Samoissa juoksuhaudoissa viivähdämme tälläkin kertaa, vuoden 1942 asemiesiltojen ja toivekonserttien merkeissä.
Marsalkan hopeatorvet on nimeltään Artturi Ropen säveltämä marssi ja siihen liittyvä paljon käytetty fanfaarisävelmä. Hopeatorvet on nimeltään Propaganda- Aseveljien julkaisema musiikkitilaisuuksiin liittyvä julkaisu, jota tarkastelemme tällä kertaa.
Vasemmalla olevasta leikkeestä käyvät ilmi julkaisun ja julkaisijan tarpeelliset tiedot. Pääkirjoitus alkaa kertomalla edellisen tilaisuuden kulusta. Filmattu oli, ja toiveissa on nähdä tulos lähiaikoina valkokankaalla, tekstissä sanotaan.
Kirjoituksessa kerrotan edelleen lasten tuomista terveisistä isilleen, kapellimestari Ropen marssiuutuudesta, ja siitä, kuinka "mies lopetti laulamisensa kesken ja antoi kovaäänisten jatkaa esitystään. Mutta Olavi Virta, joka tällaisen tempauksen teki, onkin tunnettu äänilevylaulaja." No, runsaat parikymmentä vuotta myöhemmin tämmöiset tempaukset toistuivat - tosin eri syystä.
Äänislinnan asemiesillasta tutut Aunuksen tytöt Saara, Ruusu ja Nasti esiintyivät tanssien ja laulaen, tenori Jorma Huttunen lauloi "Bohemé-aarian" - eikä hänen tarvinnut turvautua äänilevyihin, Onni Laihanen soitti haitaria, korpraali Möttönen saapui paikalle kenttäkeittiöllä, Hannes Häyrinen esitti huumoria ja Veikko Itkonen kuulutti sujuvasti.
Lehti on taitettu erikoiseen muotoon, sivukoko on vaakasuuntainen, leveys 34 cm, korkeus 24. Avattuna pöydällä leveys on siis lähes 70 senttiä. Nidotun keskitaitteen lisäksi julkaisu taittuu vielä keskeltä, ja kansikuva, joka tässä jutussa on ylimpänä on itse asiassa puolet takasivusta. Avattuna sivun mittaiseksi esillä on Asemiesilta n:o 37:n toivekonsertin ohjelma. Toiveita ja terveisiä on saanut lähettää toimitukseen, ja eniten toiveita saaneet kappaleet esitetään konsertissa yhteislauluina. Sanat on painettu takasivulle otsikkosivun viereen.
Ohjelmassa mainitaan saksalainen vuoristojääkärirykmentin soittokunta. Se oli vierailulla Suomessa, ja lehdessä on säveltäjä Sulho Rannan perusteellinen artikkeli saksalaisesta sotilasmusiikista.
Perinteiseen aikakauslehtitapaan julkaisu sisältää henkilöjutun - oopperalaulaja Maini Vilppula, huumoripitoisia pakinoita, jännityskertomuksen, pilakuvia ja älynnystyröitä vaivaavia tehtäviä.
Ratkaiskaapa tämä! Aikalailla mietitytti... |
Alla vielä kuvia edellisen illan esityksistä ja tulevan konsertin esiintyjistä.
Yläkuvassa korpraali Möttönen saapuu soppatykillä, alemmassa Virta säestäjineen. |
7 kommenttia:
kavi
nelosen vedin housuista, voip olla mätiä:
1. REKIOS = SOKERI
2. AUPPIAS = SAIPPUA
3. OVI = VOI
4. UNIAM = MUNIA
5. TUOL = OLUT
6. LAHI = LIHA
7. SAKNGA = KANGAS
8. MATOI = MAITO
9. VAHKI = KAHVI
10. KALA = KALA
Kyllä nelonen on varmaankin munia. Kumma vaan kun on partitiivissa. Oliko Lempi apuna?
kavi
ei nelosessa, kun sillä raukalla - leikatulla - ei oo niitä! :(
Oliko Lempi apuna?"
No nyt selvis Hikkaj:n "tuotannon" salaisuus. Tarttis joskus kommentoida Kariavin taideanalyysia taitelijasta "AH", mutta pöytäkoneella ei ehdi ja puh:lla ei viitti kirjoittaa :-)
T. Juha
Hyvä militanttikatras
Se tuo vasemman alanurkan polliisisetä ennakoi jo kolkytluvun alussa, jotta vanja tuleepi, ja ottaa Hangon.
" Hangö, Hangö, Hangö ... "
Eipäs vaan Etsivä kepo hoksannut tätä viidennen kolonnan myyrää ja tämän suoraa vihjettä cocktail-Mollelle.
Vaikka melkein kaimoja oli tämän Molli-Jorin kanssa !
So ist die Welt verändert, mein AH... Aikanaan näytettiin AH:n ja kavereidensa toimesta die entartete Kunst-näyttelyssä, kuinka ei saa maalata, ja nyt on AH:n nimenkin tai aakkosjärjestysluvun 18 julkinen lausuminen saatikka spreijaaminen epäsuotavaa, jopa rangaistavaa.
Kaikkein ovelinta sedässä oli vielä tuo kuvassa oleva laivaston soittokunnan uniformu, joka vasta kauan Hangön palautuksen jälkeen vaihtui semmoiseen, jossa oli hyvä laulaa että valppain mielin muista sä aina.
Lähetä kommentti