22.3.2010

Aikakausilehtiratsaus XXVIII

Luettavana on Hopeapeili-niminen lehti; numero 11 vuodelta 1949. Ruskea syväpainojulkaisu kansisivujen yhtä lisäväriä lukuunottamatta. Sivuja on 43. Päätoimittaja Ida Pekari, toimituksen osoite: Helsinki K. Bulevardi 7. Puh 20561, vastaanottoaika klo 10-11.

Pääkirjoituksen on laatinut Kersti Bergroth, ja se on kokonaisuudessaan seuraava:

Käsiini sattui kirja, jonka kauan sitten olin saanut ja lukenut ja joka silloin liikutti minun sydäntäni.

Sen nimenä on 'Afrika singt' ja se on kokoelma amerikkalaista neekerilyriikkaa. Ei voi lukea sitä kauhistumatta meitä ihmisiä, jotka niin huolettomasti loukkaamme toisia ihmisiä.

Melkein kaikissa näissä runoissa on ääretöntä, auttamatonta haikeutta siitä, että on syntynyt 'toisenlaiseksi', että ei ole veli veljien joukossa, vaan ulkopuolinen .

"Heitä kaikki lapsemme veteen, Lizzy. Tämä sivistys on antanut meille liian paljon lapsia. On parempi, että ne kuolevat, kuin että ne kasvavat suuriksi ja saavat tietää, että ne ovat mustia ."

Jos sekunninkaan ajan todella koettaa kuvitella, minkälaista olisi olla syntynyt mustaihoiseksi, niin tajuaa, kuinka musertava, mahdoton se taakka olisi.

'Neekeri' on sana, joka jo itsessään on alennettu, melkein koomilliseksi tehty. Millä oikeudella?

Nämä runoilijat ovat hienostuneita, usein loistavan lahjakkaita, he puhuvat inhimillisesti, kauniisti, heidän paikkansa on meidän vieressämme tai meidän yläpuolellamme. Rotu voi kokonaisuudessaan olla vähemmän kehityskykyinen kuin valkoinen rotu, mutta yksilöitä pitää arvostella yksilöinä, ei rotuolentoina.

Eri neekerirunoilijat suhtautuvat eri tavalla kohtaloonsa. Muutamat vihaavat: Syvin sydämeni säilyttää vihan, jota kiihkeästi tahdon hoitaa ja ylpeänä kantaa harhailevan elämäni halki.

Ja onko ihme, että he vihaavat? Muuan heistä kertoo runossa 'Elämys', kuinka hän kerran matkalla Baltimoren läpi istui valkoisen pojan vieressä. Molemmat olivat kahdeksanvuotiaita. Tumma poika hymyili luottavaisesti valkoiselle, mutta valkoinen näytti kieltään ja sanoi: Musta niggeri!.

Kaikesta, mitä runoilija muuten Baltimoressa näki ja koki, .muistuu vain tämä aina mieleeni».

Mutta runossa 'Te valkoiset' sanoo toinen runoilija: »En vihaa teitä, tekin olette kauniit, en vihaa teitä, sillä voimaa ja valoa salamoi teidänkin kasvoistanne. Mutta miksi kidutatte minua'? Te väkevät valkoiset, miksi kidutatte minua.

Niin. kuka voi olla häpeämättä?

Joskus nämä runoilijat kääntävät katseensa 'väkevistä' ja säälimättömistä valkoisista ja katsovat vain omaa rakasta kansaa:

Ihana yö!
Kansan kasvot!
Ihanat tähdet!
Kansani silmät!
Ihana aurinko!
Kansani sielu!

Tummaihoiselle valkoihoisten kasvot luultavasti oikeastaan näyttävät rumilta. Joskus nämä runoilijat puhuvat mustan neidon kauneudesta: Hän ei tunne kauneuttaan, vaan luulee, että hänen ruskea ruumiinsa on vailla loistoa.

Mutta melkein aina on runojen pohjatunnelmana katkera suru sen tähden, että on hylätty, halveksittu, että on musta. Runoissa on vähemmän syytöstä. kuin valitusta ja vähemmän valitusta kuin pyrkimystä löytää selitys kohtalon käsittämättömälle julmuudelle. Isä Jumala ja Ihmisen Poika, pastorihan sen sanoi, että me olemme sukua Teille. Herra Isä Jumala, Herra Veli Kristus. Eikö meitä lyödä korvalle'? Olemmeko äpärälapsia? Miksi suljette korvanne ja ovenne meiltä'?

Mahtaa olla hirvittävää kasvaa siihen tietoon, että viattomana, syyttömänä on jo alunperin suljettu pois ihmisarvoisesta elämästä. Neekeri tietää, että häntä parhaassa tapauksessa säälitään, pahimmassa tapauksessa inhotaan, mutta ettei häntä missään tapauksessa pidetä samanarvoisena. Kuka ei pitäisi häpeänä, jos hänen lapsensa menisi naimisiin neekerin kanssa?

Ja vastaukseksi tähän halveksuntaan eräs neekerirunoilija sanoo:

Ja vaikka meiltä tänään puuttuu juomaa ja leipää - kun kerran kaiken hädän jälkeen näemme tähtitaivaan halkeavan ja seisomme tuomarien tuomarin edessä suo meille silloin, Herra, että me lainaamme leipää ja juomaa valkoisille, silmissä anteeksiannon salamat, ja että Betlehem ja kidutuksen tuska uppoavat paradiisinloistoon."

---

"Ympäri maailmaa" on otsikoitu seuraava aukeama. Siinä on yhdeksän kuvaa, joista ensimmäinen esittää Juliette Figueirasia, joka on valittu Euroopan kauneimmaksi, toinen on otsikoitu "Parempi myöhään", jossa ovat Romanian entinen kuningas ja hänen ystävättärensä madame Lupescu. Tämä maailmaa yhdessä kierrellyt pari on lehden mukaan "vihdoinkin vihitty kristilliseen avioliittoon".

Milford Havenin markiisi, Edinburghin herttuan bestmanina toiminut, on julkaissut kihlauksensa 26-vuotiaan amerikkalaisen rouva Romain Dahlgren Pierce Simpsonin kanssa. Markiisia pidettiin prinsessa Margaretin sulhasehdokkaana.

Norjan prinsessat Märtha ja Ragnhild lensivät Oslosta Geneveen ja tekivät välilaskun Frankfurt am Mainissa, jossa viettivät kokonaisen päivän. Vastassa oli Norjan Frankfurtin konsuli. Kuvassa on kolme naista, joista yksi on lähes täydelleen toisen takana, ja keskellä mies, mutta sekaannusten välttämiseksi konsuli-sanan jälkeen kuvatekstissä lukee (kesk.).

Italian entinen kuningas Umberto II on Sveitsissä tekemässä sovintoa puolisonnsa kuningatar Marie-Jósen kanssa vuosien eron jälkeen. Kuvassa kuninkaalla on tumma puku, valkoinen paita ja solmio, kuningatar on pukeutunut retkiasuun; jumpperiin, tukeviin kenkiin ja ulkoiluun soveltuvaan polven alapuolelle ulottuvaan hameeseen.

Middlesexissä testataan Gwenny-tyttösen jalkojen asentoa kävelyttämällä häntä suoraa viivaa pitkin lattialla. Tuloksena saadan valittua oikeanlaiset kengät, jotka ehkäisevät jalkavaivojen syntyä myöhemmällä iällä. Suoraa viivaa pitkin kävelyä käytettiin myös ennen Suomessa autoilijoiden juopumustilaa todettaessa.

Syyskuu on Japanissa hääkausi, jolloin yhdessä tarkoitukseen valitussa salissa voi tapahtua 20 vihkimistä päivässä, kertoo kuva, jossa morsianta puetaan perinteiseen asuun.

Englannittarien aviomiehet innostuivat käsityökursseista, ja myös heidän vaimonsa päättivät valita saman harrastuksen, jotta koteihin saataisiin entistä näkyvämpiä tuloksia. Kuvassa aviomies ohjaa puolisoaan höylän käytössä.

"'Apulaiskoista' professorinrouviksi" on otsikoitu viimeinen kuva. Tekstissä kerrotaan, että kun Helsingin yliopistossa muutettiin apulaisten virat apulaisprofessoreiksi, lainopillisen tiedekunnan apulaisprofessorien rouvat pitivät tämän kunniaksi teekutsut. Kuvassa rouvat Rautiala, Kastari, Ellilä ja Vihmo. Kuvasta puuttuu rouva Melander.

Kunnallisneuvos Mandi Hannulaa, Helsingin kaupunginhallituksen jäsentä käsittelee seuraava artikkeli. Kansanedustajana ja naisasianaisena tunnetun Hannulan elämää ja ajatuksia kerrotaan aukeaman verran kolmella kuvalla  varustettuna. Niistä kahdessa Mandi istuu pöydän ääressä, ja kolmannessa kantaa Hannulan kotitaloutta hoitava kotisisar kahvitarjotinta.

Tuoreita elokuvia käsitellään kuvitetussa artikkelissa "Se pyörii sittenkin". "Elävä rakkaus", "Kirje tuntemattomalta naiselta", "Laulu Intiasta", "Jossakin on railo", "Kolme muskettisoturia" ja kansikuvassakin oleva "Katupeilin takana" ovat sivulla esillä.

Aili Konttinen on kirjoittanut pakinan "Hannatädin tuolit", Lyhyttä pukua iltakäytössä esitellään tyylisivuilla. Anni Voipio-Juvas kysyy milloin Suomi saa ensimmäisen naisdiplomaattinsa ja suomalainen talousopettaja on ollut Amerikan suurruokalatekniikkaa opiskelemassa.

Irma Rantavaara on ollut kuninkaallisia vihkiäisiä kuokkimassa. Harewoodin kreivi nai itävaltalaisen pianotaiteilija Marion Steinin. Kadulla oli viljalti kansaa seuraamassa kuningattaresta ja prinssi Philipistä lähtien koostuvaa arvovierasjoukkoa.

Kulttuuriosastolla esitellään Goethen tuotantoa kuvitettuna, käsityöpalstalla joululahjaohjeita. Nuori emäntä kokeilee-sivulla opetetaan valmistamaan punajuurilla täytetty jänis havainnollisin kuvaohjein.

Hääkuvia on sivun verran ja mainoksia tekstiiliituotteista - sukista, talvitakeista, korseteista - ja kosmetiikasta ja kahvista.

Kansisivuilla on palsta "Meistä tuntuu, että...", jolla nimimerkki Sisar vastaa lukijoiden kiperiin kysymyksiin.

"SISAR!

Miltähän ajoilta asti on peräisin se ennakkoluulo, että tytöt ja pojat eivät voi olla reilusti tovereita keskenään? Minä olen ainakin uskonut, että se ei ole totta, olen noudattanut elämässäni sitä ja minulla on ollut tvattomasti hauskoja reiluja ystäviä. Mutta! Miksi ihmisten pitää aina luulla jotakin, miksi heidän pitää vihjailla jotakin ikävää? Johtuuko se siitä, että he itse eivät voi käsittää senlaatuista ystävyyttä olevan? Se ei tietenkään paljoa vaikuta suhtautumiseeni ja käyttäytymiseeni, mutta se on joka tapauksessa vähän ikävää. Eikö se sitä paitsi ole jo vanhanaikaista? Olisi hyvä kuulla sinun mielipiteesi asiasta!

Ns reilu tyttö

PIENI REILU TYTTÖ

Hm.
Tietysti tytöt ja pojat voivat olla reilusti tovereita keskenään. Mutta oletko huomannut, että useimmat ihmiset aikaa myöten rakastuvat ja menevät naimisiin? Mitä silloin on tapahtunut? Joskus on tapahtunut juuri se, että reilu ystävyys on muuttunut rakkaudeksi. Eikä tämä tosiseikka ole mitään 'ikävää', josta on ruma 'vihjailla'. Se on sangen luonnollinen ja kaunis kehitys, joka ehkä sinullakin on edessäsi.
Silti on tietysti aivan mahdollista, että reilu ystävyys säilyy reiluna ystävyytenä. Ymmärrän hyvin, että pidät sellaisesta reippaasta ja toverillisesta tavasta seurustella poikaystäviesi kanssa. Teeskentely ja tunteiliminen ovat typeriä jäänteitä muinaisilta ajoilta.
Ole reilu, rakas ystävä, kunnes se yksi tulee, jolle reilusti lahjoitat rakkautesi!

Sisar

  

2 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Hieno löytö, Kari! Ja mainiota että julkaisit Bergrothin kirjoituksen kokonaan. Se antaa mainiota taustaa tämänkin päivän keskusteluille.

Kyynikolle tulee vain mieleen, että tätäkin tekstiä saattavat lukea sellaiset tosikot, jotka eivät ymmärrä sen kokonaisuutta ja tarkoitusta, mutta repäisevät vaatteensa kun näkevät tuon hirmuisen "n-sanan". Johdonmukaisuuden vuoksi monet saattaisivat mielellään sensuroida tämän tekstin noiden sanojen vuoksi.

kariav kirjoitti...

Niin, tässä on nykyajan ajatusmaailmaan erilaista se, että kirjoittaja ei tuomitse n-sanaa sinänsä. Se oli siihen aikaan normaali ilmaisu. Sen sijaan Bergroth tuomitsee rotusorron hyvin vahvasti, vaikkakin sanoo yhdessä virkkeessään: "Rotu voi kokonaisuudessaan olla vähemmän kehityskykyinen kuin valkoinen rotu, mutta yksilöitä pitää arvostella yksilöinä, ei rotuolentoina."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt