12.11.2012

Päiväkirjanomaisia merkintöjä viime viikonlopusta

Pe 9.11.2012

Vanhempi lapsi tuli viikonlopuksi käymään. Nykyajan liikennemeininki kummastuttaa, sillä pikavuorolippu Jyväskylästä Varkauteen maksoi vain 5 (viisi) euroa. Kysyn niinkuin ne Stradivariuksia polttavat rikkaat deoksiribonukleiinihapon lyhenteellä markkinoidussa (sorruin tässä omaan näppäryyteeni; Saunalahti se on, eikä DNA) teleoperaattorimainoksessa, että onko tuo joku hinta. Matka oli tosin pitänyt varata etukäteen netistä. Meidän auto raavittiin lumesta ja jäästä Varkauden-matkaa varten. Polttoaineenkulutus 50 km:n edestakaiselle noutoreissulle maantie- ja kaupunkiajoineen oli n. 3,5 litraa, hinta n. 6 (kuusi) euroa.

La 10.11.2012

Olimme soittokunnan keikalla kunnan ja seurakunnan järjestämässä 63-vuotiaiden syntymäpäiväjuhlassa. Puhallinorkesteri esiintyi toiseksi pienimmässä kokoonpanossa, huilu ja klarinetti.

Kun olin itse juhlakaluna viime vuonna, tulin antaneeksi ystävällistä palautetta järjestäjille ohjelmasta. Siitä seurauksena sain kutsun tulla esiintymään tänä vuonna. Näin se joskus käy. Soitimme mm. Beatlesin kappaleen, joka nimensä puolesta vastaa nykytilaani ja juhlittavia ensi vuonna. Lisäksi laadin tietokilpailumonisteen, jossa kysyttiin kuka Suomen presidenteistä on ollut 63-vuotias, kun tiettyjä lueteltuja asioita on tapahtunut. Vuosia ja kysymyksiä oli yksitoista, koska Relander - jolla on muuten katu Varkaudessa - kuoli jo 58 vuoden ikäisenä. Palaan kilpailuun myöhemmin.

Illalla televiisiossa sekä YLE-leaks, että Uutisvuoto käsittelivät kaivostoimintaa Kainuussa. Ei voi mitään, Stan Saanila totesi.

Su 11.11.2012

Vanhempi lapsi lähti Ylläkselle. Hänet otti kyytiinsä tuttavapariskunta, joka työskentelee siellä teeveestä tuttujen Sampon ja Jounin kylässä. Muutaman päivän oleskelun jälkeen paluumatka Jyväskylään tapahtuu bussilla, vaihto Oulussa, hinta - no pari kolme kymppiä netistä varattuna, pitkälti toista sataa ovelta...

Katsoin kolme ohjelmaa näköradiosta, tai oikeastaan viisi, jos Tanssii Tätien Kanssa ja BB-jööteri lasketaan.

Nuo kolme kertoivat H-alkuisista miehistä: - Hitler, Adolf, valtakunnankansleri, Hynninen, Jorma, baritoni ja Häyhä, Simo, tarkka-ampuja.

Näistä yhden olen tuntenut kolmekymmentä vuotta, ja useita yhteisesiintymisiä edellä mainitun soittokunnan kanssa on ollut. Maarit Tastulan haastattelussa hän kertoi ajatuksiaan ja tunteitaan kipeistä asioista liittyen tänä vuonna ilmestyneeseen Pekka Hakon kirjoittamaan kirjaan. Muutamasta myötähäpeää herättävästä hölmöstä kysymyksestä huolimatta tyyliin: "Miltä sinusta tuntui, kun kuulit, että pojallasi on Aids?" keskustelu sujui hyvin. On väärin ottaa uskonto ihmisten vallankäytön välineeksi, oli mielestäni palaverin perimmäinen viesti.

Mitä taas valtakunnankanslerin viimeisiin vaiheisiin tulee, Fox-kanava todisti usean todistajan voimin, että hän ei paennut sukellusveneellä Argentiinaan, eikä piileskellyt länsivaltojen suojissa Stalinin epäilyistä huolimatta. Kultahampaat ja kallonpalakin esiteltiin. Voimme olla aivan rauhassa - aika ikämieshän hän toki jo nykyään jo olisi ja aika seniili,kun kädet vapisivat jo pahasti bunkkerissakin. Puna-armeijan sotilaat kuljettivat ohjelman mukaan hänen puutarhasta löytyneitä jäännöksiään ammuslaatikossa, jonka hautasivat ja kaivoivat esille ainakin kahdeksan kertaa toiselle paikkakunnalle siirtyessään, kunnes polttivat ja heittivät tuhkan jokeen.

Kolmas hoolla alkava, tarkka-ampuja Simo Häyhä, nitisti tilastoista riippuen 200-500 vihollista pystykorvakiväärillä Talvisodan aikana.

Kun 1960-luvun lopulla olin Valtion Poikaleirillä silloisen Mikkelin läänin pääkaupungissa, ei tarkka-ampujista puhuttu halaistua sanaa. Palvelin toki kranaatinheitinkomppaniassa, ja pääaseen tulivoima kohdistui laajempiin joukkoihin kuin yksittäisiin sotilaisiin. Myöskään ei missään koulutuksen vaiheessa puhuttu, että asutuskeskuksissakin voitaisiin sotia. Aina oltiin korvessa, ryteikössä, suolla tai muuten epämiellyttävässä maastossa ja kuunneltiin mistä päin vihollisen "molotusta" (kouluttajaylikersantin käyttämä termi) alkaisi kuulua.

Kunnallisen työurani aikana jouduin kerran pistäytymään Kontiorannassa, jossa kunnalla on ns. kummikomppania. Kotiutusjuhlasta oli kyse. Koska olin hyvissä ajoin paikalla, sain nähdä henkilökunnan tiloissa opetusfilmin kaupunkisodankäynnistä. Siinä jääkärit kiipesivät kerrostalon ikkunasta sisään, pistivät moottorisahalla asunnon väliseiniä sileäksi ja työnsivät kirjahyllyn ikkunan eteen suojaksi. Onneksi hyllyssä oli kirjoja, eikä pelkkiä hiihtopalkintoja tai tyhjiä Kanarian-pulloja.

Nykyiset tarkka-ampujat toimivat kahdestaan toisin kuin белая смерть. Toinen tähystää kaukoputkella ja suosittelee kohteet kaulusnappien mukaan...

Tanssiohjelmasta vielä sen verran, että jos liikunnasta ei piittaa,kannattaa ainakin kuunnella erinomaisesti sovitettua ja esitettyä musiikkia. Eilen bändi soitti ja lauloi sikermän 60-lukua, ja Beatlesillahan se alkoi, kuten meidänkin osuutemme synttärijuhlissa. Toisella kitaristilla oli vielä merkkiuskollisesti Rickenbacker.    

5 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Sinullahan on touhua ollut enempi kuin minulla.

Minä kävin lauantaina soitaltamassa pari urkukappaletta, veisaltamassa kaksi virttä ja yhden hengellisen laulun kappelin urkujen säestyksellä, ja vielä kuopan reunalla veisasin a cappella. Matkaa v. 1624 perustetun kaupungin siunauskappelille ja takaisin kertyi noin 47 km, ja kaasuöljyä paloi vajaat 2,2 litraa, jos ajotietokoneen keskikulutusmittari toden kertoi.

Öylyssäpäevänä suuntasin aamusta ent. Uusikirkko T.l.:n kirkkoon, joka lienee rakennettu 1430-1450, ja jonka hienon alttarikaapin ovat mokomat myyneet Kansallismuseoon. Matkaa kertyi 48 km, ja jos korealais-tsekkiläisen autoni ajotietokonetta on uskominen, paloi kaasuöljyä tuolla matkalla vajaat 2,2 litraa. Ikkunoita ei tarvinnut raapia.

Illankutveessa otin haarasoipion pussukoineen harteilleni, ja polkupyöräytin tuohon paikalliselle, lähellä Rauman luostarista paenneiden fransiskaanimunkkien mahdollisesti rakentamaa puista pientä ja 1800- luvulla pykättyä uudiskirkkoa olevalle domus ecclesialle (rak. 1971, laajennettu 1999), jossa pidettiin ukkolaulu- ja soittoporukkamme kymmenvuotistilaisuutta. Enimmäkseen näppäilin mainitussa tilaisuudessa Cremona-merkkistä 3/4 kokoista höyrybassoa (jota säilytän mainitussa paikassa, kotini on liian pieni sen kokoiselle soittopelille) ja pimputtelin Hellas- merkkistä pianoa. Yhdessä kappaleessa kihnuttelin itselleni sangen rakasta haarasoipiota, jonka soitossa olen edennyt siten, että ensi keväänä aion suorittaa siitä perustavaa laatua olevan kurssin toisen osion kolmannesta.

Muut ajat katselin vaimoni kanssa elokuvia tai luin Kalle Päätalon kirjoja.

Kari Rydman kirjoitti...

Simo Häyhä oli jo poikavosieni sankari. Hänestä tehtiin isoja juttuja sodanaikaisiin lehtiin, ja erityisesti jäi mieleen hänen hurja ulkonäkönsä haavoittumisen jälkeen. 'Molotus' oli käypä sana jo tuolloin, jostain syystä vanjat eivät osanneet pitää salaisissakaan asemissa suutaan kiinni. - Häyhän haastattelusta jäi mieleen tokaisu, että jos ryssä olisi kesällä tullut, ei meillä olisi ollut mitään sanomista. Senköhän vuoksi sekä hallitus että kansa uskoivat viimeiseen asti etteivät ne nyt sentään talven alla mitenkään voi hyökätä.

kariav kirjoitti...

Touhua ja keikkaa pukkaa. Kauneimpiin joululauluihin ja kunnan itsenäisyysjuhlaan on jo kiinnitys, tällä kertaa paikallisen jousiorkesterin mukana. Soittokunta pitää Sorsakoskella joululaulutilaisuuden, jossa lauletaan ja soitetaan muitakin kun vain niitä "pakanalähetyksen" kauneimpia. Lisäksi torvisoittoa on tilattu kirkonkylän alakoulun itsenäisyysjuhlaan 5.12. - kättelymusiikkia, kikapoota ja vähän Beatlesiakin.

kariav kirjoitti...

Minua on askarruttanut tarkka-ampuja/sala-ampuja-käytännössä sodan etiikka. Askarruttaahan se tietysti Hiroshiman, Lontoon tai Saksan kaupunkien tuhopommituksissakin. Haastattelussa Häyhä totesi myös tehneensä vain sen, mitä käskettiin. Erikoismiehiä tarvitaan, ei siinä mitään. Kokemusta ei minulla ole, enkä sitä kenellekään toivokaan, mutta luulisin, että tavallisen kiväärimiehen luonnolle sodassa sopivat enemmän muunkaltaiset tehtävät.

Nykyään näyttää olevan jo Häyhän nimeä kantava tarkka-ammuntakilpailukin. Suomeksi puhutaan tarkka-ampujista (engl. sharpshooter), mutta kilpailun järjestäjä on englanniksi Finnish Sniper Guild (Sala-ampujakilta)

hikkaj kirjoitti...

kavi

tulee mieleen oma armeija-aika ja muuan mestarikorpalloilija, joka kyllä koripallon pussitti vaikka silmät kiinni ja takaperin, mutta ampumaradalla ei kuti millään tauluun osunut: aina heilui valkolaikka ilosiesti tai jos osui niin kakkoseen kolmoseen osui.

Tarkk'ampujia on monelaisia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt