30.11.2009

Vinterkriget



En svensk historilärare och författare Åke Finnpers har skrivit tre romaner om svenska och norska frivilliga soldater i Finlands krig. Den första av böckerna handlar om vinterkriget i Lappland, nära Märkäjärvi. Fast de är delvis fiktiva, är de baserad på värkliga händelser. Författaren har intervjuad veteraner i Norge, Sverige, Finland och Ukraina.

I Ukraina finns det ännu sk. Gammalsvensk by, till vilken Katarina II flyttade svenskar från Estland på 1700-talet. Dem var lovats bördig åkermark, men sanningen var annat. En del av dem hade flyttad tillbaka till Sverige på 1920-talet, men svenska vänstret fick nya människor flytta till Ukraina.

Så har det varit möjligt, att svenskar hade stridat emot ukrainasvenskar i Finlands Lappland.

Boken berättar också, att efter slagsmål finskar har bränt fallna och frysna sovjetsoldater i stora brasar på iset av sjön Märkäjärvi; jag vet inte om detta är berättad i finska krigshistorier.

Bild: Paul Sandberg, Upplandsmuseet

24.11.2009

Soitantoa

Päivän taidekuvaan, joka on Degasin maalaus, oopperan orkesteria esittävä, liittyy seuraava tarina:

- Mää muistan, kun kolkytluvulla pirettiin reenit Suajeluskunnantalolla, ja sitte yhtenä ehtoona ne tuli sanoon, että ny o meirän kapellimestari nääs kippee, eikä se pääse tuleen huamiseen konserttiinkaan, ja että ny pitäs noin jonku kuitenki hoitaa sen homma. Niin ne sitte katto mua ja sano, että sää ku soitat siä takana, nii sua ei kukkaan nääkkää, ookko sää siä vai et, nii sää voisit kyä tulla etteen viippaan. Kyä me osataan nää kipaleet soittaa.

No mää sitte johrin sen konsertin, ja menihän se ihan hyvin, väki läpsytti käsiään ihan niin maan kohtuullisesti. Seuraavanakin ehtoona mestari oli kippeenä, ja sama homma otettiin uusiks. Kolomantena päivänä, ku mää meen taas istuun takarivviin, niin pulttikaveri kyssyy, että "missäs sää oot ollu eilen ja toissapäivänä?" 

22.11.2009

Kakskaks yksyks




Maailmantapahtumia historiallisessa tiettyihin päivämääriin perustuvassa artikkelisarjassamme tarkastelemme nyt Siljan päivän, eli marraskuun toinenkolmatta, tapahtumia.

Merkittävä oli itäsaksalaisen Nukkumatin ensiesiintyminen viisikymmentä vuotta sitten. Liittotasavalta heitti kehiin välittömästi oman versionsa, mutta se ei pärjännyt DDR:läiselle, joka Suomenkin kodeissa kävi televisioruudun takaa syytelemässä santaa lapsukaisten silmille.

Kuolemantapauksiakin sattui. Samana päivänä vuonna 1963 siirtyivät rajan taakse irlantilaissyntyinen kirjailija C.S. Lewis, patsaana yllä tarkastelemassa vaatekaapista johtavaa käytävää Narniaan, ja Yhdysvaltain presidentti J. F. Kennedy.

20.11.2009

Edmund


Marraskuun 20. päivänä tuli kuluneeksi noin 1130 vuotta kuvan esittämästä tapahtumasta, Itä-Anglian kuningas Edmund Marttyyrin kuolemasta. Tanskalaiset viikingit ampuivat ensin Edmundin täyteen nuolia, niin, että tämä aikalaiskertomuksen mukaan muistutti piikkisikaa. Lopuksi Edmundilta katkaistiin pää.

Viikinkejä ärsytti erityisesti, että kuningas ei ryhtynyt vastarintaan, vaan alistui marttyyrina kohtaloonsa. Kuvassa etualan farkkujalkainen - nämä viikingit ovat varmaan ensimmäisiä Amerikan-kävijöitä - jousimies oikein ponnahtaa ilmaan nuolta ampuessaan. Vanhassa tekstissä nuolista käytetään nimitystä "missiles", joka nykykielenkäytössä tarkoittaa ohjuksia.

Toinen ohjuksia täyteen ammuttu, Edmundinkin kuolemankuvauksessa mainittu marttyyri, on Pyhä Sebastian, josta Googlenkin kuvahaulla löytyy monia esimerkkejä, vaikkapa tämä.

13.11.2009

Kolmastoista


Päivän taidekuvassa iloinen mies polttaa temppeliherroja roviolla, hyvin on saatu syttymään, toisin oli täällä. Toimenpide oli seurausta Filip Kauniin vuonna 1307 laatimasta kirjeestä, joka saatiin avata vasta lokakuun 13. päivänä, joka sattui olemaan perjantai.

Tänä vuonna olemme saaneet nauttia perjantaista kuukauden kolmantenatoista päivänä jo kolme kertaa; helmi-, maalis- ja nyt marraskuussa. Ensi vuonna ei tarvitse jäädä kotiin pelkäämään kuin elokuussa Jessen päivänä.

Jesse Jamesin epäonnen päivä ei ollut 13. vaan 3. huhtikuuta 1882, jolloin Bob Ford täräytti häntä revolverilla ohimoon. Luoti olisi osunut takaraivoon, ellei Jesse, joka seisoi jakkaralla suoristamassa seinällä vinossa riippunutta äitinsä käsityötä, olisi kuullut aseen virittämisestä johtuvaa naksahdusta ja kääntänyt päätään.

Jesse Jamesin ruumis pakattiin jäihin ja kuljetettiin esittelykiertueella, jonka jälkeen hänet haudattiin kotitilalleen, joka muodostui turistinähtävyydeksi.

Hautakiveen äiti kirjoitutti: "In Loving Memory of My Beloved Son, Murdered by a Traitor and Coward whose name is not worthy to appear here.

12.11.2009

Talviomenia - Winter apples


Viime joulukuussa julkaisin samantapaisen kuvan samasta puusta, tosin päiväsaikaan otetun. Nyt ollaan kuukautta ja runsasta viikkoa edellä lumitilanteessa, vai pitäisikö sanoa jäljessä, koska ollaan vasta marraskuussa. Toisaalta edellinen kuva oli otettu vasta joulukuussa, joten kumpaakin vaihtoehtoa voi pitää perustellusti oikeana. Savolaisluonteen hohdokkaimpia piirteitä onkin kummankin vaihtoehdon hyväksyminen paremmaksi. Jälkiviisaus ei sitten kuulu ulkopuoliselle, sehän on makkeinta viisautta ja naatitaan sisäpiirin kesken. Savolaiset ovat toisaalta neuvokkaita ja avuliaita, kuten tämäkin keskustelu osoittaa:

Turisti kilometripylvään vierellä, jossa luku 10.
- Anteeksi, kumpaankohan suuntaann tästä on kymmenen kilometriä?
- Eeköön tuo liene kumpaannii.

Tarkkasilmäinen lukija saattaa huomata puussa muutamia talviomenia. Harakan nokka ja oravan hammas niihin vielä pystynevät. Puiden alla kuolleet lehdet odottavat kevättä ja haravahenkilöä. Talvikeli yllätti myönteisesti.

11.11.2009

Micmac


Ilmastonmuutos on tähänastisten tietojen mukaan ollut jääkiekkomailan muotoinen. Nyt kumminkin ollaan jo sitä mieltä, että se voi olla jonkun muunkin pelivälineen muotoinen. Biljardikeppi voisi mielellään tulla kysymykseen, tai vaikkapa se maila, jolla pelataan peliä, jonka nimessä on quu-kirjain.

Wikipedian kuvassa näemme joukon micmac-intiaaneja valmistamassa jääkiekkomailoja 1890-luvulla. Ilmastonmuutoksen symboli se ei silloin vielä ollut, silloin kesät olivat lämpöisiä ja talvet lumisia, hiilidioksidia ei tuprutettu taivaalle kuutiokaupalla, ponnekaasullisen deodorantin käyttökin oli vielä vähäistä. Micmacit - käytän tätä yksinkertaistettua kirjoitusasua, muita tapoja esimerkiksi asuinpaikasta riippuen ovat: Mi’kmaq (yksikkö Mi’kmaw), Miigmaq (Miigmao) Mi’gmaq tai Mìgmaq (Mìgmaw) - ovat Pohjois-Amerikan vanhinta väestöä.

Suomessa runsas kymmenen vuotta sitten vaikuttaneet elämäntapaintiaanit olisivat lämpimikseen voineet tehdä jääkiekkomailoja esikuviensa mukaisesti. Muistaakseni intiaanikohun alkuvaiheessa heitä kutsuttiin jossakin yhteydessä micmaceiksi, mutta paljastuivatkin sitten ihan muiksi.

10.11.2009

AK 47


Martin päivä; nimi tulee Martinuksesta, joka viittaa sodanjumala Marsiin. Ylläkuvatun vehkeen keksijä täyttää tänään 90 vuotta. Aikoinaan valtion poikaleirillä, kuten blogisti Tillman sanoo, tuli tuota kanniskeltua. Ammuntasuoritteet tehtiin kylläkin vanhalla pystykorvalla. Onnea ja runsaita armorikkaita vuosia Mikhailille.

6.11.2009

Gust 2 A



Päivän aihetaidekuvaksi löytyi tämmöinen sotakuva Kustaa Kakkos-Aadolfin päivän kunniaksi. Siinä Ruotsin maavoimat tekevät parhaansa, mutta menettävät kuitenkin ylipäällikkönsä Lützenissä, josta tapauksesta lauletaan Björneborgarnas marssissakin. Autografi oikeassa alanurkassa, jonka saat suuremmaksi näppäämällä, kertoo, että grafiikan on tehnyt Czesław Słania, puolalainen postimerkki- ja paperirahakaivertaja.

Tästäkin piti tehdä postimerkki, mutta koska Ruotsin kansa on rauhaarakastavaa ja -rakentavaa, siellä ei julkaista sota-aiheisia frimärkkejä.

Liputuksen kera tänään olemme suuruutemme aikoja muistelleet.

Kuopiolaisen Raninin olut- ja limsakoreissa luki "Valmist. Gust. Ranin".

4.11.2009

Aikakauslehtiratsaus XXIII



Ratsauksen kohteena tänään on KUVA-POSTI-niminen julkaisu marraskuun 8. päivältä vuodelta 1962. Kustantaja on Yhtyneet Kuvalehdet Oy, päätoimittaja Olli Ohtomies ja ilmoituspäällikkö Kosti Saaristo.

Tilaushinnat kotimaassa 1/1 v. 2400:-, Skandinavian maihin 2670:- ja muualle ulkomaille 4200:-. Osoitteen muutoksesta veloitetaan 20:- Irtonumeron hinta on 90:-.

Me kaikki ennen vuotta 2002 syntyneet muistamme, että mainittuna vuonna Suomen markka poistui kehistä. Vielä pitkämuistisemmat tietävät, että lehden ilmestymisvuonna oli vielä käytössä ns. vanha markka, ja siitä poistettiin seuraavana vuonna kaksi nollaa, ja pennit tulivat jälleen käyttöön. Seuraavana vuonna siis lehti samoilla hinnoilla maksaisi 0,90:- Vuoden 1963 rahanuudistus oli monelle vaikeampi laskutoimitus kuin euroon siirtyminen seitsemän vuotta sitten.

Mutta sitten lehden sisältöön: etukannen sisäsivulla on "Uusin tieto"-niminen piirroskuvitettu tietoisku maapallon rantaviivasta, ja siinä todetaan muun muassa, että "Jos joutuisitte mittaamaan maapallon rantaviivojen pituuden, niin vaikka hyppäisitte alle viidentoista kilometrin levyisten lahtien yli, saisitte kävellä yhtä pitkän matkan kuin maasta kuuhun."

Pääkirjoituksessa nimimerkki Vatupassi tarkastelee järjestötoimintaa otsikolla "Turmeltuneen järjestödemokratian tunnussävel: Heijuu junttana poo..." mm. seuraavasti:
”…On »demokraattisesti» hallittava järjestö, jonka johtoportaassa olevat haluavat jatkuvasti säilyttää asemansa. Johtoporras on nykyaikainen eikä turvaudu suoranaisesti junttalappuihin eikä muihin raakoihin menettelytapoihin. Se harrastaa suhdetoimintaa. Sillä on käytettävissään järjestön varat, joiden avulla se ohjailee propagandatoimintaansa täsmälleen oikeaoppisessa hengessä. Järjestön julkaisutoiminta hoidellaan tuossa hengessä, sen toimihenkilöt on valittu ehdottomasti »luotettavista» yksilöistä ja vähänkin epävarmat tyypit on hienovaraisesti vapautettu järjestön palveluksesta. Propaganda hoidellaan siten, että johtoportaan ansiot näyttävät tuntuvasti todellista suuremmilta ja mahdolliset virheet eliminoidaan näkymättömiin. Vastustajien (niiden, jotka voisivat olla seuraava johtoporras) virheet esitetään vahvasti suurennettuina ja heidän ansioistaan vaietaan. Kaikki tuo taitavasti ja hienovaraisesti, suhdetoimintaa.

Sitä ei sanota edes propagandaksi, koska jotkut voisivat höristää korviaan. Sitä sanotaan valistustyöksi ja siihen tarvitaan paljon rahaa. Mutta rahaahan on, eikä sen tuhlaamista surra, koska se ei ole omaa rahaa. Ja missä on se mies, joka uskaltaa nousta vastustamaan, kun on kysymys valistustoiminnasta? Sellaista miestä ei ole.

Harjoitetaan siis sopivaa »valistustoimintaa», järjestön hyväksi (todellisuudessa järjestön johtoportaan hyväksi). Järjestellään kursseja, luento- ja opintopäiviä, joilla luotettavat järjestöteknikot suorittavat aivopesua. Sopiviksi havaituista koulutetaan samalla kaikessa hiljaisuudessa uusia järjestöteknikkoja, joille taitavasti neuvotaan, miten kiusallinen oppositio pienemmissä puitteissa nujerretaan.

Mutta eihän tuo toki riitä. Saattaa olla ihmisiä, jotka ovat tuollaisen valistustyön saavuttamattomissa. Jos heidän arvellaan olevan edes jonkinlaisia tekijöitä silloin, kun tärkeitä ratkaisuja tehdään, on heihin saatava kosketus. Aivan erityisesti silloin, jos he ovat epävarmoja tapauksia, eivät siis ole riittävän selvästi johtoryhmän kannattajia, mutta eivät liioin avoimessa oppositiossakaan.

Heidät on pyrittävä hoitamaan. Mutta miten? Varsin yleinen on ns. lohivoileipäsysteemi. Upea päivällispöytä riittävine tykötarpeineen on monesti koeteltu keino…”

Kannen tekstissä viitataan Aake Jermon ja Jorma Blomqvistin reportaasiin, jossa tuodaan esille vaikutelmia kahdelta rajalta; Haaparannasta ja Vaalimaalta.

Näin esipuheessa: "Suomen valtakunnan rajojen pituus on kaikkiaan 4307 km. Maarajaa on 2609 km ja merirajaa 1698 km.

Maarajasta on Neuvostoliiton vastaista itärajaa 1357 km. Läntistä maarajaa taas on 1252 km. josta Norjan vastaista 716 km ja Ruotsin vastaista 536 km.

Rajojen valvonnasta ja vartioinnista huolehtii sisäasiainministeriön alainen. armeijan tapaan järjestetty rajavartiolaitos. Maarajojamme vartioimassa on neljä rajavartiostoa: Kaakkois-Suomen rajavartiosto, jonka esikunta on Immolassa, Pohjois-Karjalan rajavartiosto Onttolassa, Kainuun rajavartiosto Kajaanissa ja lapin rajavartiosto Rovaniemellä. Merirajojen vartioinnista huolehtii merivartiolaitos, joka nykyään on osa rajavartiolaitosta. Se jakaantuu kolmeen merivartiostoon: Suomenlahden, Saaristomeren ja Pohjanlahden merivartiostot.

Elämä rajalla ja sen välittömässä läheisyydessä on aina ja kaikkialla ollut luonteeltaan melkoisesti erilaista kuin muualla. Usein puhutaan - eikä syyttä - rajan kiroista. Reportterimme ja valokuvaajamme ovat käyneet tutustumassa jokapäiväiseen elämänmenoon sekä Suomen läntisellä että itäisellä maarajalla. Mistään rajan kiroista ei nykyään voida puhua; olemme siinä onnellisessa asemassa, että meillä kaikkien rajojemme takana on naapurivaltiot, joiden kanssa olemme ystävällisissä suhteissa. Tunnelma valtakunnanrajan välittömässä läheisyydessä on kuitenkin nykyäänkin, normaalioloissa, omaleimainen; ikään kuin tietynlaisen jännityksen sävyttämä. Jo yksistään rajavyöhykkeellä voimassa olevat erikoismääräykset, jotka rajoittavat kansalaisten Liikkumis- ja toimintavapautta, antavat jokapäiväiselle elämälle rajan pinnassa oman erikoisen sävynsä.

»Itä on itä ja länsi on länsi, ei kohtaa ne milloinkaan», sanoi Kipling aikoinaan. Kai se niin on. Vaikka niin lännessä kuin idässäkin on ystäviä rajan takana, on rajan tunnelma kuitenkin tuiki erilainen. Länsirajallamme eletään niin kuin ei rajaa lainkaan olisi. Pohjoismaiden välillä ei ole viisumi- eikä passipakkoa, joten kaikki saavat vapaasti liikkua valtakunnasta toiseen; vain tullisääntöjä on noudatettava. Itärajalla ovat asiat toisin. Siellä ovat rajoitukset hyvinkin ankarat. Siellä liikkuessaan tuntee jatkuvasti olevansa kuin kahden maailman rajalla."

Juttu on kahdeksan sivun mittainen, jokainen aukeama sisältää neljä kuvaa, kaksi sivullaan taitettuina sivun sisäreunaan, ulkoreunassa on kunkin kuvan kohdalla siihen liittyvää tekstiä vajaan puolen sivun mittaisesti varustettuna kolmen rivin anfangilla. Kuvien väliin on sijoitettu otsikkotekstit:

"Länsirajalla kaarretaan tien toiselle puolelle, itärajalla kuluu muodollisuuksiin melkoisesti aikaa"
"Lännessä kuljetaan maasta toiseen milloin halutaan, itärajan yli ei niin vain mennä"
"Valtakunnan rajaa vartioidaan niin lännessä kuin idässäkin"
"Lännessä on tapana naida poikki oman rajan, idässä saa katsella omia entisiä peltojaan"
"Länsirajan yli viedään Suomen rahaa hyvin paljon, itään saa kukin viedä korkeintaan 20000 mk"

Viimeksimainitussa tekstissä kerrotaan, että jos rahaa sattuu olemaan mukana enemmän kuin 20 tonnia, ne pitää jättää talteen tulliasemalle; vuonna 1962 elokuun loppuun mennessä talletuksia oli yli 10 milj. mk.

"Onpa sattunut sellaistakin, että tulliasemalta on jouduttu toimittamaan sinne talletetut rahat - sillä kertaa yli 80000 mk - vainajan kuolinpesälle. Kysymyksessä oli melko vanha mies, joka matkatoveriensa kertoman mukaan kuoli Leningradissa kaunistelematta sanottuna - viinaan.

- Teidän pitäisi nähdä jokin turistiporukka, joka on palaamassa Leningradista, reportterille sanottiin. - Ei se ole mitään leikkipuhetta vaan totisinta totta, että sieltä silloin tällöin palaa miekkosia, jotka eivät tiedä Leningradissa käyneensäkään. Täällä Vaalimaalla ne rupeavat ihmettelemään, että milloin se Leningrad oikein tulee ja ovat ällistyneitä, kun rajavartija - jota he kai luulevat venäläiseksi miliisiksi - puhuu suomea."

Nimimerkki Havukka on kirjoittanut pakinan "Atomitarinaa".  Teksti paljastaa tekijän Veikko Huoviseksi. Jutun aineksia on julkaistu myöhemmin hänen novellikokoelmissaan.

Väinö Länsiluoto ja Urpo Rouhiainen päättävät juttusarjansa presidentti Urho Kekkosen Ranskan-vierailusta otsikolla "Loppu hyvin, kaikki hyvin". Rouva Kekkonen kastaa Suomeen tulevan Alsthom-veturin Väinämöiseksi, presidentti viihtyy hyvin työläisten seurassa niin veturi- kuin autotehtaallakin, josta saa lahjaksi Peugeot 404-auton. Marseillen satama-alueella kiertoajelulla presidenttiä seurasivat sammakkomiehet, jotka "olivat valmiit puolustamaan valtion päämiestämme henkeen ja vereen".

Patsaskiistoista on pari sivua. Uusin riita koskee Matti Hauptin tekemää teosta "Kokoava voima", joka suuresti muistuttaa Auguste Rodinin "Kolmen varjon" miestä. Kummastakin veistoksesta on kuvia edestä ja takaa. Jutussa viitataan HS:n Olli Valkosen kirjoitukseen. Patsaskiistoista luetellaan vielä presidenttien kuvat eduskuntatalon edessä, Ida Aalberg-monumentti, Sibelius-monumentti, Kauko Räsäsen reiällinen enkeli, Kain Tapperin Oriveden alttaritaulu.

"Mitä ruoka maksaa meillä ja muualla" -otsikolla on suuri värillinen vertailu keskiaukeamalla, jossa todetaan Suomen olevan kallein maa vain sokerin ja margariinin osalta. Vertailumaita Suomelle ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Englanti, Ranska, L-Saksa ja Sveitsi. Kahvi on kalleinta Saksassa, toiseksi kalleinta Suomessa ja halvinta Englannissa. Norjasta ja Englannista saa sokeria edullisimmin, Ruotsissa leipä on kalleinta ja Tanskassa halvinta.

Veikkauskonetta, joka muistuttaa hyvin paljon nykyistä lottokonetta, esitellään. Sen tarkoituksena on arpoa peruutetut pelit. Kuvassa hallitussihteeri Erkki Laaksovirta ja ylikonstaapeli Eino Riikonen suorittavat arvontaa. Laaksovirta on "varmuuden vuoksi asettunut selin lasipalloon, jossa 36 pientä pingpong-palloa napin painalluksella aloittaa pyörimisensä".

KUVA-POSTIn lukijaraati arvostelee kirjoja. Tällä kertaa luettavana on ollut Juhani Mustosen Kunnian kukko. Raadin mielipiteistä lyhennelmät:

"Kunnian kukko oli lukuelämys, jollaisen kokee harvoin (maalari Tampereelta)."
"Romaania ei ymmärrä, mutta onko kirjoittaja tarkoittanut sen ymmärrettäväksi! (kotirouva)."
"Ei ole suurikaan taito saattaa lukija ymmälleen. Tarvitsee vain sinkauttaa muutama älyttömyys (voimistelunopettaja)."
"Kunnian kukko ei ole huono teos, mutta hullusta Bagdadista en silti ymmärtänyt yhtään mitään (koneteknikko)."
"En löytänyt kirjasta mitään mainittavaa lukemisen arvoista (poliisin rouva)."

Angel Alcazar de Velasco kertoo juttusarjassaan Martin Bormannista, jonka auttoi pakoon Etelä-Amerikkaan. Kuudennessa jaksossa kerrotaan de Velascon ja Bormannin tapaamisesta vuonna 1957. Velasco pääsi liikkumaan Etelä-Amerikassa väärennetyin paperein muka härkätaisteluseurueen johtajana.

Eila Pennanen kirjoittaa tarinan nimeltä "Miehekäs mies", jossa päähenkilö paljastuu kuoltuaan robotiksi, kuvakatsauksia on ympäri maailmaa, Kent-savukkeita, Neosynephrine-nuhalääkettä, Forapin-reumalääkettä, Optylan-lasten kuumelääkettä, Pepsodent-hammastahnaa ja Aga-televisiota mainostetaan. Sarjakuvia on kolme: Sirpa ja Saku, Virtasen katti ja Ben Bolt. Sillireseptejä on tarjolla, ja takasivulla on huumoria, josta tässä näyte:

1.11.2009

Marras







Thenot ja Colin ovat syksyisissä mietteissä marraskuuta kuvaavassa Spenserin Lammaspaimenkalenterissa. Marraskuu on luonnon kuoleman kuukausi, joka ei innoita laulamaan eikä runoa suoltamaan. Kuvassakin hautajaissaatto etenee kirkkoa kohti.

Marras tarkoittaa suomenkielessä useita kuolemaan liittyviä asioita, kuollutta ihmistä, erilaisia kuoleman enteitä, kummituksia ja jopa suurta kalansaalista, jonka uskottiin tietävän kuolemaa.

Marraksen kaverina toimii myös Huu, joka tunnetaan parhaiten puremistaan. Huu ilmestyy kuoleman enteenä, tai on kummitteleva vainaja, joka aiheuttaa läheisilleen mustelmia.

Herra Huu on taas pelottavuudestaan huolimatta sangen harmiton olento.

Tämäkin Huu tuotti aikamoista päänvaivaa korkeille tahoille.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt