1.10.2016

Lokainen kuuNyt se on jo  kuulkaapas lokakuu, ja Baijerissa ruvetaan kaljanjuontiin, ja Venäjällä tehtiin satosen vuotta sitten vallankumous, vaikka se ei ihan nykyisen lokakuun kohalle sattunutkaan.

Kansakoulun OPS:n mukainen kuvaamataitotehtävä esittää lokakuuta. Keltainen kulma-aurinko on jäänyt mustan pilven taakse. Säteiden sijasta maan päälle sinkoilee sadepisaroita, jotka suuren nopeutensa takia ovat tallentuneet mustina ohuina viivoina.

Kansakouluaikaan olivat sukupuolirajat vielä selkeät. Siinä, missä tyttöpuolinen koulukas kulkee sievästi tiellä nätin sateenvarjon suojaamana ja laukku olalla, reppuselkäinen poika on löytänyt hienon kuralätäkön, jota yrittää kuivata siinä tasajalkaa hyppimällä. Tuuli käy voimakkaana vasemmalta oikealle, eivätkä laineet ole vielä kasvaneet vaahtopäiksi - vastarannalla on toisin.

Teksti "Lokakuu 31 päivää" ei lyijykynällä tehtynä erotu selkeästi sadepilven seasta, vaan se on pitänyt kirjoittaa uudelleen väriliidulla.

-----

Eilen oli uusi magneettikuvauspäivä. Ensimmäisellä kerralla viikko sitten oli kojeen suprajohtava kela epäkunnossa, joten homma jouduttiin uusimaan. Paukkeen ja räiskeen jälkeen tiedustelin konetta käyttäneeltä hoitajalta, mitä operaatiossa oikein tapahtui, käytettiinkö röntgensäteitä?

 - Ei toki, kuvaus perustuu ydinmagneettiseen resonanssiin, jossa mitataan vety-ytimien magneettikentässä emittoimaa radiotaajuista signaalia.

- Aha, jaa... tuliko kuvasta tunnistettava?

- Kyllä, kuvan muodostamiseksi suprajohtava kela tekee magneettikentän voimakkaalla sähkövirralla - jopa 3 Teslan vahvuisella. Tässä ei nyt tarkoiteta kolmea kallista sähköautoa, vaan ennenvanhaista sähköinsinööriä, jonka mukaan voimayksikkö, kuten autokin, on saanut nimensä. Laitteessa on vielä erillinen gradienttikelasto, jonka avulla magneettikentän muotoa vaihdellaan (muodostelee käsillään ilmaan) kuvauksen aikana. Siksi kuuluu paukkuva (lyö oikealla nyrkillä vasempaan kämmeneensä useita kertoja) ääni, joka saattaa tuntua pelottavaltakin.

- Minua ei vaan pelottanut, meinasin nukahtaa.

- No, juuri magneettikentän muodonmuutosten avulla magneettisten vety-ytimien pyörimisliikettä (pyörittää oikeaa kättään) eri puolilla kuvattavaa aluetta voidaan ohjata niin, että syntyvien radiotaajuisten kaikupulssien vaihe- ja taajuusjakaumaan sisältyy tieto vety-ydinten sijainnista kuvattavassa kudoksessa.

- Yhyh.

- Kuvan muodostus perustuu siihen, että resonanssisignaalin taajuus on verrannollinen vaikuttavan magneettikentän voimakkuuteen.

- No niinpä tottakai, olishan tuo pitänyt...

- Aivan,  ja hieman epätasaisessa magneettikentässä kuvauskohteen eri osat (jakaa käsillään ilmaa edessään osiin) lähettävät radiosignaalia kukin hieman eri taajuudella. Siksi laitteiston vastaanottama resonanssisignaali sisältää u-sei-ta (painottaa kädenliikkeillä "useita"-sanan tavuja) taajuuksia. Signaali jaetaan eri taajuuskomponentteihin Fourier'n muunnoksen avulla, jolloin kuvattavan kohteen eri kohdista peräisin olevat signaalit voidaan erottaa toisistaan. Mittauksia suoritetaan suuri määrä niin, että magneettikenttää ohjataan joka kerralla hieman eri tavalla. Täydellisen kuvan muodostamiseksi tulokset yhdistetään tietokoneella ja analyysin tuloksena saadaan kaksi- (näyttää kahta sormea) tai kolmiulotteinen (näyttää kolmea sormea) magneettikuva, joka koostuu pikseleistä tai vokseleista. Kohteen emittoiman signaalin voimakkuus riippuu paitsi magneettisten ytimien määrästä myös niiden vuorovaikutuksesta ympäristönsä kanssa, ja näitä vuorovaikutuksia kuvataan relaksaatioajoilla, jotka kertovat kuinka nopeasti kudoksen magnetoituminen palaa tasapainotilaan (asettaa kätensä eteen kämmenpuolet alspäin samalle korkeudelle) virityspulssin jälkeen. Muita signaalin ominaisuuksin vaikuttavia suureita ovat kudoksen liike ja virtaus (tekee aaltoliikettä kädellään), diffuusio sekä ns. kemiallinen siirtymä.

- Selvä.

14 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä ydinmagneettimedia kariav

Kun nurkka-aurinko on vasemmalla pilven takan nuinkin ylläällä taivaalla, lienee koulupäivän alku myöhässä, tai ovat koulukkaat jo kotimatkalla.
Idästä tuulee ja vihmoo.
Etualan tyttönen ei sen vertaa fysiikan lakeja tunne, että ymmärtäisi hieman kallistaa sateenvarjoaan kohti sadepisarain putoamissuuntaa. Eivät jalat ja helmat kastuisi niin.

Sade ei oo vielä pitkään jatkunut, kun on kuravesilätäkön vesi yhä niin kirkasta, kuin tuhansien järviemme vesi.

Tuo magneettikuvaussessiokuvauksesi on tyhjentävä. Itse perusideahan nyt on jokaiikalle tuttu, eikä selostuksia oikeastaan itse toimintaideasta tarvita. Mutta siitä hoitajan koreografiasta toki !
Mutta on toki yhä joukko valistumattomia, jotka puhuvat magneettiröntgenistä !
On tärkeää muistuttaa niitä ymmärtämättömiä röntgensäteitten poikkeusluonteesta luonnonilmiöitten joukossa.
Ei pijä niitä sotkea protoneihin !

Lokakuvan tyttönen saattaa olla juurikin niitä nykyaikuisia, joilla on fysiikan tiedoissa yhä aukkoloita ?

Sitten jos vielä joskus satut törmäämään PET-CT -tutkimuskäsitteeseen, niin yhä uusia universumin olotilakäsitteitä on omaksuttava !
Siinä kun materia ja antimateria törmäävät, ja aine tykkänään häviää ja muuttuu energiaksi, jota sitten fiksuilla havaintolaitteilla rekisteröidään.

Silloin joutuu koneenhoitaja hommankulkua selittäessään ottamaan mukaan myös antikäden.
Siis vähän niinku osakeanti kohtaisi osakkeen. Talousmiehenä ymmärrät !

kariav kirjoitti...

Magneettimediaa...😃

kariav kirjoitti...

Vielä kuvasta: Länsimaiseen kirjoitusten ja kuvien tulkintaan kuuluu lukusuunnasta (vasemmalta oikealle) johtuen, että kuvissa vasemmalle vaeltavat henkilöhahmot tulkitaan ensisijaisesti "kotiin" tai yleensä turvapaikkaan hakeutuviksi. Määränpään nostaminen esille kommentoinnissa on sinänsä asiallista. Lisäksi jos otamme huomioon poikaoppilaan käyttäytymisen, voinemme pitää itsestään selvänä 1950-luvun viitekehyksessä, että ollaan kotimatkalla, jonka aikana on mahdollisuus purkaa opiskelupäivän patoutumia fyysiseen toiminnallisuuteen, jonka tarkoitus on myös herättää ohikulkevan vastakkaisen sukupuolen tunnusmerkit täyttävän henkilön huomiota. Jälkimmäisessä tarkoituksessa näyttää räiskytys jäävän vähälle huomiolle, ellei toinen sitten mahdollisesti sisaruussuhteeseen liittyen lisää vauhtiaan ennättääkseen kotiin kertomaan huoltajille veljen käyttäytymisestä.

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä sukupuolisten käytöserojen visuaalinen havainnollistaja kariav

Sitä vielä viiskytäluvulla, kun peruskoulusta ei ollut tietoakaan, lapset saivat käyttäytyä luontaisen luonteensa ohjaamalla tavalla.

Jos oli tyttö kiltti ja nyhverö, ei ilmiön ekspessiota sinänsä tuomittu tai kiitelty, mutta todistukseen tuli kutosta ja kasia. Käsitöistä ja käytöksestä kympit.

Jos oli poikakoulukkaalla hiljaaistumisvaikeuksia, eikä oikeen läksynlukukaan maittanut, asia noteerattiin, ja seurauksiakin tuli.
Luokallejäänti. Ja aivoston kypsymisen myötä järjenkäytön käynnistyminen.

Peruskoulun myötä asiat muuttuivat :
Sama mössö tarjolla joka koulukkaalle, ja sama rima alitettavana.

Jos on tyttö hiljainen ja nyhverö, palkitaan kasilla ja ysillä.
Jos on poikakoulukkaalla hiljaaistumisvaikeuksia, niin vitosta-kutosta tarjotaan.
Kaikille todistus kouraan, osasi eli ei.

Niinpä meillä on nykyjään nuorista miehistä kakskymmentä prossaa syrjäytyneinä. Puolet näistä syrjähtäneistä ei oo yheksässä vuodessa oppinu lukemaan eikä kirjottamaan.

Tyttölöista kakskolmasosaa jatkaa lukioon, ja monet ammatti- tai oikiaan korkeakouluun.
Tämä joukko puolestaan siirtyy sitten laumoittain psyykkisistä syistä työkyvyttömyyseläkkeelle kolmikymppisinä.

Jos sitten palaamme taustamateriaaliksi tajottuun viiskytäluku-kuvaelmaan, ja ennustamme tulevaisuutta:
Nuista kahesta sateenvarjotyllerö hakeutuu tomerana tyttönä opettajanhommiin kirkonkylän kansakouluun tai pankkineidiksi Osuuspankkiin. Vanhempana palkitaan Marttojen kunniamerkillä.

Vesilätäkkötestaajapoika puolestaan päätyy voimalaitosinsinööriksi Imatran Voimaan.
Reservin Upseerien ansiomerkki tökätään myöhemmin rintapieleen.

Jos siirrämme näkövinkkelimme 2010-luvulle, niin tylleröstä tulee varhaiseläkeläinen kolmevitosena, kun ura kunnallisena oikeusavustajana käy yli voimien.

Pojankloppi on samanikäisenä maannut kaksi vuotta haudassa, kun pikkurikollisen ura tyssäsi liian suureen heroiiniannokseen.

kariav kirjoitti...

Vain siulapa se on positiivinen tuo asenneilmasto😃

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä positiivisuusasiantuntija kariav

Se on tuo positiivisuus luontaista !
Realismi on opittua.
Tilastot ovat kansakunnan työmuisti :-)

hikkaj kirjoitti...

sirit!

melekeinpä kuvanpalavominen unohtu kun seurailien teijjän - Veljien sanois Tamminen, Juhani - koulukeskustelua eli ihmisen tulevaisuuskuvaa.
Miten käynee nyt, uusimpien 2016-opetussunnitelmien jäläkeen, kun nummeroita, Päätalon Herkon mukaan lummeroita, ei enää saa antaa kuin yläkoulun päättötodistuksessa.
Siinä on vanhemmat yhtä tietämättöminä harhailemassa etiäpäin kuin lapsukaisetkin.

Numeron ääneenkin lausuminen nimittäin on yhtä raskauttavan rasistinen teko kuin muutamien mustista käyttämä sana tahi mitä näitä nyt on karvakättä ja mutakuonoo.

Saas nähä milloin pörssissä ei saa saa kursseja ilmoittaa numeroin eikä kilpakentillä tuloksia eikä ....

kariav kirjoitti...

Ehken palataan lumeroloihen sijasta elukkaleimoihin. Kansakoulun opettajanpöytälaatikossa niitä oli. Oli ainakin sika, mahollisesti muitakin, joita en nyt muista - varmaan kissoja, koiria, lampaita ja lehmiä. Niistäpä saisi kommeen rivistön toikkarin reunaan. Käytös: koira, Huolellisuus: sika ja niin eilleen. Keskiarvo: lammas ja puolikas sika. Visuaalisuus, visuaalisuus ja kuvainluku on nykypäivän sana.

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä kuvailmaisuun palaileva sivistysväki

Meikäläinen muistaa tokalta kansakoululuokalta, jolloin vielä melko ummikkosuomalainen olin ( ekaa vuotta hurrilaan muuttaneena ja hurrikoulussa ) semmosen symboolikuvaelmailmiön, että joidenkin luokkalaisten vihkon reunaan ilmestyi iso punainen ( ! ) tähti.
Kun omaan vihkoon ei kuvia mistään ilmestynyt, niin piirsin mokoman ite !
Aika hyvän, etten sanoisi !
Melko pian opettajatädin puhuttelun jälkeen ymmärsin, että punatähden saapi vain opettaja omassa persoonassaan koulukkaan vihkoon piirtää.
Valtuutuksen antajasta ei ollut puhetta !

Se ei koskaan meikäläiselle selvinnyt, minkätähen se punatähti joillekin luokkatovereille suotiin.
Politiikasta kun en mittään vielä ymmärtänyt :-)

Ehkäpä punatähden, luokan ja toverin kolmiyhteys olikin siinä taustalla ?

kariav kirjoitti...

Kyl maar luokkatietosuus pitää koululaitoksessa säilyttää. Jotkut lukiot ovat kuulemma jo ihan luokattomia. Mitä siitä semmosestakin seuraa? Minä kysyn vain, vaikka asia... no, täytyy myöntää, että kyllähän se epätasa-arvoa toisaalta edustaa, niinku sille entiselle pojalle, joka kotona koulupäivän päätteeksi kauhisteli, jotta: - Ensimmäinen luokka ja kovat penkit!

Mitä siihen punaseen tähteen tulee, niin kai se parempi leimana oli kuin keltanen.

Kuulin kerran, että jossakin opettajien pikkujoulussa oli laulettu Soihdut sammuun jälkeen "Me piirrämme vihkoon punaisen tähden, sinun ja minun ja toverien tähden".

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä luokattoman hallintokulttuurin ja VR:n kriitikko kariav ynnä muu luokkatietoinen parempi väki

Sitäkös on oikeen asemapäällikköpiireissä liikuttu kersana ?

Ja seurattu korvalla, kun stallarit ovat ryhtyneet vallanhimosta juopumaan.
Sukunsa rahoilla.

kariav kirjoitti...

Ei tokkiisa piireissä kersana. Asemapäälliköksi sano luokkatietonen parempi väki punakorkkista Nutikkaa eli Nordforsin pöytäviiniä takavuosina.

hikkaj kirjoitti...

kavi

nyt kun kuvaasi kahtelee uusin silmin vuoden takaisesta, niin tulipa uusi tulkintamahollisuus.
So.
Selevän luontokatastrofin oot ennustanu, ja mutavyöryn eli (asennekin)ilmastomuutoksen: tuossahan on sortunut sateen ja mutavyöryn maahanpainama aaltopeltikattoasumus oikialla.

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä puoluekarttatulevaisuusväki

Siinä vasemmalla punavihervasemmiston töpselityttö kiiruhtaa kotia kohti, tuulisähkölieden lämpöön.
Takana ärhäkkä sinisen tulevaisuuden poika läikyttää aatettaan ympärilleen: Katsokaa ! Katsokaa !!
Mutta kuulijat ja näkijät loistavat poissaolollaan !

Viherhörhöjen dilemma on esillepanossa huomioitu hyvin; tuulta olisi väkkäröille kyllä tarjolla, mutta samainen tuuli vie arvokkaat bioenergialehdykät huut helkkariin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt