22.9.2009

Aikakauslehtiratsaus XXII

Tänään tutustutaan Uutisaittaan vuoden 1959 heinäkuulta. Lehden koko on 245x330 mm, joten koko kansi ei mahtunut skanneriin. Oikeassa yläkulmassa olevat otsikot kuuluvat kokonaisuude(llisuude)ssaan: "BB:n häät", "Sexiä äänessä", "Kävimme nuorisokahvilassa", "Sain elämäni lahjaksi takaisin", "Lola Montezilla oli helpompaa" ja "Omin käsin helleasuja". Sivun alareunassa lukee: "Numero 7 (mollukka) Heinäkuu (mollukka) 1959".

Mediatiedot ilmoittavat päätoimittajan olevan Soma Hallakorpi, taloudenhoitajan Raino Walli, ilmoitukset hoitaa Eino Räisänen, konttori ja toimitus sijaitsee Helsingissä Bulevardi 12:ssa, puh 11981, ja irtonumeron hinta on 100:-. Kerrottakoon niille, jotka eivät muista vuotta 2002 pitemmälle taaksepäin, että rahayksikkö oli tuolloin markka, ja niille jotka eivät muista vuotta 1963 pitemmälle, että lehden ilmestymisaikana oli vielä käytössä vanha markka, oikein isomummon markka, josta mainittuna vuonna 1963 napsaistiin kaksi nollaa pois ja otettiin uudelleen pennit käyttöön. Näin ollen suoraan ilman indeksilaskuja tämänhetkiseksi valuutaksi muutettuna lehti maksoi n. 16 senttiä.

Ilmoitusten hoitajalla ei tainnut mennä oikein hyvin, koska lehdessä on vain yksi ilmoitus, takasivun kokoinen toki ja värillinen. Se mainostaa ranskalaista elokuvaa "Le desert de Pigalle", joka on suomennettu iskevästi nimellä "Ilotyttöjen katu". "Rikokset, sutenöörit, rakkaudenkauppiaat - Pariisin 'synnin katu' ja sen kuumeinen elämä rohkean paljastavana elokuvana". Pääosissa Annie Girardot ja Pierre Trabaud.

Etukannen sisäsivulla on "Tapahtui Hollywoodissa"-niminen palsta, josta saamme lukea mm. että Elvis Presley on viety sotaharjoituksiin, Ricky Nelson ottaa tunteja härkätaistelussa, Anthony Steel on pidätetty epäiltynä rattijuoppoudesta, mutta päässyt takuita vastaan vapaaksi, Elisabeth Taylor on lukenut jumaluusoppia ja läpäisi hebrean kielen tentin, Mickey Hargitay on kaivanut omin käsin sydämenmuotoisen uima-altaan Jayne Mansfieldille. Rock Hudsonin epäillään ihastuneen Tyrone Powerin leskeen, Cary Grantia yritetään ylipuhua suostumaan hääyöhön Brigitte Bardotin kanssa (elokuvassa) ja John Wayne ei tiennyt poikansa naimisiinmenosta vasta kuin kahta päivää ennen vihkimistä. Debbie Reynolds arveli itsellään olevan vatsahaava, mutta kivut johtuivat epäkunnossa olevista hermoista.

Uutisaitan erikoisartikkeli on otsikoitu: "Jättäkää meidät rauhaan!" Näin sanovat Brigitte Bardot ja Jacques Charrier, jotka olivat suunnitelleet rauhallisia häitä, mutta tilaisuudesta tuli "täydellinen mellakka, jossa vihaiset vieraat, omaiset ja valokuvaajat tappelivat täyttä päätä". Samalla sivulla on täytetyn poron resepti. Bardotin hääjutussa ei kerrota, mitä siellä mellakan keskellä suuhunsa sai, tuskin täytettyä poroa kuitenkaan. Tässä kuitenkin ohje syysillaksi:

"Kokonainen poro puhdistetaan, pää poistetaan ja pannaan höysteliemeen, jossa on viinietikkaa, valkosipulia, sitruunaa ja suolaa. Sen jälkeen valmistetaan seuraava täyte: (annos on n. 60 kg:n poroa varten)

30 munaa
4 kg sipulia
2 kg voita
20 ranskanleivästä valm. korppujauhoja
Mausteita: salviaa, ajuruohoa, meiramia, rosmarinia, persiljaa, mustapippuria, suolaa.

Ainekset sekoitetaan ja poro täytetään sekä ommellaan kiinni. Nahan ja lihan väliin pistellään silavaviipaleita. Paistetaan hiljaisella nuotiotulella vartaassa 10 tuntia. Paistia käännellään säännöllisin väliajoin. Kun paisti on valmis, kaadetaan täytteeseen muutama pullollinen punaviiniä."

Pää poistetaan ja pannaan höysteliemeen? Mitähän sille sitten tapahtuu?

Lehti on käynyt tutustumassa nuorisokahviloihin:

""Kuin toinen koti" ovat nuorisokahvilat hel­sinkiläisille 15-21-vuotiaille nuorille. Sinne ajetaan komeasti pärinöillä, raitsikalla tai tul­laan "apostolin kyydillä", siellä pelataan coro­naa ja "pingistä", tanssitaan silloin tällöin, järjestetään omaksi ja muiden hauskuudeksi ohjelmaa, tupakoidaan kiltisti ainoastaan tu­pakkahuoneessa ja ollaan nuoria ja vapaita. Liiankin vapaita, sanoisi joku vanha täti, kun näkisi poikien nojailevan veltosti pöytiin tai tyttöjen kyyhöttävän jossain nurkassa poika­joukon ympäröiminä. Ei se kuitenkaan ole velttoutta eikä välinpitämättömyyttä, se on vain ulkonainen tapa, jolla nuoriso ilmaisee hyväksyvänsä omat kahvilansa, koska niissä saa olla vapaammin kuin kotona -- tekemättä kuitenkaan mitään pahaa tai antamatta huo­noa esimerkkiä nuoremmille. Kahviloissa ei mene rahaa, siellä on mukava isäntä, jolle voi kertoa huolensa ja esittää ideansa, on omia pieniä luottamustehtäviä ja tilaisuus tuo­da ei-kahvilalaisiakin mukanaan ja osoittaa heille, miten hauskaa "meillä kerholaisilla" on. Jäseniä onkin kertynyt niin paljon, että suurimman ryntäyksen aikana pääsivät pa­rilliset numerot yhtenä ja parittomat (jäsen­kortin numerot) toisena iltana. Nytkin, jos on tiedossa hauskaa ohjelmaa, näkee varsin­kin Siltasaarenkadulla Haka-kerhon edessä melkoiset jonot.
Hauskasta ohjelmasta lähti er8änä iltana huolehtimaan Uutisaittakin ja niin tuli sekä Haka-kerhon että Lauttasaaren nuorisokahvi­lan levykokoelmaan parin äänilevyn mukava lisäys - Nina &:' Frederikiä on tähän men­nessä soitettu varmasti sen sata kertaa. Haka­kerhon salintäyteiselle nuorisojoukolle pidet­tiin "kova" kilpailu tietäväisyyden merkeissä - kova sikäli, että halu oli jokaisella kova päästä kymmenen Nina &: Frederik-levyn omistajaksi ja Uutisaitat, joita jaettiin kil­pailussa kunnostautuneille, menivät kuin kuumille kiville - viimeiset saatiinkin ottaa ryöstön merkeissä - luvalla tietysti!
Lauttasaaressa käännytti tuomaristo muutamat poislähtevät nuoret ovelta takaisin onneaan koettamaan ja hyvinhän siellä suurimmalle osalle kävi - joukkoa kun oli levyjen määrään verraten kovin vähän. Kerho hengittelikin silloin viimeisiä päiviään, edessä kesä ja kaikilla suuntana lähtö kesälaitumille Tai ellei nyt ihan kesälaitumille, niin tarjoaahan suurkaupunkikin kesäisin niin paljon mahdollisuuksia huvituksiin ulkoilun merkeissä, ettei kerhohuone varmasti vetäisikään puoleensa. Syksyisin ja. talvisin se sen on sijaan paikka vailla vertaa - saahan siellä pelata shakkiakin rauhassa ja opettaa vaikka tytölleenkin sitä kenenkään naureskelematta.
Tuntuu oudolta, että kaupungin elimissä käytiin aikoinaan kovaa taistelua siitä, voiko nuorisokahviloita yleensä ollenkaan perustaa ties mitä kaikkea pahaa tapahtuu. Eräät purnaavat vieläkin, vaikka nuorisoon osoittanut ja itse vakuuttaa, että tämä on ollut. eräs "kaupungin isien" oikeampaan osuneista, päätöksistä. Tämä sanottakoon heidän puolestaan." Artikkelin on kirjoittanut LOPPA, kuvat Ritva Neuvonen, Finlandia Kuva.

Edellä oleva on oikeastaan ainoa suomalaista menoa ja meininkiä edustava juttu, ellei oteta huomioon Armas J. Pullan "Kun elokuva oli vielä lapsenkengissä"-artikkelia, omin käsin tehtyjä helleasuja sekä takakannen sisäsivun suosikkisäveliä, joista vuorossa on Laila Kinnusen levyttämä Sidney Bechetin Pieni kukkanen (Petit fleur) johon sanat on tehnyt Saukki. Lehti kehaiseekin, että muissa maissa lauluun ei ole osattu tehdä sanoja, joten me suomalaiset olemme edelläkävijöitä iskelmämusiikin alalla.

Samalla sivulla on listattu Ruotsin, Ranskan, Saksan, Englannin ja USA:n viisi suosituinta iskelmää. Ruotsissa Petit fleur on ykkösenä.

Lehden muu sisältö koostuu elokuvasta tehtynä valokuvakertomuksesta, jatkothrilleristä, romanttisista jutuista ja tähtijuoruista.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt