Pienen sveitsiläiskylän torilla on vilskettä. On aika pitää sotilaallisia kertausharjoituksia. Torin varrella sijaitsevasta palokunnan kalustovajasta on vedetty ulos Oerlikon-ilmatorjuntatykki, jota reserviläiset suuntaavat taivaalle johtajana toimivan kellosepän komentojen mukaan.
Sveitsiläisten mielestä on tärkeää olla puolueeton ja suojella omaa maata vihollisen hyökkäyksiltä. Vasta viitisen vuotta sitten on päättynyt maailmansota, josta pystyttiin pysymään turvallisesti erossa.
Tykkiin tuodaan kranaatteja kellosepän kellarista. Sveitsiläinen käytäntö on säilyttää aseet ja ammukset kotona, jolloin liikekannallepanon mahdollisesti sattuessa ne ovat nopeasti käsillä.
Harjoituksessa ei ole tarkoitus käyttää kovia ammuksia, mutta jostakin syystä tykki on kuitenkin niillä ladattu. Liekö ammusmies erehtynyt laatikkoa hakiessaan?
Lentokone on tilattu paikalle, ja sen on määrä olla kylän yllä tasan kello kaksitoista. Lentäjä huomaa kuitenkin lähtötarkastusta tehdessään polttoaineen tippuvan säiliöstä ja jää vikaa korjaamaan. Kentältä yritetään soittaa viivästyksestä kellosepälle, mutta puhelimeen ei vastaa kukaan, koska rouvakin on lähtenyt kauppaan.
Samaan aikaan paikkaa lähestyy Yhdysvaltain ilmavoimien C 47-kuljetuskone, mattavihreäksi maalattu Dakota. Se on eksynyt hieman reitiltään Sveitsin ilmatilaan matkallaan Etelä-Euroopasta Hampuriin.
Koneessa on salainen lasti ja matkustajana Euroopan-kiertueella oleva ulkoministeri Dulles, jonka on määrä pitää Hampurissa puhe. Hän on miettinyt iskevän alkulauseen: - Ich bin ein Hamburger. Puhe jää kuitenkin seuraavien tapahtumien takia pitämättä, mutta presidentti Kennedy käyttää alkulausetta hieman muutettuna noin 10 vuotta myöhemmin Berliinissä.
Kun kone tulee näkyviin, kelloseppä karjaisee tulikomennon ja kranaatti lähtee tykin suusta. Reserviläiset näkevät kauhuissaan, kuinka Dakotan siivestä irtoaa pala, ja kone menettää korkeutta häviten vuoriston taakse.
CLITONIA
Clitonia on kääpiövaltio Sveitsin rajan tuntumassa. Se ei pidä itsestään ääntä ja haluaa myös elää rauhassa Alppien keskellä kuten naapurinsakin.
Clitonian perustivat roomalaiset sotajoukot levähdysleirikseen matkoillaan vuorien yli. Paikalliset asukkaat ottivat tulijat ystävällisesti vastaan, vähemmistönä luolissa asui vielä neandertalilaisia, jotka kuitenkin kaikkosivat vuosikymmenien kuluessa, ja joista ovat saaneet alkunsa monet vuorenpeikkotarinat.
Clitonian maaperästä suurin osa on vaikeakulkuista vuoristoa, mutta pääkaupunki on muodostunut lämpimään laaksoon joen varrelle. Suotuisat vuoristosolasta etelästä puhaltavat tuulet tuovat laaksoon lämmintä ilmaa, ja niinpä viiniköynnös menestyy siellä tuottaen hyvin satoa. Lampaita, mufloneja, vuorikauriita, gemssejä hoidetaan ja hyödynnetään monin tavoin. Henkiselle kulttuurille on omaleimaista runous, varsinkin käyttörunous eri tilanteisiin sopivasti sorvattu. Klassinen ja ensimmäinen esimerkki runouden voimasta on ns. myrkkysonetti, joka johti pääsemään eroon viimeisistäkin roomalaisperäisistä hallintomiehistä, joiden mielivaltainen vuosisatojen kuluessa ankarammaksi käynyt vallanpito oli jo kauan ärsyttänyt, heittämällä heidät vanhaan böömiläiseen tapaan ulos raatihuoneen ikkunasta. Samalla muutettiin lakia kuolemanrangaistuksen toteuttamiseksi inhimillisemmällä tavalla.
Vallankaappaus sai alkunsa, kun roomalaisraatimiesten kuolemaan tuomitsema opposition edustaja, josta sittemmin tuli kuningas Cliton I, lausui myrkkymaljan kohotettuaan:
Mä tässä seison, eessä monen herran
ja tartun mustanpuhuvahan sarkkaan
mut sanon, miettikäätte tarkkaan
ja kuunnelkaatte hiukan verran:
Mä toivon, että jälkeen tämän kerran
joutunette kovaan sanaharkkaan
ja ystävänne mieltyneinä markkaan
välttäisivät rysän, merran
On myrkky paha
se huumaa, tappaa
ei kestä maha
jos sitä nappaa.
(Lähde: Jylhä, Kuusi, Alppien runotar – Keski-Euroopan vuoristoseutuin käyttölyriikkaa)
Tämän sanottuaan hän kaatoi myrkyn lavalle, johon se poltti heti reiän ja valui ruokaa lavan alla odottavan leijonan niskaan. Kansa karkasi runon siivittämänä roomalaisten kimppuun ja kuten kerrottu, heitti heidät ikkunasta pihalle.
Kuolemantuomiota inhimillistettiin siirtymällä myrkystä olueen. Rikollinen tuomitaan nauttimaan päivittäin useita tuopillisia olutta pyövelin seurassa. Pyövelin tulee osallistua myös nauttimiseen. Oluena on erityinen premium-laatu, 12% vol ”Murderer Express”, jota on myytävänä kaikissa hyvinvarustetuissa elintarvikeliikkeissä. Teloitus saattaa kestää teloitettavan kunnosta riippuen kymmeniäkin vuosia. Joskus saattaa olla tarpeellista vaihtaa pyöveliä.
(jatkuu...)