14.8.2009

Aikakauslehtiratsaus XVIII

Tekniikan Maailma-nimistä julkaisua olemme käsitelleet jo aikaisemmin, mutta siitä huolimatta palaamme tällä kertaa lehden pariin.

Vuorossa on TM tammikuulta 1962. Tämä siis liittyy niinku vähän tuohon edellisen edelliseen juttuun, jossa muisteltiin mennyttä aikaa ja erityisesti vuotta kuuskaks.

Wilhopedian vilkaisu kertoo, että kyseisenä vuonna julkaistiin monta hyvää elokuvaa. Yhden niistä, eli "Mies joka ampui Liberty Valancen" olen liittänyt omien suosikkieni joukkoon profiiliin. Muita kovia juttuja olivat Salainen agentti 007 ja tri No sekä "Ei se mitään!" sanoi Eemeli.

Mutta Tekniikan Maailmaan; lehti on 56-sivuinen, mustavalkoinen kahdella lisävärillä osittain korostettu. Kyseessä on lehden 18. vuosikerta ja tammikuun kakkosnumero, vaikka mediatiedoissa lehden kerrotaan ilmestyvän kerran kuussa. Tilaushinta Suomeen on 1400:-, irtonumero maksaa 130:- Päätoimittaja on Rauno Toivonen.

Pääkirjoitus on otsikoitu: "Kuuntelulupien tarkastus - mielivaltaako?", ja on kokonaisuudessaan tämmöinen:

"Suomalainen luonne on sukua englantilaiselle siinä, että se reagoi hyvin herkästi hallinnolliselle mielivallalle ja varsinkin kaikenlai­selle kotirauhan häirinnälle. Tältä pohjalta lähtien on hyvin ymmär­rettävää, että päivälehtien yleisön osastoissa aina silloin tällöin näkee valituksia kuuntelulupien tarkastusta ja tarkastajien käyttäytymistä kohtaan.
Kun meillä on valtiojohtoinen radiotoiminta, jota rahoitetaan kuun­telulupamaksuilla, on selvää, että jokainen kuuntelija on moraalises­tikin velvollinen maksamaan kuuntelulupamaksunsa. Selvää myös on, että jonkinlaista valvontaa on suoritettava, muuten nousisi "mustien kuuntelijoiden" luku liian suureksi. Asia erikseen on, onko nykyinen kuuntelulupien tarkastusmenetelmä paras mahdollinen tai onko se edes ollenkaan laillinen.

Tarpeetonta tarkastamista

Jokainen kuuntelija on kuuntelulupatoimistossa tarkasti kortistoitu.
Nykyisenä reikäkorttikoneiden, ja elektroniaivojen aikakautena ei luu­lisi olevan vaikeaa järjestää näitä taloittain, jolloin tarkastaja voisi todeta, että näissä ja näissä huoneistoissa on jo kuuntelulupa, jolloin sen kysyminen olisi tarpeetonta. Tämä eliminoisi 90 % tarkastajien työstä. Ehkä tämä yksinkertainen järjestely ei sovi pykälällä ratsasta­jien piirustuksiin.

Onko kuuntelulupien tarkastajien valtuutus laiton?

Kuuntelulupien tarkastus on verrattavissa kotitarkastukseen. Tämä taas voidaan toimittaa vain, mikäli on perusteltua syytä epäillä jon­kun syyllistyneen törkeään rikokseen. Kuunteluluvan maksamatta jät­täminen ei voine olla tällainen lainsäätäjän tarkoittama törkeä rikos. Joka tapauksessa on selvää, että kuuntelulupien, tarkastajien yleisval­tuutus on arvoton paperi ja yksilön oikeusturvan kannalta vaarallinen.

Voitte vetää oven kiinni

Kuunteluluvan tarkastajan soittaessa ovikelloanne voitte aivan rau­hassa kehoittaa häntä tarkastamaan luetteloistaan kuuntelulupanne ja vetää oven sen jälkeen kiinni. Hänellä ei ole lupaa väkivalloin tun­keutua huoneistoonne. Tätä varten hänen on käännyttävä poliisi­viranomaisten puoleen ja saatava sieltä virka-apua. Huomattakoon, että myös poliisiviranomaisella tulee olla kotietsintätodistus ennen­kuin hän voi ruveta penkomaan paikkojanne.

Vapaus kuunnella radiota

Tällä otsikolla julkaisimme pääkirjoituksen vuonna 1958. Tällöin esitimme, että kuuntelulupaehtojen neljäs pykälä, jonka mukaan radiovastaanotin on valtion silmälläpidon alainen, ja viranomaisilla on oikeus päästä siihen paikkaan, jossa vastaanotin sijaitsee on turha ja laillisuuden kannalta epäilyttävä. Samalla esitimme, että jokaiselle pitäisi taata oikeus kuunnella radiota. Iloksemme olemme todenneet, että eduskunnan perustuslakivaliokunta on äskeisessä lausunnossaan uudesta radiolaista kiinnittänyt huomiota tähän seikkaan ja esittänyt, että kuuntelemisen vapaus olisi lailla turvattava. "

Jokseenkin ajankohtaiselta tuntuvaa asiaa, paitsi että nyt puhutaan katselusta eikä kuuntelusta.

"Kun kuuntelen tai katselen/tai luen kodissani,/suo, että vahingollisen/pois torjun sielustani."
(Virsi 518).

Kansikuva esittää Yhdysvaltojen ilmavoimien kiinteää polttoainetta käyttävää Minuteman-ohjusta. Lehden mukaan sen odotetaan tulevan käyttöön vuoden 1962 puolivälissä. Onneksi ihan aikuisten oikea käyttö jäi kumminkin vähemmälle.

Tekniikan Maailman yleisönosasto on varsinkin varhaisimpina vuosikymmeninä pursunut monenlaista Pelle Pelotonta ja ikiliikkujankeksijää, jotka ovat hakeneet tukea ajatuksilleen lehden insinööreiltä. Oman ryhmänsä muodostavat autofriikit, joista toiset haukkuvat itäautojen huonosti tehtyjä ja asenteellisia koeajoja ja toiset taas haukkuvat itäautoja.

Tässä numerossa lukija ihmettelee jossain julkaistua Volga-mainosta, jossa rallivarusteinen maantieohjus lentää ilmassa soran pöllytessä, ja jossa kerrotaan Volgan saavuttaneen kaksoisvoiton maantieajon SM-kilpailussa. Lukija kysyy, osallistuiko kisaan muun merkkisiä autoja. Toimitus selvittää kuvan olevan eri kilpailusta, kuin mistä tekstissä kerrotaan.

"...otsikossa puhutaan maantieajon SM-kilpailusta ja kuvassa esiintyvä lentävä Volga on kuvattu Jyväskylän Suurajossa, jolloin asiaa tuntematon lukija saa helposti sen käsityksen, että saavutettu mestaruus koskee joko osittain tai kokonaan rallikilpailuja. Näin ei ole, vaan kysymyksessä on st-ajo (suunnistus- ja tarkkuuskilpailu), jossa varsinkin kartanlukijan osuus lopputulokseen on huomattavan suuri."

Koeajossa ei nyt olekaan itäauto, vaan Ford Fairlane 500 - 5,3 metriä pitkä, 2 leveä amerikanrauta. Moottori on 5-litrainen V8, keskimääräinen koeajon aikainen polttoaineenkulutus 15,2 l/100 km. Auto on edellisen vuoden mallia, vuoden 1962 versio on jo hiukan pienempi. Amerikkalaisen rumpujarrut ovat parhaat, mitä koeajoissa on koettu. Viisilitrainen V8 ei kuitenkaan jaksa kuljettaa autoa kuin 153,2 km/h, vaikka mittari näyttääkin peräti 22 km enemmän.

Vastapainoksi edelliselle esitellään Juri Behterevin artikkelissa neuvostoliittolaista autourheilua. Monenlaista autourheiluun liittyvää toimintaa Neuvostojen maassa harrastetaan, rallia, kartta-ajoa ja ratakilpailuja. "...kuten näkyy, suuret saavutukset ovat neuvostoliittolaisilla autoilijoilla vielä edessä", kirjoittaja lopettaa.

Paitsi autoja, lehdessä käsitellään televisiotekniikkaa, transistoreja, veneitä, kameroita ja muuta tekniikan viiteryhmään laskettavaa materiaalia. Vikin pakina ja alla oleva Kätevä Kalle, joka piippu suussa rakentaa käden käänteessä mitä vain ovat myös mukana.


2 kommenttia:

J. Vahe kirjoitti...

Saako radiota kuunnella ja nettiin kirjoittaa mitä hyvänsä näyttävät olevan ikuisuusaiheita, mutta jokin on muuttunut. Autojen asemesta minä luin -60-luvulla kaiken mahdollisen avaruuslennoista. Vuonna 2000 joka perheellä on oma avaruusalus, jolla huristetaan viikonloppuna Jupiteriin. Näin luin ja uskoin 7-vuotiaana. Ja kun sen ikäisenä opittu osoittautuu vääräksi, henkiset vauriot ovat pysyviä ja hyvin vakavia.

kariav kirjoitti...

Joskus 1970-luvulla peruskoulun yläasteelaiset - silloin käytiin astetta eikä koulua - kirjoittivat vuoden 2000 visioksi, että lapsilla on tuolloin pienet puhelimet, joilla he voivat soitella toisilleen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt