19.7.2016

Maantiedon kertausta 3


Taigamatto kiidättää meidät edellisestä kohteesta Suomen Turkuun, jossa nousemme SHOY:n ylelliseen matkustajalaiva Bore kolmoseen. Tämä vie matkalaiset läntiseen naapurimaahamme Ruotsiin ja Skandinavian niemimaan itäiseen osaan.

Työvihon mukaan "Pohjois-Eurooppaan kuuluvat Itä-Karjala ja Kuolan niemimaa (Neuvostoliitosta), Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti. Skandinavian niemimaalla ovat Ruotsi ja Norja. Fennoskandiaan kuuluvat Kuolan niemimaa, Itä-Karjala, Suomi ja Skandinavian niemimaa. Islanti, Tanska ja Skoone eivät kuulu Fennoskandiaan. Fennoskandian maille on yhteistä samanlainen kasvisto, eläimistö ja kallioperä.

Pohjois-Euroopan germaaniset kielet ovat ruotsin kieli ja norjan kieli. Vain Suomessa ja Itä-Karjalassa puhutaan suomalaisugrilaista kieltä.

Rotu ja kieli on aivan eri asia."

Yläkuvan alareunassa on ylhäältä otettu liikennevalvontakuva. Hurjapäistä on meno ollut vasemmanpuoleisessa liikenteessä. Vasemmalle menevä rekka vetää ohittavaa jonoa raapien henkilöautojen kylkiä kapealla ajoradalla. Meininki onneksi rauhoittui, kun siirryttiin oikeanpuoleisuuteen. Aluksi oli kuulemma tarkoitus kääntää ajosuunta vain joka toisena päivänä, jotta asiaan totuttaisiin vähitellen.

Vihkoon on piirretty karttoja, jokia, kaupunkeja, kuten aikaisemmissa kertauksissa itänaapurinkin aluetta käsiteltäessä.

Tutustumme nyt kuitenkin ruotsalaisiin tekniikan tuotteisiin.

Kaksi kuuluisaa keksijää nimeltä Ericsson on lähtöisin Värmlannista. Toinen, John tunnetaan laivan potkurin keksijänä ja amerikkalaisen sotalaiva Monitorin suunnittelijana, toinen, Lars Magnus, liittyy vasemmalla kuvassa olevaan tuotteeseen.

Olen nähnyt propellinkeksijä Ericssonin hautakappelin, jota koristaa laivan potkuri. Siitähän tulee mieleen vanha tarina miehestä, joka kuolinvuoteellaan vannotti vaimoaan pysymään visusti erossa muista miehistä ja sanoi pyörähtävänsä haudassa aina, kun emäntä lipsuisi kaidalta tieltä. No, sitten tuli vaimonkin aika lähteä P.Pietarin pakeille, ja tietysti ensiksi kysytään, mistä mies löytyy. Nimet kysellään ja sotut ja hetut, ja viimein Pietari sanoo: "Ai niin, tämä on se Propelli-Virtanen."

Volvo ja Saab olivat ruotsalaisia automerkkejä. Amazonista suunniteltiin amerikkalaistyylinen, nokkailme muistuttaa senaikaista Chrysleriä. Saab oli lentokonetehtaan sivutuote.

- Neuvostoaseet ovat rauhan aseita, julistettiin muistaakseni joskus takavuosikymmeninä. Vielä enemmän varmaan Ruotsin aseet ovat niitä. Taas on tarjoutunut mahdollisuus piirtää niitä kouluvihkoon. Boforsin ilmatorjuntatykki edustaa järeämpää kalustoa, Eskilstuna on merkitty teräaseiden lähteeksi, Mora olisi pitänyt olla mukana puukoista puhuttaessa.

Lopuksi Ruotsin elintarviketeollisuutta edustamaan on valittu Örebro kekseineen. Huomatkaa keksipaketin perspektiivisyys.

12 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä yleisasiantuntija kariav

Tuo ilmakuvassa vasemmalle kiitävä puoliperävaunullinen kuorma-auto on kyllä ohittamassa sitä kirjavaa henkilöautoa, ja törmää tuotapikaa keltaisen henkilöauton oikeaan takanurkkaan.
Tokihan kerrottiin, että raskaan liikenteen siirtymäsäännöt olivat hieman erilaiset kuin muiden.

Luovaa ajattelua on esiintynyt jo muinoisina vuosikymmeninä, kun neukut sallivat Itä-Karjalasta kirjoittamisen, ja Skoone irtautui fyysisesti Ruotsin kuningaskunnasta.

Venättä ei Itä-Karjalassa ollenkaan puhuttu, ja Tanskan ynnä Islannin väki opettelivat pakkoruotsia.
Hurrien erikoisesta mongerruksesta ei kehdattu mitään mainita.
Sen kyllä ymmärtää, kun närpesiskaa hetken kuulee !

SKF ja Nobel ovat unehtuneet.
Myyrmannissa käytetyn pommin saapi helposti kokoon, kun laittaa SKF:n kuulalaakereitten sisään Nobelin dynamiittipötkön.
Ette silloin kemian tunnilla kokeilleet ?
Niinku Pikku-Kalle aikanaan.
Kun Kalle-pojan äiskä seuravana aamuna kyseli, etteikö jo kouluun pitäisi lähteä, niin Pikku-Kalle siihen, jotta: Mihin kouluun ?

Kari Rydman kirjoitti...

Vas. puol. liikenteen aikana olin Tukholmassa tapaamassa kollegoita. Aamulla piti ajaa koko kaupungin läpi lentokentälle joka tietysti oli vielä Bromma. No, minä olin ainoa ajokuntoinen, joten sompailin peilikuvafolkkarilla tyylikkäästi koko matkan. Yllättävän nopeasti siihen vasemmanpuolisuuteen kyllä tottui.

hikkaj kirjoitti...

kavi
kiitos taas sivistyslisästä.

Voksi, sir
unohtu siltä koulupojalta myös Kelsius.

KR
Malta, Kypros, IB, Irlanti jäljellä Euroopassa. Matkustajaksi etupenkkiin meno tuntuu omituiselta.

kariav kirjoitti...

Kära bröder, rakkaat leivät!

Mielenkiintoista on, että Baltian maat eivät oppikoulun opsin mukaan kuulu Pohjois-Eurooppaan. Toivottavasti tunnelihanke toteutuu pian, jotta saamme nekin tänne liitetyiksi.

Totta on, että useita merkittäviä ruotsalaisia innovaatikkoja on kuitenkin tuossa koosteessa jäänyt mainitsematta. Kommentissa mainitun Kelsiuksen lisäksi pitäisi muistaa tietysti elukoitten ja kasvien nimittelijä Linnaeus sekä ihmiskallonmittaajat Bröderna Retzius.

Tässä esilletuotujen sivujen annin lisäksi puhutaan kuvien kera Skoonen maanviljelystä, Pohjois-Ruotsin vuorityöstä, kalastuksesta ja tekstiiliteollisuudesta.

Ruotsissa henkilöautoissa muistaakseni matkustaja istui oikealla niinkuin Suomessa. Busseihin piti kiivetä väärältä puolelta. Ruotsalaiset pysyivätkin hyvin tiellä, kun ojan reuna oli helposti tarkkailtavissa. Tien reunaviiva oli lisäksi katkonainen (en muista onko vieläkin), jolloin tien anto takaa tulevalle kiireisemmälle oli tarvittaessa helppoa.

Erään tunnetun värmlantilaisen sisäoppilaitoksen lähistöllä on tien kaareutuma, joka on saanut nimen "Bertils kurva" siinä tieltä suistuneen HKH:n nimen mukaan. Ojaanajoja siis sattui kuitenkin.

Kari Rydman kirjoitti...

Olen siis ajanut Kuplaa, jossa ratti oli oikealla puolella.

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä vasemman ja oikean aivopuoliskon aivoneutraali katras

Meikäkin vuonna 1966, runsasta vuotta ennen puolenvaihtoa, ajeli lainarättärillä Tukholmassa ja lähiympäristössään aina Sigtunaa myöten.

Muista vasemmanpuolen perinnemaista poiketen ruotsalaisratti oli henkilöautoissa vasemmalla kuten Suomessa, mutta linjureissa oikealla.
Raskaan linja-autoliikenteen olikin helpompi lähteä ohitukseen, kun vastaantulijat näkyivät jo pienellä sivuliikkeellä. Henkilöautoa ajaessa oli auto ajettava vastaantulijan kaistalle melkein kokonaan, ennen kuin saattoi nähdä, tuleeko joku vastaan.
Kokemus oli tietysti kokonaisvaltaisempi kuin Suomessa, sillä näköhavaintoon saattoi liittyä paitsi kuulo- niin myös tuntohavainto !

Kun syyskuussa 1967 Ruotsi siirtyi oikealle viikonvaihteessa aamuyöstä, oli väkeä ulkosalla niinmaanpirusti, vaikka siirtymä oli suunniteltu tapahtuvaksi hiljaiseen aikaan.

Ainakin Tukholmassa muistan jääneen kuutisensataa kaupunkibussia käyttökelvottomiksi vääränpuoleisten ovien takia. Vanhoihin ei kannattanut tehdä muutostöitä, ja uudemmat oli kaukaa viisaasti tilattu tuplaovin, kuin suomalaiset junanvaunut.
Samanlaista kaukaaviisastelua on myöhemmin Suomessakin harrastettu, kun länsimetroon louhittiin puoltalyhyemmät asemahallit kuin Helsinkiin aiemmin.
Joko espoolaiset mahtuvat pienempään tilaan, mikä onkin tämän haja-asutuspitäjän väkiluku huomioiden ymmärrettävää, tai, kuten on selitetty, kuljettajat jätetään tykkänään pois, joten junista tulee lyhyempiä !
Lyheneminen toteutetaan lukuisilla toisiaan seuraavilla törmäyksillä ?
Metalliset vaunut sitten muistuttavat lopulta Ikaalisten hopeisia harmonikkoja ??

Mutta takaisin asiaan.

Ne 600 bussia päätettiin lahjoittaa hyvästä sydämestä Karachiin, missä ajettiin yhä väärää puolta.
Homma meni kuitenkin poskelleen, kun pakistanilaisillapa ei ollutkaan yhtä yhteistä bussifirmaa, vaan matkustajista kilpaili kymmenittän pikkufirmoja. Sopua ei sitten syntynyt siitäkään, kuka minkäkin verran saisi ilmaisbusseja.
Lopputulema oli, ettei kukaan saanut mitään. Bussit ruostuivat aikansa Ruotsissa sataman varastokentällä, ja romutettiin lopulta vähin äänin.

Saman puolenvaihdon myötä loppui myös ratikkaliikenne Tukholmasta. Yksi linja tuolloin jäi, koska reitti oli katualueen ulkopuolella.
Lidingöbanan, joka ratikan näköisillä junillaan ajeli Tukholman keskustaan asti, joutui lyhentämään linjansa Lidingön alueelle, missä kiskot kulkevat pitkin nurmikoita.

Vasemmanpuoleinen perintö jatkuu yhä tunnelbanan ja rautateiden liikenteessä.
Tai enhän ole viime vuosina käynyt tsekkaamassa, josko olisivat siirtyneet oikealle.

Noista kuninkaallisista mutkista on jäänyt mieleen Tukholman eteläpuolella oleva Kungens Kurva, johon Ingvar Kamprad rakensi Hartwall Arenan näköisen kaupan, ja kutsui IKEAksi.

Tämä Alte Kampmeraden-perinnepoliitikko aloitti natsina, mutta on saanut synninpäästön päinvastoin kuin Sverigedemokraatit. Vaikkeivät nämä myykään lastulevy-3D-palapelejä ( 0 - 3 v. ).
Valistunut lukija ymmärtää, että sulkeissa oleva numerot viittaavat siihen ajanjaksoon, mikä menee palapelien kokoamiseen, vaikka kellot pysäytettäisiin kiroilujaksojen ajaksi.

kariav kirjoitti...

Uskotaan, uskotaan - siis ratti oikealla paikallaan vasemmalla?

Ei kun ihan toenperrään, kyllähän siellä varmasti englantilaistyylisiäkin oli styyrpuuriohjauksella. Kun Tukholman liikenteestä katsoo elo- tai valokuvia vasemmistoliikenteen aikaan, autoissa ratti on vasemmalla.

Styyrpuuri on käännös sanasta styrbord - ohjauspöytä, paapuuri sanasta barbord - baaripöytä; veneilytermejä:)

kariav kirjoitti...

Rättisitikalla olen minäkin ajanut hyvin kovaa Ruotsissa. Tämä tapahtui tosin jo oikeanpuoleisessa liikenteessä. Olimme ystäväpariskunnan kanssa Norjan-matkalla, (heillä oli Datsun 100) ja tarkoitus oli tulla veden yli Sundsvallista Vaasaan. Laiva oli kuitenkin rikki. Kävimme herättelemässä varustamon myyntihenkilön kotoaan, ja tämä kehotti ajamaan Uumajaan, saattaisimme ehtiä sieltä lähtevään alukseen.

Tehtiin työtä käskettyä; kaksi suomalaista sisukasta autokuntaa pimeässä ja rankkasateessa kartalla ylämäkeen ja kaasu pohjassa koko ajan, ainakin Sitikassa. Kerittiin, hyttejä ei saatu, mutta naisilla olisi ollut mahdollisuus levähtää miehistöhytissä. Eivät tarttuneet tarjoukseen.

Äijä kirjoitti...

Vaikuttaisi siltä, että piirtämällä oppiminen on vakavasti varteen otettava tapa oppia. Olen ollut joskus sellaisessa pedagogisessa koulutuksessa, jossa tolkotettiin sitä, että lapset ovat erilaisia oppijoita.

Määttiijjä, minusta ei pedagogia ole tullut, ja kun sitä taitoa rippikoulussa tarvitsisin, onnistun tunneillani saamaan teinit kapinaan alle kolmessa minuutissa.

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä rättärikollega antiquus kariav

Olikos silloin Ruotsissa jo yleinen 70 km:n nopeusrajoitus ?
Siis tämä rättärin huippunopeuden mukaan asetettu ??
Meinasiko Datsunkehveli ajaa ylinopeutta ??

Uumajan ja Vaasan välillä laivaliikenne loppui tykkänään taannoin, kun EU:n lanseeraama ihmisten vapaa liikkuminen oli ihan liikaa.
Verovapaa myynti sai hetken poikkeusluvalla jatkua, mutta kun se loppui, häipyivät laivat.

Hetken tenkkapoon jälkeen pitsakeisari Grönblom, nyttemmin jo manan majoille muuttanut, perusti laivayhtiön, osti vanhan ruotsinlaivan, maalasi kirjavaksi ja aloitti taas laiva-ajelun.

Eliittitason autojen huippunopeuksista on jäänyt mieleen Trabantin kehitysversio, jossa huippunopeus oli nostettu peräti sataan itäkilometriin per neukkuvyöhyketunti.
Syynä oli se haitalliseksi koettu juttu, että tikan lentonopeus oli 90 kilsaa tunnissa.

Eikös se rättäri toiminut hyvinkin hytin korvikkeena.
Istuinkehikot vain veks, ja koukuin kiinnitetyt istuma-alustat patjoiksi rättärin lattialle.

Jos tuli vari, niin kattoa rullalle !

kariav kirjoitti...

Minulla piirtäminen oli harrastus ihan siitä asti, kun kynä pysyi kädessä. Kaupasta sai hienoa piirustuspaperia, arkkikoko vaihteli sen mukaan, kuinka iso köntti jauhelihaa tai muuta kylkiäistä paperin mukana tuli. Näistä makulatuureista tehtiin sitten lehtiöitä nitomalla arkit toisesta reunastaan yhteen.

Kouluaikana tuli kuvitettua vihot ja kirjojen marginaalit ehkä opetussuunnitelmiin kuulumattomillakin aiheilla. Näitä olen julkaissut aikaisemmassa blogijutussani.

kariav kirjoitti...

Datsunin ei auttanut ajaa kovin suurta (yli)nopeutta, koska rättärin vasen etuvilkku oli rikki. D:n lähituntumassa piti pysytellä, että kaistanvaihdot ja vasemmalle kääntymiset sujuivat juohevasti sen etusuuntavaloa hyödyntäen.

Leikillinen tarina pirkanmaalaisesta Tammer-Auto-liikkeestä:

Asiakas Datsunin ostettuaan: - Onks tää mun ny?
Myyjä: - Eiku se on Sunny.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt