23.3.2009

Aikakauslehtiratsaus XIV

Viikkosanomat, numero 4, 29.1.1953 on nyt käsittelyssä. Lehti on kooltaan 245x350 cm, siinä on kannet mukaanlukien 32 sivua, joista kansien lisäksi 6 on nelivärisiä. Kaikilla sivuilla on kuitenkin käytetty myös yhtä lisäväriä.


Mediatiedoissa kerrotaan julkaisijan olevan Viikkosanomain Kustannusosakeyhtiö, jonka johtokunnan puheenjohtaja on Risto Kavanne. Päätoimittaja on Tapio Hiisivaara. Toimitus on avoinna asiakkailleen arkisin klo 10-11.30 ja klo 13-14; lauantaisin ja juhlapäivien aattoina vain aamupäivisin.


Kansikuva liittyy neliväriaukeamaan japanilaisesta taiteesta. Paul Jacoulet: Rakkauden huolia.


Tapio Hiisivaara, matkakirjailija, toimittaja ja kääntäjä kirjoittaa kannessakin näkyvällä otsikolla Saksan sodanjälkeisestä tilanteesta ja ennen kaikkea saksalaisten asenteista. Aseveliliikkeet ja -yhdistykset nostavat päätään, ja kapakkakeskusteluissa on usealla paikkakunnalla seuraava sävy ja tyyli:


"Ja seurassa oli miehiä, jotka olivat taistelleet itärintamalla alusta loppuun saakka, ja jotka olivat kokonaan unohtaneet, että Saksan armeijan kukka, ammattiupseeristo, valtava ja erinomainen ammattimainen aliupseeristo sekä ammattisotilaiden enemmistö, Ranskassa loistavasti taistelleet panssaridivisionat, kaikki kuluivat loppuun ja sammuivat jo vuonna 1941 ennen kaikkea pakkaseen.
Toisissa paikoissa, kuten Bonnissa, seura tiesi, että olin suomalainen ja lehtimies ja että olin tullut Länsi-Saksaan tutustuakseni saksalaisten mielipiteisiin ja toiveisiin. Siinäkin seurassa kaikki olivat sitä mieltä, että he olisivat voittaneet ilman muuta, elleivät länsivallat olisi sekautuneet peliin. Keskustelu alkoi käydä niin sähköiseksi, että heti irti päästyäni merkitsin kaiken sana sanalta muistiin.
Sanoin: - Mutta itärintaman kohtalo ratkesi jo vuoden 1941 pakkaseen. Eihän länsivalloilla ollut siihen aikaan mitään mahdollisuuksia auttaa Neuvostoliittoa. Enkä minä nähnyt koko sodan aikana oikeastaan mitään länsivaltojen antamaa apua vihollisen puolella.
- Eikö edes lentokoneita?
- Ei. Niitä oli tosin Suomen rintamalla, mutta itse en nähnyt yhtään.
- Eikä muonapakkauksia?
- En koskaan nähnyt muuta muonasaalista kuin limppuja ja vodkaa.
- Eikä panssarivaunuja?
- Ei ainoatakaan.
- Eikä amerikkalaisia kiväärejä?
- Amerikkalaisen kiväärin näin ensimmäisen kerran vuonna 1949 Münchenissä amerikkalaisen sotilaan olalla.
- Sitten teillä on koko sodan ajan ollut silmät kiinni.
- Niinkö luulette?
Vastaus tuli kuin rivistä karjaistuna: - Kyllä. Ja sitäpaitsi, minä sanon teille kerrankin totuuden. Te suomalaiset olette syypäitä myös. Venäläiset kävivät teitä vastaan vain leikkisotaa vuonna 1939 ja te sumutitte koko maailman ja myös meidät muka sankarillisella puolustuksella, kun totuus oli, että Neuvostoliitto lähetti teitä vastaan vain vanhaa romua ja roskaväkeä.
Vastasin mainitsemalla Summan lohkolta muutamia tykkitulta koskevia lukuja, jotka jokainen mukana ollut muis­taa koko ikänsä vaikka keskellä yötä herätettäisiin.
- Se on vale. Samaa valhetta kaikki. Nyt ette enää sumuta. Ja niin se on. Elleivät länsivallat olisi auttaneet, olisimme voittaneet sodan ilman muuta, alkoi eräs jo karjahdella. Hän pui nyrkkiä nenäni alla ja sanoi: - Minä olin kahdeksan kilometrin päässä Moskovasta, minä tiedän. (neljäkymmentä lienee ennätys).
Jos olisin kysynyt oliko vastustajilla englantilaisia tai amerikkalaisia aseita tai jos olisin kysynyt, miksi hän ei ajanut raitiovaunulla loppumatkaa, olisin saanut perusteellisesti selkääni."


Hiisivaara kirjoittaa vielä: "Juttelin kolmen miehen kanssa, jotka tulivat junaan Stuttgartissa ja jäi­vät pois Karlsruhessa. He edustivat kaik­ki kolme parasta mitä saksalaisessa sotilaassa on, eikä heitä oltu otettu amerik­kalaisten palvelukseen kansanvaltaisen luotettavuuden perusteella. Kaikki kolme olivat olleet kauan ennen sotaa palkkasotureita, kaksi jo Francon puolella Legion Condorissa ja Rommelin melkein kokonaan ammattisotilaista kokoonpannuissa panssaridivisioonissa. He edustivat hyvää sotilaallisuutta ilman minkäänlaisia vivahteita. Työpalvelujoukot asuvat kasarmeissa ja noudattavat kaikkia sotilaallisen kurin henkisiä määräyksiä ja useita ulkonaisiakin. He tarvitsevat vain aseita ollakseen valmis armeija.
Samoin on asianlaita itälohkolla vaikka siellä en käynytkään, sillä tietäähän jokainen, että "kansanpoliisi" on aseistettu paljon paremmin kuin poliisit yleensä ja jokainen tietää myös, että länsivaltojen levittämien tietojen mukaan "kansanpoliisia" on kymmenen divisioo­nan verran. Ja tässä onkin kaiken ydin. Kun länsi saa kaksikymmentä divisioonaa ja itä kaksikymmentä, niin entäpä jos kumpikin loistavan teollisuutensa ja järjestelykykynsä ansiosta perustaa kädenkääntees­sä kymmenen divisioonaa lisää. Entäpä jos upseerit silloin ilmoittavat kuivahkosti sekä kommunisteille että kansan­vallan kannattajille, että herrat ovat hy­vät ja väistyvät hyvällä ettei tarvitse ampua."
Lehdessä mainostetaan 4711 Tosca cremeä jokapäiväiseen kauneushoitoon, Askon lepotuoli N:o 1403:a, joka on tukeva ja pehmeä istua, Hellaksen suklaatankoja (kuva), Pond's huulipunaa ja Kakadu-mausteita. Maustemainos näkyy olevan Björn Landströmin käsialaa.

Saksalaisartikkelin lisäksi lehdessä kerrotaan ensi keväänä valmistuvasta Salmisaaren voimalaitoksesta, Garmisch-Partenkirchenin talvikisoista, naureskellaan Helsingin kaupungin taloudenpidolle; Turun, Tampereen ja Kuopion kaupunginkamreereita on haastateltu, ja kaikki ovat yksimielisiä siitä, että pääkaupungissa asiat on hoidettu huonosti. Kuva esittää mielenosoitusta Helsingin kauppatorilla. Toisessa kuvassa on rahatoimenjohtaja Erik von Frenckell, joka on pukeutunut polvipituisiin housuihin, pitkiin sukkiin, valkoisella päärmättyyn tummaan takkiin, solmukkeeseen ja harmaaseen slipoveriin.

Tuomas Anhava arvioi otsikolla "Taimitarha taskussa" WSOY:ltä ilmestyneen Vaeltava viisaus-aforismikokoelman, Kai Hytönen kertoo useiden valokuvien ja tekstin voimin Itä-Afrikan luonnosta, Teo Mertanen kertoo "Kauhujen kahvilasta" - helsinkiläisestä kahvila Mississippistä, jonka omistaja hra Ekman on usein joutunut turvautumaan pamppuun ja kaasuaseeseen murtomiehiä ja muita pahantekijöitä torjuessaan.

Lehdessä on sarjakuva "Tuomari Foster". Stripissä tyttö kuljettaa vaikeasti haavoittunutta Swift Gallonia, joka sitten kuolee puun juurelle, ja viimeisiksi sanoikseen vannottaa kuljettajansa tappamaan tuomarin. Lasten sivulla on sarjakuva nimeltä "Minä olen Ville enkä naukumammanpoika". Sen on piirtänyt Vic Green v. 1952. Lasten sivulla on lisäksi Walt Disney-kertomus "Vilkkaan suuri seikkailu", joka kertoo isokorvaisen kääpiön ja haltiattaren kohtaamisesta, josta oppii, ettei kannata koskaan enää jäädä töistä pois. Disney-tuotantoa on myös kolmas sarjakuva Robin Hood.

Lehdessä on myös Muodin viehkeyttä, Kotitaloutta ja Kynä käteen. Viimeksimainitussa ristisana- ja muita asiaankuuluvia tehtäviä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen. Jatka joku toinen lehti. Näistähän syntyisi ajan kanssa historia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt