Tuli käväistyä pitkästä aikaa tutulla paikkakunnalla Itämeren saarella, Saare maakonnas. Ylemmässä kuvassa taustaranta kuuluu pienemmälle saarelle, josta pengertie johtaa suuremmalle.
Alempi kuva, illalla otettu ja vähän tumman varjoisa, kuvaa lahontorjuntaa a-pylväässä. Kun tolppa sidotaan maahan upotettaviin betonipötkylöihin, laho pysyy poissa ilman kyllästysaineita.
Näistä maisemista kirjoittelin joskus aikaisemminkin.
Mutta nyt kun on käsitelty yhtä niin käsiteltäköön toista kans. Saarenmaahan voin palata myöhemmin.
-------
Mökiltä löytyi laatikko, joka sisälsi vihkon nimeltä "Abiturientin apu eli lukiota leikiten eli yllättäen ylioppilaaksi". Siinä ovat lähes kaikki koulumuistiinpanoni lukuvuodelta 1966-1967. Saksa, englanti, ruotsi, historia, matematiikka ja biologia seuraavat toisiaan vaihtelevassa järjestyksessä. Varsinkin historia, Suomen, on mielenkiintoista luettavaa useine henkilökuvineen, jotka ryydittävät kuivaa tekstiä erinomaisesti. Vihko on A4-kokoinen normaalilla ruudutuksella ja muovikansilla varustettu 80-sivuinen. Tässä esitettävät kuvat ovat oikeasti n. 3 cm korkeita.
Historian ensimmäinen sivu käsittelee nais-, raittius- voimistelu- ja urheiluliikkeitä - ei siis kauppaliikkeitä, ja historia päättyy sisäministeri Leinon kukistamiseen vuonna 1948.
Ensimmäinen kuva esittää Viktor Heikeliä, yliopiston liikuntalaitoksen johtajaa. Tekstissä puhutaan Ivar Wiskmanista "Turnareiden" perustajasta. Kuvassa tosin kerrotaan seuran olevan nimeltään "Tunarit" ja Viktorin taiturimainen yhdellä kädellä pelaaja. Suurin yllätys itselleni tuli, kun sotasyyllisyysnimien yhteydessä oli K. Rydmanin kuva!? (Alin kuva - kaikkia saat suuremmaksi näpsäyttämällä)
3 kommenttia:
Perhana, tuohan ON minun kuvani! Kun puhuit Tu(r)nareista, oletko siis käynyt Norssin? Kun Turnarit täytti 75 vuotta 1953, lukiossa syntynyt Anti-Turnarit-liike lähetti juhlaan oman tervehdyssähkeensä. Se luettiin vahingossa: "Pikaista menehtymistä toivoo Anti-Turnarit". Siitä seurasi kiinni saaduille terroristeille puolentoista tunnin jälki-istunto, mutta onneksi ei käytöksenalennusta. Keitähän meitä nyt oli, arvelisin että lisäkseni ainakin Leikola, Saarikoski ja Klinge...
Ei me maalaispojat silloin mistään Norssista tiedetty, paitsi ehkä Teiniliiton seminaareissa, joissa heikäläisiä saattoi tavata. Tunarit on ihan oma väännös historiantunnilla kuullusta.
Hissanopetus meni niin, että opettaja kirjoitti taulun täyteen, jotkut - ilmeisesti enemmistö - kopioivat tekstin vihkoon, ja jotkut visualisoivat. Ilmeisesti K. Rydman edusti tuolloin jotain anarkistista liikettä tai oppia, koska on päässyt Purishkevitshin ja kumppaneiden joukkoon. Itse en syytä muista.
Selvennykseksi vielä - opettaja ei Sinua maininnut tuossa eikä muussakaan yhteydessä historian tunnilla. Omaa tajunnanvirtaa kuten Heikelin koripalloilukin.
Lähetä kommentti