Mies tuli nimenvaihtoviranomaisen luokse tarkoituksenaan vaihtaa sukunimensä Virtanen nimeksi Suuri. Viranomainen epäsi hakemuksen, perheen etunimet olivat Kaarle, Katariina, Fredrik, Pietari ja Aleksanteri. Toinen vaihtoehto, Kakkonen, kuitenkin meni läpi.
Edellinen Sinäputkinäyte alkaa Fredrik Suuren eli Fredrik Kakkosen kuvalla. Paitsi hallitsija ja Preussin maanisä, Fred oli myös mm. säveltäjä ja huilisti. Huilunsoiton- ja varmaan sävellyksenkin opettajana hänellä toimi J.J. Quantz. Aikalaisten kertomusten mukaan Fredrik soitti joskus hieman epäpuhtaasti, mutta siitä ei kukaan oikeastaan tietyistä syistä kehannut (sanalla itäisissä murteissa eri merkitys kuin läntisissä, tulkitse alueesi mukaan) mennä huomauttelemaan.
Tässä kevään kunniaksi ensimmäinen osa Fredrikin huilukonsertosta. Vähemmän sotaista kuin edellisessä jutussa.
Yllä oleva kuva on yksityiskohta Adolf Menzelin taulusta.
Youtuben sivulla lisää barokkiajan huilumusiikkia ja tietoa Fredrikin monilahjakkuudesta. Nykyisemmistä hallitsijaneroista kaiketi vain Ceaucescu-vainaa ja Kim Jong Il pystyisivät samaan kulttuurin ja musiikin alalla.
1 kommentti:
F. oli suuruudenhullu mies. Luuli olevansa Preussin Mannerheim.
Preussin sotilaallisen luhistuminen F:n jälkeen oli järkyttävän nopea. Kysymys oli vain muutamasta vuodesta. F. oli lahjakas sotapäällikkö, mutta hän piti tiedot ja taidot itsellään. Jopa äksiisiä koskevat ohjesäännöt olivat hyvin tarkoin varjeltuja salaisuuksia.
F. ei pystynyt kommunikoimaan upseeriensa kanssa, vaan sanoi nopeasti "tyhmä" yms.
M:llä oli sama tapa, mutta epäilen, että syyt olivat toiset. Avoin keskustelu M:n kenraalien kanssa olisi voinut paljastaa erään toisen herran vähäisen perehtyneisyyden muihin kuin hevosiin.
Lähetä kommentti