Maalaus: Vladimir Serov |
Edellisen juttuni kommentissa lupasin esitellä vuonna 1946 painettua "Jokaisen miehen kirjaa", jonka ovat toimittaneet Matti Viherjuuri ja Bruno Selin. Ylläolevassa kuvassa ei ole kukaan selin, eikä ihan mattikaan.
Joskus aiemmin kirjoitin kesäleskeydestä, siitä kuinka isä jäi kaupunkiin töihin, kun muut muuttivat huvilalle.
Tarkastellaanpa, mitä kirja poikien illanvietoista sanoo. Kuvassa kavereiden kanssa mietitään, kuinka kesäleskeyttä voisi parhaiten hyödyntää.
Jokaisen miehen kirja tarjoaa useita vaihtoehtoja Asko Ivalon kirjoittamassa pikässä artikkelissa seuraelämän tavoista; seuraavan järjestyksen mukaan päivä sujuu mukavasti ilman virallisia juhlapäivällisiä tai herraillallisiakin:
Lounas:
"...Lounas alkaa klo 12.30-13.30 ja kestää säännönmukaisesti puolestatoista kahteen ja puoleen tuntiin. Ruoka- ja juomajärjestys on yleensä yksinkertaisempi kuin päivällisellä. Cocktail voidaan tarjoilla, jos viinaa ei anneta...
...Cocktailin tai viinaryypyn ynnä oluen lisäksi riittää lounaalle tavallisesti yksi viinilaji. Jos lounaalla tarjotaan valko- ja punaviiniä sekä jälkiruokaviiniä ehkä vielä samppanjaakin, herää vieraissa helposti kysymys, miksi isäntäväki ei ole mieluummin pyytänyt heitä päivällisille, jolloin heidän ei olisi tarvinnut lähteä juhla-aterialta suoraan jokapäiväisiin töihinsä, joissa heidän työkykynsä tällaisessa tapauksessa usein osoittautuu alentuneeksi.
Lounaspöydästä noustua nautitaan kahvia ja - varovaisesti - siihen kuuluvia juomia. Jos velvollisuudet kutsuvat, voidaan lounaskutsuilta ujostelematta poistua odottamatta arvorouvan lähtöä"/sammumista(Ruonansuu-sitaatti)
Iltapäiväkutsut:
"Iltapäiväkutsut kulkivat aikaisemmin teekutsujen nimellä. Viime vuosina on lisäksi - Amerikasta tullutta tapaa noudattaen - ruvettu pitämään ns. cocktail-kutsuja. Nämä kutsumuodot sulautuvat usein yhteen. jos nimenomaisen eron haluaa tehdä, on se se, että teekutsuilla ei välttämättä tarvitse tarjota alkoholipitoisia juomia, jotka taas ovat cocktail-kutsutarjoilun perustekijänä...
...Sellaisia herroja varten, joita tämänkaltaiset kutsut muuten ikävystyttäisivät, voidaan jollekin syrjäpöydälle järjestää grogitarpeet, joiden käyttöä kuitenkaan ei ole erikoisesti propagoitava. Viini ja cocktail sopivat paremmin iltapäiväkutsujen tyyliin. Tupakkaa ja tuhkakuppeja on isäntäväen hyvä järjestää sinne tänne vieraiden ulottuville.
Jos seurassa sattuu olemaan joku tunnettu esittävä taiteilija, voi olla sopivaa pyytää häntä esiintymään, ellei se ole hänelle itselleen ilmeisesti vastenmielistä. Tällaisia henkilöitä ei tuttavien kuitenkaan milloinkaan ole kutsuttava luokseen - mihinkään tilaisuuksiin -siinä mielessä, että he maksutta huolehtisivat ohjelman suorituksesta."
Iltakutsut:
Kutsut aloitetaan klo 20-21. Aluksi tarjotaan sopivasti cocktail tai useampi...
... Juomat sijoitetaan parhaiten eri pöydälle ruokapöydän läheisyyteen. Vieraat huolehtivat yleensä itse niidenkin kaatamisesta, mutta silti on hyvä, että palveluskunta välillä kulkee ympäri täyttämässä halullisten laseja. Kylmän ruoan kanssa nautitaan viinaa ja olutta, myöhemmin viiniä, jonka valikoima voi olla suppea. Esim. pelkkä punaviini riittää... Kutsuilta poistuminen on vapaamuotoisempaa kuin kuin päivällisten jälkeen. Lähtöteetä ei tarjota."
Jatkot:
" Toisinaan sattuu, että iltaansa yhdessä viettänyt seurue yöllä joutuu jonkun seurueen jäsenen kotiin ns. Nachspielille. Jos tätä, kuten harvoin on laita, oli isäntäväen taholla ennakolta suunniteltu, on kaikki hyvin. Silloin on virvokkeita - grogia, voileipämuonaa, kahvia tms. - varattuna ja ehkä naapureitakin varoitettu...
Tällaisessa tilaisuudessa vieraiden ei ole lähdettävä tutkimaan huoneistoa, ei järjestettävä musiikkia ilman isäntäväen aloitetta, ei kutsuttava lisää vieraita saapuville jne...
On normaalia, jos jatkoilla olleet vieraat seuraavana - tai sitä seuraavana - päivänä tuntevat tarvetta lähettää emännälle kukkia. Kukkahuiskulla voidaan pyyhkiä pois monien huokausten jäljet."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti