Vuodelta 1912 on peräisin "Käsiteollisuus"-niminen julkaisu. Se on "Käsityön opettajain ja kotiteollisuuden harjoittajain äänenkannattaja Suomessa". Lehti ilmestyy kuukausien puolivälissä Helsingissä, tilaushinta vuodelta Smk 3:-, ilmoitushinta 15 penniä m.m.
Lehden toimisto sijaitsee Merikadulla, puhelin 71 71, lehden konttori sijaitsee Kaivokadulla, puhelin 56 77. Vastaava toimittaja on Lauri Mäkinen.
Noin kolmen sivun mittaisessa artikkelissa kerrotaan, että Kotimaisen Työn Liitto on perustettu. Tämän järjestönhän me muistamme siitä, kun Puolustusvoimain Ylipäällikkö rouva Halonen luovutti suuressa ulkoilmatapahtumassa naamioituneelle viihdeorkesterille Liiton avaintunnuksen. Jutussa on esitelty yhdistyksen säännöt, joiden 10§:n mukaan "Jäsenyydestä eroittaminen voi tapahtua,
1. Kun jäsenellä on maksamatta jäsenmaksuja tai muita suoritettavia Liitolle edelliseltä vuodelta eikä hän kirjallisesti muistutettuna maksa 14 päivän kuluessa.
---
3. Kun hän on tehnyt itsensä syypääksi Liiton yhteismerkin väärinkäyttöön.
Lehdessä on Oskar Eleniuksen piirokset Tyttären huoneen kalustoksi. Kalustoon kuuluu kaksiovinen alavetolaatikolla varustettu korkea kaappi, kaksilaatikkoinen kirjoituspöytä, kolmen istuttava sohvapenkki sekä käsinojallinen että -nojaton tuoli. Tyyliltään ajan tapaan jugend-vaikutteisia. Aino Keinäsen kudosmalleja (ei kudonnan malleja) on neljä: esiliinan reunus, keskikuvio korituolimattoon, huonekalukangasta ja pitkä liina.
Haettavista stipendeistä, käsityönopettajan toimesta ja piirustuskilpailusta ilmoitetaan lehden palstoilla. Tilaajia pyydetään kääntymään toimituksen puoleen, mikäli lehti ei ole saapunut säännöllisesti. "Ainakin toisessa edellä mainituista tapauksista osottautui asiaa tutkittaessa, että tilauksen vastaanottaneelta asiamieheltä oli unehtunut se perille saattamatta."
Reklaameja julkaisussa on kosolti, etupäässä pienikokoisia kansien sisäsivuilla, takakannessa ja alku- ja loppulehdellä - äkkiä laskien yli 80. Viina- tupakka- ja elintarvikemainoksia ei ole, lähes kaikkea muuta vakuutuksista soittimiin, rottingista valokuvaus- ja ompelukoneisiin löytyy.
Yllä olevassa mainoksessa torvisoittimista mainitaan Apostol. Suomen puhallinmusiikki saa kiittää Turkin sotaa, kun sieltä orpo Alexei-poika Suomeen tuotiin. Kun soittajien keskuudessa puhutaan apostolinaikaisuudesta, sillä ei tarkoiteta Pietarin eikä Paavalin jalanjälkiä vaan nimenomaan tätä Alexeita, monipuolista musiikkivaikuttajaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti