Kaliforniaan ja välillä Suomeen
Vietin päivää oregonilaisessa Reedsportin pikkukaupungissa. Asukkaita siellä on runsaat neljätuhatta, hiukan vähemmän kuin kotipaikkakuntani keskustaajamassa. Entisenä kunnallisvirkamiehenä ja kirjaston ystävänä menin tutustumaan, mitä tietoja paikkakunnasta löytyy.
Katselin kirjastossa kaupunginvaltuuston tammikuisen kokouksen pöytäkirjaa. Siinä oli valittu valtuuston puheenjohtajisto, jäseniä eri lautakuntiin, käsitelty varautumista tulviin ja tsunameihin ja mm. päätetty asentaa liikennemerkkejä katujen risteyksiin.
Kaupunginjohtajan esityksen mukaisten merkkien hinnat oli kirjattu pöytäkirjaan:
1. 8 – 18” Street Signs………………………………………..………………………$112
2. 4 – 12’ Sign Posts………………………………………………………………….$104
3. 4 – 60 lb Bags of Concrete………………………………………………………..$19
4. 4 – X Cap 2” Flat Blades…………………………………………………………..$31
5. 4 – X pc 90 Degree Flat Blade……………………………………………………$29
6. 8 – Sign Brackets…………………………………………………………………$20
7. 4 – 30” Stop Sign H.I.P…………………………………………………………..$124
Total……………………………………………………………………………….$439
Suunnitelma hyväksyttiin äänestyksessä 7-0 (7 AYES, 0 NAYES)
Jätevesimaksujen korottamatta jättäminen tuotti kaikista muista päätöksistä poikkeavan äänestystuloksen 6 AYES - 1 NAYES.
Valtuusto päätti siirtää asian käsittelyä 120 päivää eteenpäin, jolloin mahdollisesti selviäisi jätevesihankkeeseen saatava valtion laina.
NAYE-äänen antanut valtuutettu vetosi kaupungin rahantarpeeseen ja siihen, että tulevaisuuteen ei kannata luottaa, vaan on elettävä nykytilanteen mukaan.
Selasin vielä vanhoja lehtiä, ja vuodelta 2007 osui silmiin uutinen, jossa paikkakuntalainen William, 60v. oli nähnyt joessa pinnan alla lipuvan tumman hahmon, hakenut kiväärin ja ampunut suureksi vesirotaksi tai nutriaksi luulemaansa snorklaajaa päähän. Ampuja oli kuitenkin ollut ensimmäisten joukossa siirtämässä miestä ambulanssiin.
Lentäessämme kohti Kaliforniaa matkatoverit olivat sitä mieltä, että aselain kiristys olisi paikallaan. Ainakaan noin vanhoille ei tulisi antaa minkäänlaista pyssyä.
Oppikoulun alaluokilla jotkut pojat lauloivat Eino Grönin kappaletta "Vaarallista onnea" sanoilla: "Kun kuljin Kaluforniasta Meksikoon..." Nyt kuljimme Oregonista naapurivaltioon San Fransiscon pohjoispuoliseen Santa Rosan kaupunkiin, jossa pelifirmalla oli päämajansa. Kävimme johtajan puheilla, ja esitin peli-ideani hänelle lyhyesti. Amerikkalaiseen tapaan hän kehui sitä vuolaasti ja lupasi ottaa yhteyttä jatkossa. Kerroin kuitenkin joutuvani palaamaan välillä Suomeen, koska huhtikuun 17. päivä on tärkeä soittokunnan harjoitus, 20. päivä soittokeikka ja 27.-28.4. äänitys kesäkuussa julkaistavalle levylle. Pari lupaa suojattuihin kappaleisiin tulisi vielä saada.
Hyvästelin johtajan ja matkaseurueeni ja ajoin junalla San Fransiscoon, josta matkani Suomeen oli määrä alkaa.
Kaupunkiin oli aikaa tutustua, ja päätin hakeutua Haight- ja Ashbury-katujen risteykseen. Markus Kajo eräässä mainiossa TV-ohjelmassaan kysyi, mahtaako katsojien joukossa olla ketään entistä hippietä. Tuolla alueella niitä oli huomattavasti 1960-luvun aikana, ja halusin käydä katsomassa, olisiko yhtään jäljellä.
Valopylväissä mainostettiin kesäkuun 21. päivänä järjestettävää AIDS-walkia, tapahtumaa, joka keräsi tuhansia osanottajia tuomaan tukensa sairautta vastaan. Kysyin vanhemmalta mieheltä, oliko tällä havaintoja hippieistä. Hän kertoi silloin tällöin nähneensä pitkätukkaisen -partaisen ja ryysyisen miehen, ilmeisesti ulkomaalainen, koska tämän nimi oli Khoronnay tai Korchcone tai jotakin sinne päin. Hippie-Korhosta en kuitenkaan tällä matkalla tavannut, mutta päätin tulla käymään kesällä uudestaan.