Kuukausi sitten kirjoittelin sisävesimatkailusta Saimaan vesistössä. S/S Leppävirta II:n vieraskirjaa siinä analysoitiin. Matkalla pitää myös syödä, että jaksaa. Laivan kapyysissa loihdittiin herkkuja ruokapöytään, ja tässä esitellään neljän varustamon yhteinen ravintolahinnasto. Kuvassa oleva lista on "nykäsemätön", hintoja ei siihen ole lisätty. Tarjottavat esitellään viidellä kielellä, ja kansikuvassa olevasta yhdestä pöytälipusta päätellen kuva on otettu vuosien 1933-1945 välisenä aikana.
"Viiniä ja olutta tarjoillaan ruokien kera Alkon hinnoilla", todetaan listan alalaidassa. Kieltolakikin on ollutta ja mennyttä.
Juhani Ahon kirjassa "Helsinkiin" nuori ylioppilas Antti matkustaa Kuopiosta Lappeenrantaan laivalla, ja se matka tarjoilusta ja meiningistä päätellen tehdään ennen kieltolakia. Savonlinnassa saapuu laivaan herraseurue kuin ravintolaan ikään ja poistuu taas laivan lähtiessä jatkamaan matkaansa.
Virvoitusjuomista on tarjolla "Sitroona soodan" ja "Limonaadin" lisäksi "Orange tahi Valencia", josta Valenciaa ei ole käännetty muille kielille. Valencia oli muistaakseni veriappelsiinijuoma. Hopeatee on tavallisesti kuumaa vettä joko maidon kera tai ilman. Englanniksi ja ranskaksi kerrotaan juoman sisältävän vettä, sitruunamehua ja sokeria.
Suurenna kuvia klikkaamalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti