27.3.2013

Matkakertomuksia III

Alaskasta etelään

Seuraavana aamuna laskeuduimme onnellisesti Alaskan rannikolle Sitkan satamaan. Sää oli huomattavasti kylmempi kuin saunoessamme Tyynellä merellä; lämpöä oli viitisen astetta Celsiuksen asteikolla. Suomalaissukuinen koneen ostanut miljonääri oli meitä vastassa ja tervehti minua innostuneesti. Kun hän kuuli, että aion kirjoittaa matkastani blogiini, hän kielsi ehdottomasti mainitsemasta nimeään, ja tuntui, että hän olisi sen jälkeen suhtautunut minuun varauksellisesti, vaikka kutsuikin kalaravintolaan runsaalle aamiaiselle.

Ruokailu sai historian oppitunnin sävyjä, kun isäntämme kertoi Sitkan taistelusta, jossa Venäläis-amerikkalaisen kauppakomppanian kuvernööri Baranov, jonka sukulainen "hää on Baranovin poika" mainitaan Väinö Linnan Sotaromaanissa, voitti intiaanit, joiden kaappaamista venäläisistä panttivangeista hän oli pari vuotta aiemmin joutunut maksamaan 10 000 ruplan lunnaat. Voiton jälkeen seudulle rakennettiin linnoitus, joka sai nimekseen Новоархангельск.

Sitkassa, eli Baranovin saarella, on myös olutpanimo ravintoloineen. Iltapäivällä poikkesin sinne miettiäkseni seuraavaa siirtoani. Tilasin ateriaksi pihvipaninin chipsien kera sekä lasillisen Medvejie-stoutia. Baranofin panimosta voi ostaa olutta myös mukaan erisuuruisissa astioissa. Rajoituksena on "5 gal limit, per person, per day".

Viereisessä pöydässä istui nuoria nörtin näköisiä miehiä läppäreineen. Näin heidän lukevan jotain blogia ja keskustelevan siitä innokkaasti. Kysyin luvan, saanko tulla seuraan, ja hyvinhän he ottivat minut vastaan. Kävi ilmi, että he omistivat peliyhtiön, jolle olivat suunnittelemassa USA:n maantietoon liittyvää peliä. Kerroin olevani Suomesta, Angry Birdien ja Nokian kotimaasta. He sanoivat, että tietokonepeleihin on jo kyllästytty, ja että sosiaalisuutta pelaamiseen tarvitaan muutenkin kuin median kautta. Olisi ehkä kehitettävä uusia seurapelejä, sellaisia, joihin koko perhe voisi osallistua.

Kerroin, että Suomessa on aikoinaan kehitetty Afrikan Tähti-niminen seikkailupeli, joka on säilyttänyt suosionsa jokymmeniä vuosia. Sitten kerroin matkasuunnitelmastani, ja sanoin, että Afrikan sijasta voitaisiin retkeillä arpakuution ja leikkirahan keinoin Pohjois-Amerikassa. Vähän mietittyään miehet totesivat ideani loistavaksi ja pyysivät minua mukaansa yhtiönsä päämajaan Kaliforniaan.

Panimon takapihalla seisoi heidän heikopterinsa, ja koska minulla ei ollut parempaakaan matkasuunnitelmaa, kiipesin koneeseen heidän kanssaan, ja matka kohti etelää alkoi.  

26.3.2013

Matkakertomuksia II

Havaijilta Alaskaan, osa 2.

Aamu valkeni kirkkaana ja lämpimänä, kuten todennäköisesti Havaijilla useimmiten asianlaita on. Kokemukseni saariosavaltiosta supistui vain pariin päivään, vaikka alunperin olin suunnitellut olevani siellä kauemmin. Onnekas tapaaminen kahden lentäjän kanssa siivitti sananmukaisesti matkaani vauhdikkaasti eteenpäin.

Vielä keväälläkin tuntui Honolulussa puheenaiheena  olevan presidentti Obaman ja hänen perheensä joulunvietto.
- Emme osta joululahjoja, vietämme joulun Havaijilla, siinä on lahjaa tarpeeksi, Obama on sanonut. Monien havaijilaisten mielestä on kunnia saada presidentti syntymäseudulleen, mutta varsinkin monessa muussa valtiossa tapaa arvostellaan. - Veronmaksajat maksavat Obaman lahjat, sanotaan, ja on laskettu, että perheen joululomanvietot kaikkine järjestelyineen - turvamiehineen, erikoislentokoneineen jne. on tullut maksamaan tähän mennessä kymmeniä miljoonia dollareita. Obaman lomaresidenssi on Oahulla, jonne en tämän matkan aikana ehtinyt. Aidon Havaijipaidan kerkesin kuitenkin ostaa. Aidon erottaa jäljennöksestä siitä, että rintatasku sulautuu paidan kuviointiin.

Saavuimme lentokentälle aamukahdeksalta. Mekaanikot olivat vetäneet koneen ulos hangaarista, ja moottoreita koekäytettiin. Catalinan toimintasäde täydellä polttoainesäiliöllä on 4000 km, joten siipiin oli lisätty sukkulanmuotoiset lisäpolttoainesäiliöt. Niiden avulla olisi mahdollista suoriutua matkasta kokonaisuudessaan. Mikäli sääolot kävisivät vaikeiksi esimerkiksi kovan vastatuulen takia, reittiä voitaisiin suunnata etelämmäs länsirannikolle; Oregoniin tai Kaliforniaan.

Nousimme koneeseen, ja pian olimme lentokorkeudessa, n. 4000 metrissä, ja Havaiji katosi taaksemme siniseen autereeseen.

Kuten edellisestä kertomuksestani kävi ilmi, kone oli varustettu ylelliseksi kesämökiksi. Sauna on rakennettu rungon takaosaan, jossa kummallakin sivulla on konekivääriampujalle tarkoitettu suuri pisaranmuotoinen pleksikupu. Konekiväärit oli koneesta tietenkin poistettu, ja saunasta oli loistavat näköalat joka suuntaan. Nurkassa oli pieni sähkökiuas, joka laitettiin iltapäivän tullen lämpiämään.  Saunavastojakin oli varattu Budweiseria ja Koffin vientiportteria sisältävän jääkaapin päälle. Tarkastelin vastoja, koivua ne eivät ainakaan olleet. Vahva tuoksu paljasti niiden olevan kamferipuuta.

Kun oli lennetty muutama tunti, laskeuduttiin mereen, joka oli nimensä mukaisesti tällä kertaa hyvin tyyni. Kone kellui ja keinahteli hiljaa rannattomassa maisemassa. Kävimme vuorotellen löylyissä - pieneen saunaan ei yhtä useampaa kerralla mahtunut, ja saunan jälkeen pulahdimme mereen. Saunajuomat jätin solidaarisuussyistä koskematta, koska lentäjätkään eivät niitä nauttineet, ja koneen radio oli jätetty minun huolekseni, joten katsoin kuuluvani myös miehistöön. Matkan aikana istuin kuulokkeet korvilla ja kuuntelin FOX-tv-kanavan taajuudella tulevaa American Idols-kilpailua. Tuomarina toimiva Nicki Minaj tuntui siellä ihastuneen useampaankin kilpailijaan.

Ennen kuin nousimme jatkamaan matkaa, heitimme onget veteen, mutta se oli turhaa, koska lentokalaparvi, arviolta toistasataa yksilöä, iskeytyi koneen kylkeen, ja ainakin parikymmentä niistä osui oviluukulle ja joutui sitten pannulle voiöljy-seokseen ruskistumaan.

Olen elämäni aikana tehnyt matkaa mitä moninaisimmilla kulkuvälineillä mitä moninaisimmissa maisemissa ja olosuhteissa, mutta lentomatka Havaijilta Alaskaan on varmasti yksi mieleenpainuvimmista.

Ensi kerralla muistelen Alaskan-vierailuani, ja kuinka jälleen onnenkantamoisella pääsin länsirannikkoa pitkin kohti etelää.

25.3.2013

Matkakertomuksia I

Havaijilta Alaskaan, osa 1.

Johtuen muutamista mukavista yhteensattumista huomasin eräänä päivänä asioivani Honolulun Fastfood-baarissa. Niitähän Amerikassa riittää, ja syötävää on moneen makuun. Olin saanut mahdollisuuden toteuttaa unelmani tutustua kaikkiin USA:n osavaltioihin siinä järjestyksessä kuin käytän niitä iltaisin lampaiden laskemisen korvikkeena. Havaiji, Alaska, Washington, Oregon ja sitten Kalifornian, Arizonan, Uuden Meksikon ja Teksasin kautta itärannikolle ja sieltä ylös Maineen ja sitten takaisin etelävaltioihin, länteen ja Kanadan rajaa myöten taas itään päin, loppupisteenä viidentenäkymmenentenä Ohio.

Honolulun kiinalaista sapuskaa tarjoavassa Fatty's-pikaruokalassa ei juuri silloin ollut kovaa tungosta. Vapaita pöytiä oli, mutta siitä huolimatta pari ahavanpuremaa miestä pyysi lupaa saada istua pöytääni. Mikäs siinä, mukava oli jutella aitojen amerikkalaisten kanssa. Pian kävi selväksi, että he olivat lentäjiä, Charlie ja Will nimeltään. He olivat lentokoneen noutokeikalla Havaijilta Alaskaan. Heidän työnantajanaan oli alaskalainen suomalaisia sukujuuria omaava miljonääri. Tämä keräsi vanhoja koneita ja oli ostanut lentokuntoisen PBY Catalinan, joka oli täällä kunnostettu ja rakennettu uivaksi ja lentäväksi kesämökiksi. Kone oli selvinnyt Pearl Harborista vähäisin vaurioin ja ollut sitten vielä vuosia ilmavoimien käytössä ja sittemmin yksityisessä omistuksessa. Hakijoiden oli tarkoitus lähteä aamulla lentämään kohti koillista. Kun kerroin olevani suomalainen, Alaskan miehet ryhtyivät kertomaan osavaltionsa historiaa, jonka he olivat ilmeisesti oppineet työnantajaltaan. Ennen kuin Yhdysvallat osti maan Venäjältä, oli siellä ollut suomalaisia virkamiehiä sangen korkeissa asemissa, jopa kuvernööreinä. Myös Uno Cygnaeuksen pappis- ja koulu-urasta oli puhetta. Yhdysvaltain ulkoministeri Seward, joka Alaskan ja Aleuttien kaupan oli Venäjän kanssa neuvotellut, sai aikanaan haukkumiset runsaan 7 miljoonan dollarin haaskaamisesta käyttökelvottoman maan hankinnalla.

- Kylmän sodan aikana tilanne olisi voinut olla mielenkiintoinen, jos maata ei olisi aikanaan ostettu, lentäjät tuumailivat, ja nyökyttelin hyväksyvästi.

Työnantajalleen soitettuaan ja luvan saatuaan he pyysivät minua lennolle mukaan, ja eipä siinä muuta kuin sovimme seuraavana aamuna tapaavamme lentokentällä. Catalina on oikeastaan lentovene, mutta siinä on myös laskutelineet maalta operointia varten. Kone on suunniteltu jo ennen WWII:ta, kuten amerikkalaisittain Suurta Isänmaallista Sotaa nimitetään, mutta lentokuntoisia on vielä jäljellä. Jossain Hollannin puolella järjestetään ns. Splash And Go-tilauslentoja, joille nousu tapahtuu kentältä, mutta koneen mahaa käydään kastamassa meressä, mikäli aallokko ei ole liian kova.

Matka Havaijilta Alaskaan on n. 4500 km, ja vanhan lentokoneen matkanopeus vain 200 km/h, joten lähes vuorokausi matkaan hyvissä olosuhteissakin tulee kulumaan. Yhtämittaista lentoa ei voida tehdä, vaan välillä laskeudutaan kalastamaan. Kuulin myös, että koneeseen on rakennettu suomalainen sauna, joten matka sujunee kaikin puolin rattoisasti ja mukavasti. Päätimme illastaa vielä paikallista ruokaa tarjoavassa ravintolassa. Olin majoittunut vaatimattomasti leirintäalueelle, mutta uudet tuttavani kutsuivat minut illalliselle hotelliinsa ja maksoivat myös majoittumiseni sinne.

Limulla höystetty poke oli raikasta ja hyvää. Kerroin, että Suomen ravintolassa ei pokea syödä, vaan hän valikoi ovella, kuka voidaan päästää sisään.

1.3.2013

Täydennyshankintoja


Hyvää maaliskuuta. Remontin alta väliaikaisiin tiloihin muuttoa valmisteleva kunnankirjasto ei myy enää poistokirjojaan. Se jakaa niitä ilmaiseksi. Parina päivänä kävin hakemassa semmoisia kirjoja, joita minulla ei vielä ole. Ensimmäisen päivän lasti painoi n. 3 leiviskää sisältäen mm. Suomen kulttuurihistorian I-III, Suomen kirjallisuuden I-VIII, Kotimaamme kuvan I-III, Pekka Tarkan Sanat Sanoista -kirjallisuusarvosteluja, Pekka Jalkasen Pohjolan yössä ja Joel Lehtosen Hyvästijätön Lintukodolle. Lehtosen Putkinotkon herraa ja Henkien taistelua hypistelin myös, mutta jätin harkintaan.

Ahneus iski myös seuraavana päivänä. Nyt poistettuihin oli lisätty kaikki musiikkiosastolla olleet taskupartituurit - semmoiset, joita on hyvä pitää konserteissa mukana ja olla seuraavinaan musiikin soljumista. On hyvä, jos partituurissa on sama kappale, mitä orkesteri soittaa. Youtube yllä esittää vanhaa, 115-vuotiasta musiikkia, yhden hankkimani kirjan mukaisesti.

Webernin lisäksi sain 16 muuta; Griegin pianokonserton, Prokofjevin Klassisen sinfonian, Borodinin Polovetsialaisia tansseja, Beethovenin kuutosen, Brahmsin pianokonsertto kakkosen, Händelin Vesimusiikin, Bizet'n Arlesialaissarja kakkosen, Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluja, Sibeliuksen Myrskyn ja mylväyksen sekä Sadun, Tapiolan ja sinfoniat 1, 5, 6 ja 7.

Tämäkään hankinta ei rajoittunut pelkästään musiikkiin, ehei. Kassiin löysivät tiensä myös Juhan Kahkin ja Karl Siilivaskin Eestin SNT:n historia vuodelta 1986 ja Neuvostoliiton historia - lyhyt katsaus 1960-luvun alusta. Jälkimmäisen kirjan vajaaseen viiteensataan sivuun on tiivistetty historiaa eri kausiin ja niiden vaiheisiin jaettuna.

I Alkukantainen yhteisö ja orjanomistusjärjestelmä
II Feodalismin kausi
III Kapitalismin kausi
IV Sosialismin kausi

Viimeisen kauden viimeinen jakso on otsikoitu: "Sosialismin täydellinen ja lopullinen voitto SNTL:ssa. Neuvostoliiton siirtyminen kommunismin laajamittaisen rakentamisen kauteen (1946-1961)".

Kirjan viimeisenä osiona on luettelo tärkeistä historiallisista tapahtumista. Marraskuun 30. päivän 1939 ja maaliskuun 12. päivän välillä mainitaan Neuvostoliiton ja Suomen välinen sota. Aiemmin tekstissä se sivuutetaan myös lyhyellä maininnalla. Kesäkuun 22. päivänä vuonna 1941 "Fasisti-Saksa hyökkäsi valapattoisesti Neuvostoliittoon. Neuvostokansan Suuri Isänmaallinen sota saksalais-fasistisia valloittajia vastaan alkoi".

Viimeisenä tapahtumana on mainittu Neuvostoliiton Korkeimman Neuvoston Puhemiehistön puheenjohtaja L.I. Breznevin valtiovierailu Intiaan 15.-29. joulukuuta 1961.

Kirjan takakannen väliin on taiteltu kymmenkunta historiallista karttaa. Tässä niistä yksi

Kustantaja kohdistaa lukijalle kirjan lopussa toiveen:

Vieraskielisen kirjallisuuden kustannusliike pyytää lukijoita esittämään mielipiteensä tästä kirjasta, suomennoksen laadusta ja kirjan asusta. Kustannusliike on kiitollinen myös muista ehdotuksista ja toivomuksista.

Osoitteemme:
Zubovski bulvar, 21
Moskova, Neuvostoliitto  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt