen. Penkit ovat täynnä häliseviä koululaisia, ja monarkki joutuu seisomaan huonossa kelissä huojahtelevan ja luistelevan auton etuosassa käytävällä. Äkkiä jossakin tärskyssä salkku aukeaa, ja valtikka ja valtakunnanomena putoavat lattialle. Kuljettaja tekee väistöliikkeen muflonin juostessa sivukadulta eteen, ja valtakunnanomena pyörii kuskin jalkoihin, missä se kiilautuu jarrupolkimen alle. Poljin painuu vähän matkaa, mutta ei tarpeeksi, ja auto liukuu tien sivuun. Kuljettaja kaivaa omenan jaloistaan ja ojentaa sen kuninkaalle mitään sanomatta. Kuningas laittaa rutistuneen arvomerkin salkkuunsa, kiittää kyydistä ja menee ulos. Lyhyt loppumatka taittuu kävellen. Koululaiset jäävät työntämään autoa tielle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti