Mikkelin lehti on jostakin aikoinaan jäänyt haltuuni, Mikkelin ja Etelä-Savon kanssa minulla ei ole muuta tekemistä kuin Valtion Poikaleirillä olo 1960-luvun lopulla, siis vähän myöhemmin kuin Päijön ilmestymisvuosi.
Toimituskunta käy ilmi kuvaa näpäyttämällä. Toimittajina siis mainitaan Raimo Tuomi ja Erkki Liikanen. Jälkimmäinen ei ole se Evakkoreki-Erkki, vaan se toinen. Lehden mitat ovat 280x390 mm. Sivuja on kahdeksan, joista viimeinen on täytetty ilmoituksilla. Hintaa, ilmestymispäivää, puhelinnumeroja eikä muita olennaisia seikkoja paljasteta.
Etusivulla on katsaus syksyn 1965 tapahtumiin, kaksi mainosta - Nykymies ja Valioasu Oy - sekä Loppukevään hippalista.
Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi oli valittu Raimo Tuomi, sihteeriksi Sinikka Koivikko ja taloudenhoitajaksi Kari Laakso.
Kakkossivulla Erkki Liikanen kirjoittaa eduskuntavaaleista:
"Sosialidemokraattisen puolueen triumfiksi muodostuivat eduskuntavaalit. Sen voitto oli odotettu, mutta tällaistä räjähdysmäistä äänivyöryä, 195.000 äänen lisäystä ja eduskuntaryhmän nousua vieläkin suuremmaksi, kuin mitä se oli ennen puolueen 50-luvulla tapahtunutta hajaantumista, lienee harva optimistinen sosialidemokraattikaan odottanut! SDP oli vaalien ainoa todellinen voittaja kaikkien muiden puolueiden kustannuksella.
Keskustapuolueen tulo asutuskeskuksiin ei onnistunut, vaikka Kepu:n ehdokas Olavi Tiusanen sanoi eräässä vaalikeskustelussa muiden puolueiden pelkäävän heidän uutta aluevaltaustaan, koska ne aina kysyvät, kuinka Kepu luulee saavansa ääniä asutuskeskuksissa. Katkera pala kepulaisille oli varmasti myös SPp:n Veikko Vennamon valituksi tuleminen."
Liikanen käy kaikkien puolueiden kuvioita läpi ja tarkastelee julkkisehdokkaiden menestystä. Urheilijoista pääsivät läpi Sylvi Saimo ja Eeles Landström; pois jäivät Pentti Nikula, Timo Mäkinen (ralliautoilija, ei professori; kirj. huom.), Juha Väätäinen, Valto Olenius, Arto Tiainen ja Olli Mäki. Lopuksi Liikanen pohtii eri hallitusvaihtoehtoja.
Samalla sivulla Raimo Tuomi kirjoittaa Ghanan syrjäytetystä presidentti Kwame Nkrumahista ja poliittisten olojen kehittymisestä Afrikassa.
Hallituksen palstalla kerrotaan tulevaisuuden suunnitelmista. Päijöäkin aletaan toimittaa pitkän tauon jälkeen. Lehteä jaetaan ilmaiseksi kaikille Mikkelin teineille. Lukijoita kehoitetaan huomioimaan ilmoittajat suorittamalla ostokset ko. liikkeissä.
Pohjola-Nordenia esitellään. Yhdistyksen puheenjohtaja rouva Bodil Relander on ystävällisesti lupautunut kertomaan tästä järjestöstä.
Helmikuun toisena sunnuntaina 13.2. MiTey järjesti kaupungin juhlasalissa kulttuurikeskustelun aiheesta "Ihminen - kokonaisuus". Paneelimuotoinen keskustelu oli jaettu kolmeen kierrokseen, joiden aiheet olivat:
"Asenteet", "Enemmistö ja vähemmistö" ja "Ihminen ja pelko".
"Kokonaisuutena tilaisuus oli onnistunut, vaikka mitään erityisen antoisaa puheenvuoroa ei kuultukaan. Ihmeteltävää oli, että vaikka keskustelijat näyttivät usein edustavan täysin vastakkaisia mielipiteitä, ei heidän välilleen syntynyt minkäänlaista väittelyä."
No, savolaiset ovat tietysti myönnelleet, että voeha se olla niinnii.
Keskustelusta on kuva, joka esittää 7:ää miestä pöydän takana. Kahdella miehistä ei ole solmiota. Pöydällä on papereita ja kolme Coca-Cola-pulloa. Nimiä ei mainita jutussa.
Seppo Rantonen kirjoittaa koulun taidekasvatuksesta, jota hänen mielestään tulisi tehostaa ja lisätä. Eri taidemuotoja käydään läpi. Musiikista sanotaan seuraavaa: "Musiikillinen ohjaus on tällä hetkellä heikoimmassa asemassa. Syynä siihen on alaluokilla tapahtuva musiikin opetus, joka rajoittuu yksinkertaisiin lauluihin ja pintapuoliseen musiikinteorian opiskeluun. Tällainen opetus, joka useimmiten on vielä kuivuuttaan narisevaa, tappaa oppilaiden kiinnostuksen asiaan. Myöhemmin mielenkiinto sitten herää ja musiikillisen tuntemuksen puutteessa suuntautuu mahdollisimman yksinkertaiseen musiikkiin nk. paremman musiikin jäädessä taka-alalle liian vaikeaselkoisena."
Keskiaukeamalla on MARKKUTAPION runo "sinä, joka elät", M. Komulaisen esittely Omar Khaijamista, Ilari Paakkarin artikkeli Mark Twainin teoksesta "Matkakirjeitä maasta" ja Raimo Tuomen juttu "Miksi kapinaa" - hieman huumoria ja provoa.
Erkki Rantalainen kirjoittaa "Saarna"-otsikolla ihmisen suhteesta lähimmäiseen ja nimimerkki Baker hyvistä tavoista. Viimeisellä tekstisivulla on Pop-palsta, jossa esitellään Jormas-yhtyeen vaiheita. Latinan pika- ynnä iltakurssi on yhden palstan levyinen, sivunmittainen, sisältäen latinankielistä tekstiä ja sanaston, joka vaikuttaa vähän kieli poskessa tehdyltä.
2 kommenttia:
Entisenä teinikunnan sihteerinä noilta ajoilta: kiinnostava lehtikatsaus Simulla. Vaan ovatpas pojat varsinaisen nimen kekanneet lehdelleen!
Seppo Rantonen - meillä oli opetuslaitoksella Joensuussa saman niminen UTH-kurssin (Uuden Tiedon Hankinta) vetäjä - luki kirjasta ja me tehtiin muistiinpanoja, ai että oli mielenkiintoista!!!
Voi olla sama Sepi. Tutunomainen nimi minullekin noilta ajoilta. Nimi löytyi netistä ja viittasi Lieksan teatteriin. Liekö sitten se sama.
Lähetä kommentti