Muistatte varmaan, että nykyisin kiinteistöhuoltotehtävissä toimiva firma L&T oli aikoinaan myös pukinevalmistaja. Sota-aikaisen kadettikurssi 26:n kurssijulkaisussa esitellään Tiklas-tuotteita koko sivun ilmoituksessa. Saksassa ainakin eräät tummanpuhuvammat uniformut valmisti Hugo Boss, Suomessa on Tiklaksen lisäksi kurssijulkaisussa reklaamit Seligssonilta ja Karttuselta sotilaspukujen räätälöinnistä; Ab Skoha Oy mainostaa tillbehöörejä: kauluslaattoja, rähinäremmejä ym.
Tästä kadettikurssista olen kirjoittanut aikaisemminkin, kurssijulkaisu osui käteeni muutama päivä sitten arkistoja penkoessani. Kirjassa on aluksi koulun johtaja eversti Salmion, kadettikomppanian päällikkö everstiluutnantti M. Nevasaaren tervehdykset sekä kouluttajaupseereiden artiikkeleita sodankäyntiin ja sotilaan työhön liittyvistä aiheista. Kuvituksena on käytetty virallisempienkin juttujen yhteydessä karikatyyrejä. Teos on omistettu edellisen ja tämän kurssin aloittaneille kaatuneille oppilaille. Kurssi 26 jouduttiin keskeyttämään sodan syttyessä vuonna 1941, ja tauon jälkeen se saatiin päätökseen v. 1943.
Useassa artikkelissa korostetaan sotilaallista kuria ja käytöstä. Oikealla kurilla esimies saa itselleen arvovaltaa alaistensa keskuudessa. Myös muodollisuudet, tervehtiminen ym. ovat tärkeitä.
Julkaisussa on yhteiskuva ja haastattelu viidestä kurssilla olleesta Mannerheim-ristin ritarista - Varstala, Nissinen, Koli, Keinonen ja Pentti. Heiltä kysytään mm. syytä mitalin saamiseen, jännittävintä sotakokemusta ja kuinka saaja itse ja alaiset asiaan suhtautuivat.
Oppilaskunnan touhuista, urheilusta, orkesterista ja kuorosta on juttua. Kuoro kävi levyttämässä Yleisradiossa Martti "Pyssy" Turusen johdolla, orkesteri keikkaili useissa maanpuolustushenkisissä tilaisuuksissa ja urheiljat pelasivat käsi-, pesä-, kori- ja jalkapalloa, yleisurheilivat ja nyrkkeilivät.
Alla vielä pari reklaamia
2 kommenttia:
Huomaa, kuinka elegantisti Tiklas-upseeri pitää savuketta sormissaan! Se oli tosi miehen merkki jos mikä. Leppoisempien kouriin tai suuhun sen sijaan pantiin piippu. Ja sikari esiintyi lähinnä pilakuvissa joissa näytettiin pyyleviä talous- ja kauppamiehiä.
Tupakanpolttokuvat on kyllä aika tehokkaasti hävitetty mediasta. Tuossakin kurssijulkaisussa toimituskuntaa esittävässä karikatyyrikuvassa on seitsemän ukkoa toimitushommissa, ja neljällä on holkkitupakki suupielessä käryämässä.
Mitä Tiklakseen tulee, niin kyllähän sillä merkillä paitoja vielä valmistetaan, mutta ei alkuperäisen Lassila & Tikanojan toimesta.
Lähetä kommentti