Eläkeläismies odottaa maksuvuoroaan Lidlin kassalla. Muistelee, kuinka tämän kaupan alkuaikoina tavarat piti nostella takaisin kärryyn heti kassan jälkeen. Semmoinen käytäntö on Saksassa muissakin kaupoissa, mies tietää, koska on joskus käynyt siellä ostoksilla. Edullista oli Teutonien maassa elintarvike, puolen litran tölkki vahvaa pilsneriä maksoi vain 50 senttiä. Muovikassit oli piilotettu tiskin alle - pyytämällä sen sai. Mies ei muista, mitä se maksoi, mainoksia siinä ei kuitenkaan ollut.
Kassahenkilö katsoo ulos ja sanoo poliisiauton olevan pihalla. Kohta tulee toinenkin ja kolmas.
- Niillä on kännykänratsausviikko, mies sanoo, maksaa ostoksensa ja lähtee ulos. Ovella on suuri joukko kaupasta tulleita ja sinne meneviä asiakkaita. Mies yrittää mennä autolleen.
- Ei saa mennä, poliisi sanoo, siellä on vaarallista. Toinen poliisi tähtää auton ovenraosta konepistoolilla, kuitenkin poispäin asiakasjoukosta. Nainen pannaan rautoihin ja poliisiauton perätilaan. Kolme poliisia koiran kera lähtee tiiviissä muodostelmassa suojakilven takana etenemään kohti pysäköityä autoa, jota konepistoolimies äsken tähtäili. Eläkeläismies ottaa Lumian esille. kiroilee mielessään, kun ei osaa sillä zoomata kunnolla, ja kun auringonpaisteessa kamerapuhelimen näytöstä ei saa selvää. Kohdeauton ovet ja peräluukku avataan - nähtävästi siellä ei ole ketään.
- Nuita ne oppii netistä, virkkaa joku vanhempi henkilö väkijoukosta. Ei käy ilmi, tarkoitetaanko rosvojen vai poliisien käytänteitä. Seuraavaksi toiseen autoon laitetaan pitkä huppariin, collegehousuihin ja vinossa olevaan lippalakkiin verhoutunut mieshenkilö. Eläkeläismies on jo autossaan ja aikoo ajaa kotiinsa. Hupparimiehen pidättänyt poliisi seisoo kuitenkin sivuttain kapealla ajoreitillä poliisiauton ja lumipenkan, tosin matalan ja tamppautuneen, välissä. Autoilija odottaa, väistyisikö poliisimies. Ei väisty, eikä reagoi lähestyvään ajoneuvoon millään lailla. Eläkeläinen tarkistaa, että turvavyö on kiinnitetty ja valot päällä. Nissanin automaattivalorele on epäkunnossa, ja vain toinen ajovalo syttyy käynnistettäessä itsekseen. Mikäli haluaa valot asiallisesti palamaan käynnistyksen jälkeen, on ne kytkettävä nappulasta, kuten ennen vanhaan piti. Eläkeläismies ei halua töötätä poliisille, eikä ajaa tämän päälle. Auto kiertää poliisin lumipenkan kautta, ei jää kiinni ja selviytyy parkkipaikalta tielle.
Kotiinpaluun jälkeen mies soittaa paikallislehteen ja lähettää sinne kuvan. Iltapäivälehteen lähtee kuva myös. Kohta sieltä soitetaan ja kysellään asiasta tarkemmin. Toimittajan mukaan rikoskomisario ei ollut halunnut kommentoida tapausta.
Paikallislehti paperisena ilmestyy vasta seuraavalla viikolla, mutta kuva on jo nettisivulla. Paitsi se, lukijaa ilahduttaa myös nuoren toimittajan ansiokas artikkeli kielemme englantisoitumisesta, johon tämä on saanut kimmokkeen yhden Saran, jolla on vaikea sukunimi, parin viikon ulkomaanmatkasta, jonka aikana tyttöressu oli unneuttanut suomen kielen lähestulkoonsa.
Lehtiartikkelin kauheuksien lisäksi miestä kauhistuttaa myös höpinä pisteestä pilkun tilalla puhuttaessa desimaaliluvuista. Sipilän Juhakin ja monet muut hokevat kahdeksaapistekuuttabiljardia ja muita lukuja ihan pokkanaan.
- Olenpa täkäläisen vanhan lukion matematiikanlehtorinkin kuullut päästävän suustaan pisteen pilkun tilalle, oppikirjoja on sekin kirjoittanut, akateeminen eläkeläinen pohdiskelee.
Mutta tässä asiallista asiaa:
http://www.soisalonseutu.fi/fist-bump-vs-nyrkkitony/
Nyrkkitönystä kun jättää öön pilkut pois, tulee mieleen entinen persukansanedustaja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti