31.12.2009

Sello

Sellon Prisman ampujan työkaveria on haastatellut Iltalehti. Nettisivulle on joko robotti tai muuten järjetön toimittaja koostanut otsikoita "aiheeseen liittyvistä artikkeleista":
- Näin pärjäät työkavereiden kanssa paremmin
- Kateellinen työkaveri pilaa ilon työstä
- Puolustusvoimissa kiusattu nainen saa valtiolta korvausta
- Työtoveriaan tähdännyt sai viisi vuotta vankeutta
- IL tutki: töissä on kivaa!

Sylvesterin päivä


Vuoden viimeisen päivän taidekuva esittää paavi Sylvester Ykköstä, jolle keisari Konstantinus Ykkönen, joka teki kristinuskosta Rooman valtionuskonnon, ojentaa lahjaa. Sylvester kuoli 31. joulukuuta vuonna 335, ja tuosta tapahtumasta Suomenkin kalenteriin tämän päivän nimi juontaa juurensa.


Alemmassa, italialaisen Maso di Bancon maalauksessa 1300-luvulta Sylvester on tapellut voitokkaasti lohikäärmettä vastaan ja siunaa sen uhreja. Bancon maalauksessa ylempään verrattuna on jo perspektiivikokeilua raunioituneilla seinillä, ja etualan pylväs antaa kuvalle syvyyttä peittäessään osittain lohikäärmeen raatoa tutkivat henkilöt. Pylväs on samalla kahta sarjakuvaruutua erottava reunus, koska Sylvester esiintyy koko kuvassa kahtena. Kyseessä on tavallaan kaksi kohtausta samoissa kulisseissa tapahtuvasta näytelmästä.

Ylemmässä maalauksessa ratsumies leijailee oviaukossa, ja keisarin saattajat päivänvarjoineen ylettyvät tarkastelemaan tilannetta kaupungin kattojen yli.

Hyvää sylvesterinpäivää murheellisista uutisista huolimatta ja parempaa uutta vuotta!

Tiedon Uusi Kirja VIIG-osan järjestyksessään toisena aiheena g-kirjaimen jälkeen käsitellään afrikkalaista valtiota nimeltään Gabon. Sen kerrotaan olevan entinen Ranskan siirtomaa ja itsenäistyneen vuonna 1960. Edelleen sanotaan, että presidentti valitaan seitsemäksi vuodeksi kerrallaan. Tästä huolimatta uudempi tietolähde kertoo, että maalla on ollut itsenäisyytensä aikana vain kaksi presidenttiä, isä ja poika Bongo, joista isä hoiti hommaa 40 vuotta. Onkos muissa maissa ollut pitkäaikaisia presidenttejä? Jotenkin on ihan pakko riimimielessä linkata tänne jo eilen ääneen päässeiden Anteron Siskojen ja Kayen Dannyn seuraan.

30.12.2009

Huonoa ravintolakäytöstäTässä opetuselokuva siitä, kuinka ravintolassa ei pidä käyttäytyä edes uudenvuodenaattona. Ajatelkaapa, kuinka ammattitaitoiset soittajat kuitenkin osaavat tyynesti suhtautua kahden häirikön riekkumiseen pöydillä ja jopa nuottitelineillä. Siihen aikaan, kun Cab Calloway ja Nicholas Brothers olivat vedossa, olisi ollut aika vaikeaa ajatella esimerkiksi Hotelli Tornissa tuommoista meininkiä. No, olihan siellä sitten aikanaan valvontakomissio bilettämässä.

Tuosta tuli mieleen, että kun Pietari Suuri oli kavereineen Hollannissa laivanrakennusta opiskelemassa, pojat pistivät majapaikan aivan päreiksi. Tämä on nyt kuitenkin aika kesyä, mutta älkää silti kokeilko kotona tai kapakissa.

Claves


Soitin ei tule juuri yksinkertaisemmaksi tästä. Tietysti toisen palikan voi hävittää, mutta silloin saundi kärsii. Latinalais-amerikkalaiseen musiikkiinhan nämä tietysti kuuluvat, ja tavallisin niillä soitettava rytmikuvio on kahden 4/4-osatahdin mittainen: |pisteellinen neljäsosa, kahdeksasosa, neljäsosatauko, neljäsosa|neljäsosatauko, neljäsosa, neljäsosa, neljäsosatauko|.

Alla olevassa laulussa, jossa mainitaan myös uudenvuodenaatto riemukkaana juhlana, claves on pisteenä iin päällä. Tarinasta jotenkin huokuu, että Zero-Mattien on ehkä syytä olla mukiin tarttumatta. Muukin tarjonta voi olla liian hapokasta.

Tituksen päivä


Tänään viettäisi Rooman keisari Titus, jos elossa olisi, 1970-vuotissynttäreitään. Titusta pidettiin hyvänä hallitsijana, vaikka kerkesikin hallita vain pari vuotta - tai ehkä osittain siitäkin syystä.

Tituksen aikana sattui Rooman valtakunnassa pari suurta katastrofia, Vesuvius-niminen tulivuori purkautui haudaten alleen Pompeijin kaupungin, ja itse Rooma-city kärsi jälleen suuresta tulipalosta. Titus järjesti hätäapua nopeasti kummankin tapahtuman jälkeen. Ennen keisariuttaan hän kunnostautui Jerusalemin temppelin hävittäjänä ja juutalaisten diasporan alkuunsaattajana.

Hauskempiakin asioita sattui. Colosseum saatiin valmiiksi, ja siellä keisaria ja yleisöä hauskuuttivat aluksi kymmenen sata päivää kestävissä avajaisissa ja sitten vuosien mittaan säännöllisesti viihde-esitykset, jotka koostuivat villieläintaisteluista, rikollisten teloituksista, gladiaattoriotteluista ja jopa merisotanäytöksistä, kun areenalle oli laskettu vettä tarpeeksi. Elukoita oli monta lajia ympäri laajaa valtakuntaa: norsuja, tiikereitä, leijonia, härkiä, krokotiilejä, joita kaikkia teurastettiin ja käytettiin taistelemaan toisiaan vastaan.

Historioitsijan mukaan elefantin ja härjän taistelun ratkettua edellisen voitoksi, se oli polvistunut keisarin aition eteen. Joidenkin tietojen mukaan sitä olisi opetettu tätä manööveria varten, mutta yleinen käsitys oli, että keisarin jumalallinen valta teki siihen niin suuren vaikutuksen, että se pokkasi spontaanisti.

Kuva on Wikipediasta ja suurenee kohtalaisesti näpäytyksestä.

Tiedon Uusi Kirja VI


Ähvällä alkavia sanoja tänään. Fabels - faabelit eli elukkasadut aiheena tällä kertaa. Aisopos mainitaan ja La Fontaine. Näytteeksi artikkelissa on kertomukset hiirestä ja leijonasta, leijonasta ja neljästä härjästä, muurahaisesta ja heinäsirkasta, tyrannista, josta tuli hyvä hallitsija, kuvassa oleva runo kuudesta sokeasta miehestä ja elefantista sekä katulampusta ja koiperhosista. Eläinsatujen historiaa jäljitetään muinaiseen Kreikkaan ja mainitaan uudempiakin kirjoittajia. Tätä juttua ei mainita, mutta faabeliinhan sekin perustuu.

Faabelien jälkeen kirjassa kerrotaan 10 sivun verran messuista ja maailmannäyttelyistä, ja sitten vuorossa ovat tavan sadut - fairy tales.

29.12.2009

Tiedon Uusi Kirja V


The New Book Of Knowledge

Osa viisi, kirjain E - eagles. Yhdysvaltain vaakunalinnusta, jonka amerikankielinen nimi on bald eagle, on kirjassa ylläoleva kuva. Siitä kerrotaan, että se ei oikeasti ole bald, kalju, vaan että sana on joskus tarkoittanut valkoista tai valkoisensekaista väriä. Pää ja pyrstö ovat tällä lintulajilla, joka on kova kalastaja, valkohöyheniset.

Pari kesää sitten kuului kesämökin radiosta luontoilta. Sinne soitti väräjävä-ääninen mieshenkilö kertoen kokemuksiaan merikotkasta, joka tuli istumaan saunan terassin kaiteelle siipiään uhkaavasti leyhytellen ja ikkunasta sisään tuijottaen julman  näköisenä juuri, kun soittaja vaimoineen oli saunomassa. Pitkä kylpyhetki siitä koitui, kun kumpikaan ei uskaltautunut ovesta ulos. Juontajakaan ei oikein osannut neuvoa, mikä olisi tehokkain ja turvallinen tapa karkottaa petolintu tuossa tilanteessa. Saunassa suoritettu käsien läpsytyskään ei ollut tuottanut haluttua tulosta.

Kotkien jälkeen on kirjassa 13 sivun mittainen artikkeli maasta - Earth - our home planet, sitten maan historiasta, siis lähinnä geologiasta ja maasta ja sen auringosta.

28.12.2009

Yves


Tillman kirjoitti muistokirjoituksen Yvesistä. Ylläolevan kuvan myötä yhdyn muisteloihin. Päivittäisen lääkevarannon kotiapteekkina toiminut rallye-henkinen YR-pussi hajoitti useavuotisen käytön jälkeen vetoketjunsa ja päätyi kuvanoton jälkeen roskiin. Astiat etualalla ovat niinikään Yvesiltä hankittuja. Mansikoin kirjaillussa kannellisessa purkissa säilytetään sinappia, jonka valmistusohje löytyy täältä.
Sinappipurkin alla on peltinen, myös kasviaihein somistettu, lautanen. Glögin nautintaan on tarkoitettu joulupukkia muistuttava muki. Näiden lisäksi posti toi silloin tällöin pieniä rullalle käärittyjä arpoja.

Tiedon Uusi Kirja IV


The New Book Of Knowledge, osa 4, d-alkuiset sanat, joista toisena artikkeli "maailman ensimmäisestä valokuvaajasta", Louis Daguerresta. Yllä oleva kuva on jutun yhteydestä ja esittää pariisilaista katua Louisin kuvaamana.

Kirja kertoo Daguerren olleen kotoisin köyhästä perheestä, mutta koska oli lahjakas piirtäjä, sai kuitenkin siihen opetusta. Myöhemmin hän teki lavasteita ja suuria maisemapanoraamoja, joihin sai elävyyttä valojen avulla. Kirjan mukaan monet eurooppalaiset miehet olivat noihin aikoihin, 1800-luvun alkuvuosikymmeninä, kiinnostuneita kemiallisista reaktioista, kuten joidenkin liuosten tummumisesta valon niihin osuessa. Daguerre sai työkaverikseen Niepcen, joka oli jo onnistunut joissakin kokeissaan. Niepcen kuoltua Daguerre jatkoi työtään, ja vihdoin vuonna 1839 syntyi ensimmäinen daguerrotypia.

Daguerrn jälkeen kirja kertoo Dahomeyn valtiosta ja maitotuotannosta ("Dairying and dairy products").

27.12.2009

Tiedon Uusi Kirja IIIAmerikkalaisessa vuonna 1971 uudistetussa lasten ja nuorten ensyklopediassa olemme päässeet osaan 3, c-kirjaimella alkaviin hakuihin. Seitsemäntoista osaa on vielä käsittelemättä. Koska amerikankielessäkin on enemmän kirjaimia kuin 20, on helppoa vetää johtopäätös, että joku/jotkut osat käsittelevät useampia kuin vain yhden kirjaimen, mutta palataan tarkempiin yksityiskohtiin myöhemmin.

Kuten aikaisemmissakin artikkeleissa, jätän tässäkin huomioimatta ensimmäisen jutun, koska se käsittelee teoksen hakusanojen alkukirjaimen, nyt siis c, vaiheita ja kehittymistä. Hyppäämme siis suoraan aiheeseen nro 2, joka kertoo tutkimusmatkailija John Cabotista ja pojastaan Sebastianista. John kävi 1400-luvun lopulla löytämässä Pohjois-Amerikan mantereen, vaikka luulikin sitä Aasian siksi osaksi, josta kauppakeskus Mekkaan kaikki idän ihanuudet virtasivat. John ei ymmärtänyt paikallisten alkuasukkaiden kieltä, sillä nämä olisivat helposti voineet kertoa, että kyseessä on Kanada - kummelitietokilpailun vakiovastaus.

Sebastian taas seilaili Etelä-Amerikassa, Argentiinan puolessa Rio De Plataa pitkin rikkauksia etsien, mutta tyhjätaskuna, "empty-handed", kuten kirja sanoo, sieltä palasi. Kirjassa on piirros purjeita reivaavista miehistä, kun taas tämän artikkelin kuva on wikipediasta, jossa Caboteista kerrotaan tarkemmin.

Tiedon Uuusi Kirja osa 3 käsittelee seuraavaksi kaktuksia ja Caesaria, Gaius Julius.

26.12.2009

Tiedon Uusi Kirja IIPäivän taidekuvana on Mary Cassatin (1845-1926) maalaus lapselle kirjaa lukevasta lastenhoitajasta vuodelta 1895. Kuva löytyy Wikipedian "Babysitting"-artikkelin yhteydestä.

Tiedon Uudesta kirjasta, b-kirjainta käsittelevästä osasta tutkimme nyt artikkelia "Baby-sitting". Se on järjestyksessään toinen, heti been kehitysvaiheista kertovan jälkeen.

"Baby-sitting is the biggest little business founded for and by young people in the 20th century".

Ensimmäisellä sitting-keikalla sitterin tulee tutustua talon pohjapiirustuksiin, ottaa selville missä lämmityksen säätö ja valokatkaisijat sijaitsevat, kuinka liesi toimii, sillä se saattaa olla sähköinen, vaikka itse onkin tottunut kaasuhellaan. Samoin tulee tutustua talon mahdolliseen kissaan tai koiraan, jotta ne eivät tunne epäluuloa vaan palkitsevat sitterin ystävällisyydellään.

Ennen kuin talonväki lähtee bilettämään, tulee täyttää kaavake, josta käyvät ilmi vanhempien nimi, lapsen nimi, mistä vanhemmat ovat tavoitettavissa, naapurin, poliisin, palokunnan, lääkärin, sukulaisen ja taksipalvelun osoitteet ja puhelinnumerot.

Sitterin ei tule tyhjentää jääkaappia eikä sohvapöydän makeisrasiaa, eikä avata ovea vieraille. Hänen ei tule myöskään vetää nokkaunia nojatuolissa, koska hänet on palkattu olemaan valveilla. Sitterin tulee pitää muistikirjaa ja kirjata ylös olennaisia tietoja hoidettavastaan; "Johnny hates ice cream, but he loves spinach".

Sitterin tulee laskuttaa kaikkia asiakkaitaan saman taksan mukaan. Mikäli vanhemmat tulevat kotiin sovittua myöhemmin, myös ylityö tulee huomioida palkassa.

Baby-sittingin jälkeen kirjassa seuraavina aiheina ovat Johann Sebastian Bach ja Backgammon.

22.12.2009

Tiedon Uusi Kirja IYleisön pyynnöistä huolimatta aion esitellä nyt alkavassa tietokirjallisuus-sarjassa amerikkalaisen 20-osaisen teoksen "The New Book Of Knowledge, Children's Encylopedia". Hankin sen aikanaan kirjaston poistomyynnistä muistaakseni 50 markalla. Osia on tosiaankin 20, ja A-kirjaimella alkavien artikkeleiden osa on 622 sivun paksuinen. Kaikkia artikkeleita en ehkä jaksa suomentaa saati referoida tänne Bloggeriin, joten aloitan nyt vasta A-osan toisesta jutusta. Ensimmäinen käsittelee A-kirjainta apis-härkineen sun muineen.

Toisen artikkelin aiheena on abakus, eli helmitaulu. Eilen tuli telkkarista ohjelma luontomies Taskisesta ja hänen vierailustaan Vienan-Karjalassa. Siellähän helmitaulut helskyvät kaupankäynnissä täyttä päätä nykyäänkin. 1950-60-luvulla käydessäni oppikoulua eräässä Keski-Suomen pitäjän teollistuneessa sivukylässä, siellä oli karjalaisperäinen kauppa, jossa laskukoneena oli helmitaulu. Kauppiaan poika tosin osti sittemmin mustan käytetyn Cadillacin, vm about 1953, mutta se nyt ei kuulu tähän, kunhan mainitsin.

Kuvassa opetetaan yhteenlasku helmitaululla. Abacuksen jälkeen aiheina ovat lyhenteet (abbreviations), Abraham, kaksi Yhdysvaltain Adams-nimistä presidenttiä, Samuel Adams ja Adamsin suku. Perustajaisä Samuelin mukaan on nimetty amerikkalainen olut, vähän kuin meillä Urho. Kuten olen ennenkin maininnut, Aurajoki on ainoa oluen mukaan nimensä saanut joki Suomessa.

20.12.2009

Karin keittiö: Colman


Jeremiah Colman perusti sinappimerkkinsä vuonna 1814, joten se on yksi vanhimmista ruokabrandeista. Joulunviettoon kuuluu sinapin nauttiminen olennaisena osana. Lisukkeena käytetään yleensä uunissa kokonaisena paistettua sian takajalkaa.

Sinapin siemeniä on käytetty vertauskuvana. Pienistä siemenistä kasvaa iso puu, jonka oksille linnut pesiytyvät. Myös suomalaisessa laululyriikassa mainitaan kyseiset siemenet. Me suuret ikäluokat ja vähän vanhemmatkin muistamme Otto Donnerin sävellyksen Jaakko Pakkasvirran elokuvasta Vihreä leski: "On riemulla pikkuiset siemenet, litikutileijaa ja siemenet, ne on sinapinsiementä pienemmät, halitulihittu ja pienemmät..."

Mutta reseptiin:

Joulusinappi

Aineet:
- Colman´s sinappijauhetta
- Vettä

Tarvikkeet:
- Sekoitusastia
- Pienehkö mitta
- Lusikka
- Säilytysastia


  1. Ammenna sekoitusastiaan riittävän monta mitallista jauhetta.
  2. Ammenna yhtä monta mitallista kylmää vettä. Mikäli jostakin syystä ammennat ensin vettä, kuivaa mitta ennen jauheen lisäämistä.
  3. Sekoita lusikalla yhtenäiseksi tahnaksi. Sekoitusastian on hyvä olla loivapohjainen, jolloin kuivaa pulveria ei jää pohjan reunojen tuntumaan.
  4. Siirrä valmis sinappi säilytysastiaan ja varastoi jääkaapissa muutama tunti, jolloin maku lievittyy hiukan. Vastatehdyn sinapin maistaminen tulee tehdä omalla vastuulla ja sisäänhengitystä välttäen.
  5. Nauti sinapin lisukkeena kinkkua, joka on parasta aatonaattoiltana puu-uunista otettuna. Ruis- tai setsuurileivän palasia voi lisäksi kastella sulassa ja suolaisessa kinkunrasvassa. "Se särvittää niin", sanoi Simeoni Juhaninpoika Jukola.

13.12.2009

Karin keittiö: Kynsilaukkaa

Tässä on maukas iltapalaohje:

Tarvikkeet:

Kaurapuikulaleipä (mahd. Fazerin).
Kynsilaukkaa eli valkosipulia
Sokeroitua puolukkasurvosta eli hilloa
Kynsilaukan siivuttamisvälineistö


 Puukko on H. Rosellin valmistama, kahva ja leikkuualusta leppää.

Iltapalan valmistusohje:

Viipaloi valkosipulin kynsi terävällä veitsellä mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja levitä ne tasaisesti kaurapuikulan päälle.

Ota hilloastiasta sokeroitua puolukkasurvosta ja levitä se valkosipulisiivujen päälle.

Syö. Mikäli leipä on tarpeeksi pehmeä ja ohut, voit taivuttaa sen pituussuuntaan, jolloin se mahtuu paremmin suuhun.

11.12.2009

Kullan kimallus


Vieraillessani joskus 1970-luvulla erään ryhmän kera Tukholman kaupungissa, ohjelmaan kuului myös opastettu käynti kaupungintalolla. Porukkaamme riennältäytyi ohjaamaan kaksi innokasta henkilöä, nainen ja mies, jotka senaikaisen näkökulman mukaan kovin iäkkäiltä vaikuttivat, mutta kuten melkein neljäkymmentä vuotta myöhemmin kaikki tiedämme, että ikä tuo mukanaan viisautta ja kokeneisuutta, emme sortuneet ikä- eikä muihinkaan rasismeihin.

Aluksi oppaille tuli riita, kummalleko ryhmämme kuuluu, mutta suoraviivaisesti toimiva mieshenkilö pyyhkäisi hilseet pois klubitakkinsa olkapäiltä ja komensi meidät seuraamaan.

Näimme muun komeuden ohella kuvassa olevan kultaisen salin. "Kaikki on kultaa, mikä kiiltää", opas sanoi ja kertoi kuinka pienellä kullanmurulla seinät on päällystetty. Lehtikulta on taottu kymmenestuhannesosamillimetrin paksuiseksi, tai ohuiseksi, joten nyrkinkokoisella murikalla kattaa seinää jo aarikaupalla.

Tukholman kaupungintalo on toki nyt ajankohtainen, kun siellä presidentinrouva Obama antoi pakit tanssiin hakeneelle Ruotsin Kepun kansanedustajalle. Ehkä tämä ei ollut osallistunut Tanssii tätien kanssa kisaan, kuten eräs suomalainen veljespuolueen jäsen.

Lehdessä, josta tämän äsken luin, kerrottiin myös miehestä, joka "pukeutui äidikseen nostaakseen rahaa hänen tililtään". Mitä kummaa? Kyllä kai äidiksi saa pukeutua, jos omalta tililtään nostaa rahaa. Apinapuvut ja päähän vedetyt sukkahousut sitä vastoin eivät pankeissa yleensä herätä suurta luottamusta ja empatiaa. Tarkoittikohan toimittaja, että "nostaakseen rahaa tämän tililtä"?

10.12.2009

Kielletyt pelit


Skotlannin kuningas James Ykkönen, jonka 615:ttä syntymäpäivää tänään vietämme, kielsi potkupallon peluun valtakunnassaan vuonna 1424. Varsin kaukonäköinen ja humaani hallitsija siis. Kovia kokenut, jo poikana englantilaisten vangitsema James, eli Jaakko suomeksi, pääsi lunnaita vastaan vapaaksi ja kruunattiin samana vuonna jalkapallon kieltävän lain kanssa. Oli varmaankin saanut tarpeekseen pallosta jalassa. Myös golf oli aikanaan Skotlannissa kiellettyjen harrastusten listalla. Linnaan saati päätään lyhemmäksi niiden pelaamisesta ei joutunut, mutta sakkoja sai pulittaa.

Suomen kielessä on ollut tapana suomentaa ulkomaisten hallitsijoiden nimiä kotoisiin suihin mukautuvaisiksi. Brittein saarillakin on Yrjöjä ja Jaakkoja, Juhanoita ja Tapaneita. Elisabetinkin voisi kääntää Lispetiksi tai Liisaksi - tosin alkuperäisestä nimestä on loppu-hoo pudotettu pois.

Jaskan muotokuva on aika mainio. Hilpeä ilme johtunee vanhojen vastustajien, sukulaisensa Albanyn herttua Murdochin ja tämän poikain teloittamisesta.  

9.12.2009

Piparlinna


Piparkakkutalojen ja -linnojen valmistusbuumi on kohtsillään kuumimmillaan. Kuvassa Amerikan maalla Los Angelesin kaupungissa rakennettu luomus.

Piparilinna tuli mieleen, kun tuossa historiapalstalla tänään kerrottiin, kuinka Pennsylvanian osavaltion Kecksburgin (Keksilinna?) kaupunkiin oli pudota mätkähtänyt vuonna 1965 kuplavolkkarin kokoinen UFO. Siinä oli hieroglyfimäistä tekstiä, ja armeijan rekka-autolla se oli silminnäkijöiden mukaan viety pois. U.S. Army ei tosin myönnä mitään tapahtuneen. Kaupunkiin on kuitenkin pystytetty UFO:n näköiskappale hieroglyfeineen kaikkineen.

Suomessakin on mm. Suonenjoen kaupunki kunnostautunut lentävien esineiden laskeutumispaikkana. Tunnetuin tapaus ei ollut UFO, vaan kuopiolainen nuorukainen, joka kertoi lentäneensä rakettilentokoneella ja pudonneensa sitten järveen. Amerikkalaisella sivustolla kerrotaan myös Suonenjoen UFO:ista, valokuvien kera. Suonenjoelta löytyi myös lumesta laskeutumispaikka, jossa oli jälkiä epämääräisestä nesteestä, jota asiaan vihkiytymätön olisi helposti voinut luulla tiskivedeksi.

8.12.2009

Aikakauslehtiratsaus XXIV


Tällä kertaa hypähdämme 90 vuotta taaksepäin Suomen Sotilas-lehden joulunumeroon vuodelta 1919. Julkaisu on Suomen armeijan ja suojeluskuntain viikkolehti, N:o 50-52. Vastaava toimittaja on Ilmari Heikinheimo. Muita mediatietoja ei ilmoiteta hintoja (3:50, irtonumero, 20:00 kokovuosik., 12:50 puolivuosik.) ja painopaikkaa (K. F. Puromiehen Kirjapaino O.=Y.) lukuunottamatta. Kansikuva on tunnetun jugend- ja Kalevalataiteilija Joseph Alasen käsialaa.

Lehdessä on kansien, jotka ovat vahvempaa kartonkia, lisäksi 48 sivua, joista 10 viimeistä varattu ilmoituksille. Myös takakansi ja kansien sisäsivut sisältävät reklaameja. Etukannen sisälle on laitettu Stockmannin mainos:


Siinä isäntä ja emäntä ovat lähteneet pirssiautolla jouluostoksille.

Artur Malinin "Joulun Herra"-kirjoitus on lehdessä ensimmäisenä. Pastori Verneri Louhivuori tekee selkoa "Joulujuhlista ennen ja nyt" artikkelissaan. Kuvissa on mm. lapsia hiuksista repivä sarvipäinen saksalainen joulupukki "Knecht Ruprecht".

Vänrikki Salmela on kirjoittanut 11-säkeistöisen runon sotilaan joulusta:

"Muut viettävät joulua kirkoissa,
valomerta on kynttelit pelkkää,
on heillä herkut ja joulupuu,
ja riemua äänet helkkää.

Kuka muistaa silloin: ulkona
on vahdissa vuorollansa
sotamies, joka vilusta väristen
näin viettää saa jouluansa.

---"

Nimimerkki (todennäköisesti) Lotta Svärd on kirjoittanut pienen tarinan "Kasarmin pojille jouluaattona". Siinä hän kehoittaa kaikkia Mikkoja, Matteja, Pekkoja ja Paavoja kasarmin seinien sisältä kotiin joulunviettoon ja puhdistautumaan kaikesta ulkoisesta kuin sisäisestäkin maailman melskeissä tarttuneesta liasta.

Suojeluskuntain Ylipäällikkö eversti v. Essen antaa joulutervehdyksensä suojeluskuntalaisille. Neljä sivua pitkän kirjoituksen kuvituksena on 12 potrettia, jotka esittävät Suojeluskuntain Yliesikunnan jäseniä.

Artturi Leinosen runo "Sankarit" on lehden mukaan "lausuttu eräällä sankarihaudalla, jossa lepäävät sekä 1808-09 vuoden sen luona käydyssä taistelussa kaatuneet että viime vapaussodassa surmaan suistuneet pitäjäläiset".

Kansatieteilijä Samuli Paulaharju on kirjoittanut ja kuvittanut muistelmia Tolvannon taisteluista:Jalmari Kara kirjoittaa novellin "Jouluaatto" ja taiteilija H. Tandefelt kertoo Augustin Ehrensvärdistä, Suomenlinnan rakentajasta. Tohtori  Fredr. J. Lindströmin artikkelin otsikkona on "Sotilas Suomen taiteessa. Esimerkkikuvina ovat Severin Falkmanin "Kaarle Knutinpojan lähtö Viipurin linnasta 1448", Edelfeltin "Kaarle herttua Klaus Flemingin ruumiin äärellä", "Porilaisten marssi", "Döbeln Juuttaalla", "Vilhelm von Schwerin" ja "Luutnantti Zidén" sekä Emil Wikströmin "Viimeinen mies", joka tunnetaan paremmin nimellä "Taistelija".

Värrikki Kivisalo esittelee jutussaan Suomen sotilaskoteja, joita on jo 22 eri puolilla Suomea, pohjoisin Rovaniemellä.

Toimittaja Juho Torvelainen on matkaillut auringonnousun maissa, Kiinassa ja Japanissa, ja kuvailee ja vertailee niiden sotilasoloja.

"Lika ja syöpäläiset ovat kiinalaisen alituisena seurakumppanina. Eikä sotalaitoskaan ole näistä vapautunut, vaan ovat kasarmit sen laatuiset, että meikäläinen sotamies ei niissä päivääkään olisi ilman perinpohjaista suursiivousta. Yksi kuvistamme esittää, miten kiinalainen upseeri on nostanut jalkansa Harbiinin hienoimman hotellin terassikaiteelle ja tappaa syöpäläisiä säärystimistään vähääkään välittämattä siitä, että itse terassilla parhaillaan aterioidaan ja vieraiden joukossa on upseereita milt'ei kaikista liittoutuneiden armeijoista."

"Japanilaiselle sotamiehelle on Nippon, joksi japanilaiset omaa maataan nimittävät, kaikki kaikessa maailmassa. Sitä hän rakastaa ja sen puolesta henkensä uhraa. Sellainen isänmaanrakkaus on tekijä, joka vaikuttaa valtavasti ei ainoastaan sodan tuloksiin, vaan kansakunnan menestykseen rauhallisenkin kehityksen alalla ja takaa kansalle varman tulevaisuuden."

7.12.2009

Kenttäpusero


Ennen vanhaan junalipuissa, niissä ruskeissa pahvinpalasissa, muistattehan, oli Atlas-sukkamainos. Teksti kuului: "Atlas-sukka kestää, reikä on junailijan tekemä". Kuvassa on Suojeluskunnan kenttäpusero m-27, ruskeaa sarkaa. Ollut talvisodassa erään vänrikin päällä, kestävä asuste tämäkin, kuvan vasemmassa laidassa olevan reiän on tehnyt neuvostolainen tarkka-ampuja. Reikä tuli mieheenkin, onnistuttiin paikkaamaan, ja sotahommat jatkuivat hänen osaltaan vielä vuoden 1945 huhtikuulle saakka.

5.12.2009

Kännykkäkeskusteluja XIV
- Kekkonen.

- Tarja Halonen täällä, Suomen nykyinen presidentti, hyvää päivää.

- Päivää.

- Kun minulla olisi ongelma näiden Linnan juhlien kanssa, kun pitäisi miettiä, minkälaista musiikkia siellä soitettaisiin. Soittokunta tietysti vääntää sisääntulomusan ja valssit ja muut semmoiset, mutta sitten pitäisi olla viihdettäkin, että rohkenin Teille soittaa, josko voisitte musiikkimiehenä neuvoa, mikä sinne olisi sopivaa ja kaikille mieliksi, ettei nyt sitten valitettaisi, että nyt taas tuommoista ja...

- Eiköhän vaan, Tarja, sinutella, kun ollaan samaa virkaa molemmat hoidettu. Juho Kusti tuolta tuntuu huutelevan, että Suutarin tytärtä ei sitten saa soittaa, Allilla on siitä trauma. Minä kuitenkin ehdottaisin, että kasarihevi olisi sopivaa. Lisäksi voisi olla Jackson Fiven Blame it on the Boogie. Mitäs sitten vielä... ai niin oluttteltta- ja jäähallitunnelmaa pitäisi Linnaan saada lisää. Ehdottaisin kappaleita Eye Of The Tiger, Final Countdown ja Live is Life. Lopuksi voisi täräyttää Rainbow-yhtyeen I surrender.

- Kiitoksia paljon, nämä tuntuvat oikein hyviltä.

- Eipä kestä, kuulemiin.


4.12.2009

Suuret


Joulukuun 4. päivänä vuonna 771 Kaarle Suuri peri veljeltään Karlmann Ykköseltä loput heidän isänsä, Pipin Pienen/Vähäisen jaetusta valtakunnasta. Päivän taidekuvassa Pipin (ylh. vas.) ja Kaarle (ylh. oik.) ovat neuvonpidossa. Kirjuri on laitettu istumaan eri puolelle huonetta, ja kuullakseen hänen on kuikistettava kaulaansa aika tavalla.

Olen muistaakseni kirjoittanut tapahtuman suomalaisesta perheestä, joka muutti sukunimensä Suureksi. Isä oli Pietari, äiti Katariina, lapset Kaarle ja Fredrik.

3.12.2009

Lautasdirektiivi


Viimeaikoina on heretty keskustelemaan lautasista, ei lentävistä, vaan ihan tavan posliinisista, joilta meidän Unionin tyypit nokkivat eväänsä huiputuskokouksissa.

No, nythän on siten, että Ruotsin pääministeri, joka parhaillaan on EU:n puheenjohtaja, on myös innokas Turhapuro-elokuvien seuraaja. Lähinnä siksi, koska eräässä leffassa Uuno oli Suomen tasavallan päämiehenä ja vikitteli kuningatar Silviaa. Uunon kyltymätön ruokahalu ja äärimmäinen kulinaristinen vaativuus ja tarkkuus käyvät myös ilmi selkeästi. Kun yllä oleva kuva pörröpäisestä ja harvakuteista paitaa käyttävästä presidentistä tuli julki, yhden lautasen direktiivi napsahti heti.

Näpäytä kookkaammaksi.

Kesäsotaa

Talvisotaa muistellaan parhaillaan, ja hyvä niin. Kesällä 2011 alkaa sitten seuraavan sodan muistojen perkaaminen. Se tulee saamaan kansainvälisesti enemmän huomiota, kuin tämä "Leningradin sotilaspiirin talvinen mitätön kahakka", kuten naapurimaan historiankirjoitus sen aikanaan kuittasi.

Penkoessani tulitikkuetiketin kokoisia perintövalokuviani hätkähdin, kun näin puolialastomia miehiä makaavan hiekkakuopan pohjalla. Arvelin, että nyt ratkeaa Lappeenrannan mysteeri, mutta nykytekniikka skannerin ja 1200 dpi:n voimalla paljasti aiheen paljon leppoisammaksi. Etualalla oleva varjo saattaa kuulua ihan tutulle miehelle.

Kun näpsäytät kuvaa, saat sen suuremmaksi; hyviä kameroita silloin, tarkkuutta riitti, filmissäkin.

2.12.2009

Detsemberi


Joulukuun kalenterikuvassa näemme lammaspaimen Colinin pohdiskelemassa Pan-jumalalle vuodenaikojen ja ihmiselon yhteneväisyyksiä. Täältä löytyy Edmund Spenserin teksti, kuva suurenee klikkaamalla.

Alkaneen rauhan ja hyväntahdon kuukauden kunniaksi satu, joka kertoo oudosta puunhakkaajasta ja muutamasta muustakin hahmosta.

Suurta metsää reunustavan aukion keskipaikkeilla on talo, jossa asuu kolmihenkinen perhe. Isä, äiti ja tytär. Tyttö, 13-vuotias, ei saata käsittää mitenkään, kuinka vanhemmat - tai lähinnä äiti - eivät voi olla samaa mieltä mistään tärkeistä asioista hänen kanssaan. Isä on paljon reissutöissä, nytkin Novgorodin lähellä Venäjällä kaivinkonehommissa golfkenttätyömaalla, eikä lyhyinä kotonaoloaikoinaan tule paneutuneeksi tarpeeksi perheasioihin.

Parhaillaankin tuntuu olevan käynnissä kiivas kiista ravintoasioista. Tyttö ei suostu syömään lihakeittoa, joka äidin mielestä on hyvää ja terveellistä, vaan vaatii pitsaa, kebabia, hampurilaisia ja muuta, joita kaikki muutkin saavat kotonaan. Muiden äidit osaavat tehdä hyviä ruokia eivätkä ole tuollaisia paskamutseja.

- Älä sitten syö, jos ei ole nälkä, äiti sanoo ja ottaa lautasen pois tytön nenän edestä. Tyttö alkaa mököttää, eikä puhu pitkään aikaan sanaakaan.

- Tahtoisitkos käydä mummoa katsomassa, äiti jatkaa hetken kuluttua saamatta vastausta.
- Voisit viedä hänelle vähän tuoretta pullaa ja mehua. Voisit olla siellä vaikka yötä, sillä mummo tykkäisi siitä kovasti.

Tyttö on vieläkin hiljaa, mutta suostuu sitten lähtemään. Mummo on kiva, eikä sotkeennu liiaksi hänen asioihinsa.

Äiti pakkaa koriin viisi lämmintä pyöreää pullaa ja kolmenvartin mehupullon. Talon pihalla kasvaa mustaherukkapensaita, ja niistä keitetystä mehusta äiti laimentaa pulloon juotavaksi sopivaa.

- Saatte siitä pari lasillista kumpikin, lähetän sitten myöhemmin laimentamatonta, äiti sanoo.

Tyttö lähtee matkaan, ottaa korin käteensä ja laittaa päähänsä punaisen myssyn, jota on tottunut käyttämään jo pienestä pitäen.

Matkaa mummon mökille on maantietä pitkin monta kilometriä, mutta metsän poikki vie polku, joka lyhentää matkaa ainakin puolella. Polku on tytölle tuttu, ja monet kerrat hän on sitä pitkin kipittänyt mummoa katsomaan.

Matkan varrella tulee kuitenkin nälkä, ja tyttö istuu polunvarren kivelle lepäämään.

- Taidan syödä yhden pullan, hän miettii, ja koska se maistuu hyvältä, menee toinen saman tien. Lämmin pulla vaatii myös juotavaa, ja pian on pullokin avattu. Hetken päästä, kun tyttö katsoo koriin, siellä on enää yksi pulla jäljellä. Vähän nolottaa, mutta ajatus keskeytyy, kun polun mutkan takaa tallustelee paikalle susi. Se istahtaa tytön eteen ja katselee tätä vinoilla silmillään.
- Moi, se sanoo, mitä kuuluu?
Tyttö on ensin hiljaa, mutta sanoo sitten:
- Minua on kielletty puhumasta vieraille, ottamasta niiltä karkkia ja lähtemästä niiden autojen tai moottoripyörien kyytiin.
- Minulla ei ole karkkia, autoa eikä moottoripyörää, enkä pidä siitä, että minulla ratsastetaan, susi sanoo, mutta mitä sinä teet yksin täällä metsässä?
- Olen menossa mummon luo, tuossa korissa on tuliaisia.
Susi kurkistaa koriin ja hotkaisee viimeisen pullan kokonaisena isoon kitaansa.
- Nyt sinä paskiainen söit viimeisen mummon pullan, tyttö kiljuu ja lyö sutta korvalle.
- Viimeisen; kukas ne muut söi? susi irvistää.
- Söi kuka söi, mutta mitä minä nyt sille vien.
- Mummot tykkäävät mustikoista. Tuossa kymmenen metrin päässä niitä kasvaa. Kun keräät korin täyteen, ei mitään pullia tarvitse surra. Missä sinun mummosi muuten asuu?
- Tätä polkua vaan eteenpäin ja sitten puron sillan luota oikealle. Siitä se mökki jo näkyykin.
- Selvä, minun täytyy nyt mennä kotiin, kerro mummolle terveisiä!

Susi lähtee hölkkäämään eteenpäin, ja tyttö ryhtyy etsimään mustikoita. Pari kourallista poimittuaan hän väsyy ja päättää lähteä mummon luo. Puron sillan risteyksessä hän kompastuu, ja korissa olevat mustikat putoavat maahan.

Mummo on tytön ulkomaankomennuksella olevan isän äiti, punaisessa mökissä asuva leskirouva, vaatimaton, mutta varakas - ominaisuuksia, joiden ansiosta miniäkin hänestä pitää ja lähettää silloin tällöin pieniä tuliaisia pyyteettömästi, mutta saa myös paluupostissa terveisiä takaisin.

Tyttö tulee mökin pihaan ja kuulee sisältä kovaäänistä ja kumeaa naurunhohotusta.
Ovenpielessä on verinen puunhakkuukirves.
- Mitähän ihmettä siellä tapahtuu, tyttö miettii ja koputtaa ovelle.
- Sisään!
Tyttö avaa oven ja näkee mummon ja lihavan miehen, jolla on punainen haalari ja musta messinkisolkinen vyö. Lisäksi miehellä on harmaa parta.
- Tervetuloa, kulta, mummo sanoo. Tämä setä tässä on Gustaf Juostén. Hän on puunhakkaaja ja käy usein minua auttelemassa kaikenmoisissa hommissa. Mummoa naurattaa, ja hän taputtaa miestä kämmenselälle, josta hyvästä tämä päästää ilmoille taas uuden hohotuksen.

Tyttö huomaa pöydällä puoliksi juodun rommipullon, jonka vieressä on sokeriastia ja vedenkeitin.

- Lämmikettä kovan urakan päälle, lämmikettä, mies hohottaa, ja mummo yhtyy ilonpitoon.
- Sano minua ihan vain Kustuksi, mies sanoo. Sukunimi on Juostén, eli Juosten Kustu.
- Mutta sinulla on varmaan kova nälkä, mummo sanoo. Kohta saat lihakeittoa, johon sain ihan tuoreet lihat Kustulta. Mutta ennen kuin se on valmista voit syödä tämän pullan, jonka Kustu myös toi.

Mummo hakee keittiöstä pyöreän pullan, jonka tyttö miettii nähneensä joskus aikaisemmin.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt