Viikon teemana vanhuksille tähdennetään, että meitä on moneksi. Sanonta kuuluu, että meitä on moneen junaan (viittaan tässä epäsuorasti aikaisempiin lyriikkoihini). Moni jää kyllä asemallekin.
Päivän tekstiilikuva esittää suomalaisen, vuodesta 1959 lähtien tuotannossa olevan lättähattuasusteen takataskua. Asiantuntijat osaavat keltaisten lankojen määrästä ja muodosta päätellä housun brandin.
En rupea tässä arvostelemaan nykyajan housutuotantoa, totean vain, että 1960-luvulla haalistettiin farmarit itse pesemällä niitä hiekalla järvessä kiven päällä. Itse asiassa ne piti pestä ennen kuin ne voi laittaa jalkaansa; väri irtosi pienessäkin tihkusateessa värjäten mahdolliset alushousut ja muun pinnan housujen alla.
Istun parhaillaan tuon taskun päällä, enkä yli kuusikymppisenäkään tunne itseäni vanhusten viikollakaan kovin vanhukseksi.
Radiossa kerrottiin eilen erään savolaisen kalakukoistaan ja näkötornistaan tunnetun kaupungin senioriyhdistyksestä. Sanoivat, että kaikesta muusta saa keskustella paitsi politiikasta ja uskonnosta.
Sama sääntö on monessa muussakin yhdistyksessä.
Seuraavia puheenaiheita kannattanee siis vältellä:
- Perunannosto: ajankohtainen, mutta perunakuoppa arveluttaa
- Ulkomaan-matkat: ulkomailta tulee maahanmuuttajia ja kerjäläisiä
- Syysasusteet: voi lipsahtaa huiveihin ja muihin päärätteihin
- Nuoriso: säätiöt väijymässä
- Kaupassa käynti: osuuskaupan edustajisto, ideat parkkien perustamisesta
- Sää: ilmastonmuutos on poliittinen asia
- Tsiilen kaivosmiehet: uraanikaivos Suomessa
- Kesän myrskyt: puutavaran tuppeen sahausta
- Lapset: moni kuuluu tietämättään Poliittiseen Puolueeseen
Tasapuolisuuden nimissä tulisi säätää politiikanvapauslaki, tai voihan semmoinen jo ollakin. Uskonnonvapauslakia noudatellen pykälät voisivat olla seuraavanlaiset, jolloin kukaan alaikäinen ei ainakaan tietämättään kuuluisi mihinkään puolueeseen, kuten on ollut puhetta:
Jäsenyys poliittisessa puolueessa
Jokaisella on oikeus päättää poliittisesta asemastaan liittymällä sellaiseen poliittiseen puolueeseen, joka hyväksyy hänet jäsenekseen, tai eroamalla siitä.
Lapsen poliittisesta asemasta päättävät hänen huoltajansa yhdessä. Jos huoltajat eivät kuitenkaan lapsen syntymän jälkeen sovi lapsen poliittisesta asemasta, voi lapsen huoltajana toimiva äiti vuoden kuluessa lapsen syntymästä yksin päättää lapsen liittymisestä poliittiseen puolueeseen. Jos tuomioistuin on lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain nojalla päättänyt tehtävien jaosta lapsen huoltajien kesken toisin, noudatetaan kuitenkin tuomioistuimen päätöstä.
Viisitoista vuotta täyttänyt lapsi voi kuitenkin huoltajien kirjallisella suostumuksella itse liittyä poliittiseen puolueeseen tai erota siitä. Kaksitoista vuotta täyttänyt voidaan liittää poliittiseen puolueeseen tai ilmoittaa eronneeksi siitä vain omalla kirjallisella suostumuksellaan.
Poliittisia puolueita koskevassa lainsäädännössä voidaan säätää ja rekisteröidyn poliittisen puolueen yhdyskuntajärjestyksessä määrätä puolueen jäsenyyden edellytyksistä. Jäsenyyden edellytykseksi voidaan tällöin säätää tai määrätä, ettei henkilö ole samanaikaisesti muun poliittisen puolueen jäsen.Liittymis- ja eroamismenettely
Henkilön, joka tahtoo liittyä poliittisen puolueen jäseneksi, tulee ilmoittaa siitä puolueelle.
Henkilön, joka tahtoo erota poliittisesta puolueesta, tulee ilmoittaa eroamisesta kirjallisesti puolueelle. Henkilö katsotaan eronneeksi siitä päivästä lukien, kun puolue on saanut eroamisilmoituksen.
Poliittisen puolueen tulee välittömästi ilmoittaa puolueen jäseneksi otetut ja puolueelle eroamisilmoituksen tehneet henkilöt väestötietolaissa tarkoitettuun väestötietojärjestelmään. Ilmoituksen tulee sisältää henkilön täydellinen nimi, syntymäaika tai henkilötunnus sekä liittymis- tai eroamispäivä. Ilmoitus väestötietojärjestelmään voidaan tehdä kirjallisesti taikka tietoliikenneyhteyksin tai muutoin konekielisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti