30.9.2012

Käännös oikeaan päin

Kuva: Domenico Ghirlandaio, linkattu Wikipediasta.


Syyskuun 30. päivänä vietetään käännöspäivää tulkkien ja kielenkääntäjien suojeluspyhimys pyhän Hieronymoksen kuolinpäivän mukaan (30.9. 420). Wikipedian aihetta käsittelevää artikkelia ei ole suomen- eikä ruotsinkielisenä, joten se on parasta antaa kääntäjä Jerome Googlen tehtäväksi.

Ensin englannista:

Kansainvälinen Käännös vietetään vuosittain 30. syyskuuta juhla St. Jerome, Raamattu kääntäjä, joka pidetään pyhimys kääntäjiä. Juhlallisuudet on edistetty FIT (International Federation of Translators) lähtien kun se perustettiin vuonna 1953. Vuonna 1991 FIT esitti ajatuksen virallisesti tunnustettu kansainvälinen Translation Day osoittamaan solidaarisuutta maailman käännös yhteisön pyritään edistämään käännös ammatin eri maissa (ei välttämättä pelkästään kristittyjen niistä). Tämä on tilaisuus näyttää ylpeyttä ammatti, joka on yhä olennainen aikakaudella etenee globalisaation.

Internationell Översättning firas varje år den 30 september på fest Hieronymus, Bibeln översättare som anses vara skyddshelgon översättare. Firandet har främjats av FIT (International Federation of Translators) ända sedan det bildades 1953. År 1991 FIT lanserade idén om en officiellt erkänd internationell Translation Day att visa solidaritet i den världsomspännande översättningen samfundet i ett försök att främja översättning yrket i olika länder (inte nödvändigtvis bara i kristna). Detta är ett tillfälle att visa stolthet över ett yrke som blir allt viktigare i en tid präglad av den ökande globaliseringen.


Sitten venäjästä:

Kansainvälinen Kääntäminen Day - ammatillinen loma tulkkeja ja kääntäjiä. 30. syyskuuta (kuolinpäivä 419 tai 420 by St. Jerome, joka oli kääntänyt Raamattu (Vulgata), sekä latinan kieli, jota perinteisesti pidetään suojeluspyhimys kääntäjien). Perustettu International Federation of Translators (FIT) vuonna 1991.Suosio festivaali kasvaa joka vuosi.

Internationell Översättning Day - en professionell semester tolkar och översättare. Den 30 september (dagen för död 419 eller 420 av Hieronymus, som hade översatt Bibeln (Vulgata) och det latinska språket som traditionellt anses vara skyddshelgon översättare). Fastställd av International Federation of Translators (FIT) i 1991. Populariteten av denna festival växer för varje år.

25.9.2012

Siltasotia 2

Sillat ovat otollisia sotimispaikkoja. Aikaisemminkin olen niistä kirjoittanut, ja tässä vielä kuva ajankohtaisesta Stamfordin sillan taistelusta 25. syyskuuta 1066. Englannin kuningas Harald Godwininpoika ja Norjan kuningas Harald Ankara siinä ottivat yhteen. Peter Arbon maalauksessa Norjan Harald on saanut kuolettavan nuolen kurkkuunsa, ja tappion seurauksena katsottiin viikinkiajan päättyneen. Englanninkin Harald sai sitten takkiinsa Hastingsissa, jonne piti kiiruhtaa vastustamaan Vilhelm Valloittajaa.

Muutama vuosi sitten, kun olin Essenissä syömässä - saksalaisen kulinarismin nimikkokaupunki - pöytäseuruessa oli henkilöitä myös Hastingsista. Varovainen kysymys Hastingsin taistelusta johtii laajaan ja perusteelliseen esitelmään. Erityisen ylpeä kertoja oli, siitä, että Vilhelmin valloituksen jälkeen ei Englannin maaperällä ole taisteltu saaren ulkopuolelta tulevia hyökkääjiä vastaan. Paikallisia sotia ja ilmapommituksia ei lasketa.

Suomesta ei tule mieleen syömistä tarkoittavia kaupungin nimiä. Rikollisuutta sen sijaan edustaa ainakin tuo eteläinen naapurikunta, jonka joidenkin asukkaiden kotipaikka  ja ammattiala on mahdollisesti voitu todeta samaksi.

Vastaus edellisen jutun kysymykseen: Tuhannes.

24.9.2012

Vuodenajoista

Me suomalaiset olemme saaneet yhden useista lottovoitoistamme siinä, että meillä on neljä toisistaan eroavaa vuodenaikaa. Kuinka tylsää olisikaan asua jossain etelämeren saarella alituisessa helteessä ja villipetojen vaaniessa palmun takana. Vietämme nyt vuodenajoistamme värikylläisintä. Vaahteran lehdet paksuina kerroksina peittävät nurmikon viherryksen ja sade kylmin kyynelein kostuttaa pihan savikon ja puutarhan sadat maahan pudonneet vielä raa'at omenat. Runsaan pohjaveden myötä voimme olla pelkäämättä kaivojen kuivumista, pintavettäkin on runsaasti purjehtimiseen, kun vain muistaa matalia siltoja alitettaessa kallistaa mastoa ja muita antenneja tarpeeksi.

Syyssateet ovat alkaneet; mikä riemukas tunne kesän jälkeen! Odotan malttamattomana, milloin pääsen taistelemaan talven lumimyrskyjä vastaan.

Kevennyskysymys, joka liittyy vähän kaivoasiaan, siihen jota radioviihde uusintana esittää:

Monesko kutsu Häyriselle?

21.9.2012

Ruskaa patistamassa

Ruskaa alkaa ilmetä maisemassa. Kotipihan vaahterat ja villiviinit ovat koreana. Läheisen metsämaisemankin värit muuttuvat lehtivihreän paetessa talvea.

Otsikkokuva on kolmas syyskuun versio. Kymmenen päivän välein on sitä päivitetty. Alla elokuun kuva ja kaksi edellistä syyskuulta. Nykyisessä näkyy tekstin takana savua. Se tulee kaukolämpölaitoksen piipusta. En tiedä, mitä siellä poltetaan, ehkä turvetta. Kuten jo aikaisemmin olen kommentoinut, ei tämä maisema ihan mistään aarniometsästä ole, vaan kun rajaa kieli keskellä suuta, jäävät lämpölaitos ja toisella puolella olevat teollisuushallit sopivasti kuvasta pois. Sivistyksen ja urbaaniuden piirissä täällä Savon ulukomaella eletään. Urbis ja orbis vaan, sano paavi.

Siitä tulikin mieleen, että ylipainosta arvosteltu puoluejohtaja käski eduskunnassa turpeen vihaajia tutustumaan Suomen maaseutuun, hänen puoluetoverinsa taas uskoi kehitysapurahojen menevän poppaukoille.



20.9.2012

Mammuttimaiset ostokset

Luetaan kovaa keraketta tunnuksenaan käyttävän kauppaketjun mainosta. Siinä on mammutin kuvan lisäksi kuvia ja hintoja erilaisista hyödykkeistä.

Koska on ollut puute puutarhakäyttöön soveltuvista kumisaappaista, havaitaan, että mammutti myy asiallisen näköisiä jalkineita hintaan 9,90. Edelleen huomataan, että kolmipistorasiallisen virtakytkimellä varustetun jatkojohdon saa kolmella eurolla.

Nissan sujahtaa taas rampilta viitostielle, tosin nyt vastakkaiseen suuntaan kuin edellisessä jutussa. Ajetaan parinkymmenen kilometrin päähän tehdaskaupunkiin, jota Maanisä ja Hallitsija oli kunnioittanut käynnillään edellisenä päivänä. Perillä vierailusta ei näy enää jälkeäkään. Paperiset huiskutusliput, serpentiinit, paperisilppu ja muu karnevaaliaineisto on kerätty pois, jos niitä miten viljalti on ollutkaan. Presidentti on ystävällisesti torjunut hänelle tarjotun sampiaterian ja käynyt ruokailemassa koulussa poroa. Sampea ja kaviaaria hän toki sai kotiin viemisiksi.

Marketissa ei ole kumisaappaita. Ovat loppuneet ja myyjä pyytelee anteeksi tilannetta. Eivät ole saaneet niitä tarpeeksi. Tarjolla on samaan hintaan pitkävartisia seepranvärisiä jalkineita. Niille ei lämmetä. Jatkojohtohyllyssä on tarjouksessa kolmella eurolla kolmipistorasiainen johto, mutta siitä puuttuu katkaisija. Jatkojohto-osaston myyjä käy tarkistamassa kuvan tarjouslehdestä ja toteaa valittaen, että siinä on väärä kuva. Katkaisijatonta jatkojohtoa ei osteta. Katkaisijallinen, se minkä kuva lehdessä on maksaa enemmän.

Mennään toiseen kauppaan ja ostetaan ihan muuta.

Kotimatkalla autoradiossa Jean-Pierre Rampal ja jousikvartetti soittavat Kuhlaun kvintettoa huilulle, viululle, kahdelle alttoviululle ja sellolle.

19.9.2012

Silmänvalvontaa

Mies herää viisitoista yli kuusi ap. Hän nousee sängystä viisi yli puoli seitsemän, pukee ylleen ja leikkaa riihiruisleivästä kaksi viipaletta, joiden päälle asettaa siivuja edellisenä päivänä paistetusta porsaan kasslerpaistista. Lihassa on tumman osuuden lisäksi myös valkeaa läskiä, joista suurimman osan mies ottaa pois ja jättää syömättä.

Ennen aamupalaa, johon kuuluu myös lasillinen appelsiinimehua mies on mitannut verensokerin ja ottanut tarvittavat määrätyt aamulääkkeet. Itä-Suomen yliopistollinen Kuopiossa sijaitseva Puijon sairaala kutsuu, ja puseron rintataskuun laitetaan punainen poliklinikkakortti, josta käy ilmi, että silmiä tulisi mennä näyttämään puoli yhdeksän aikaan.

Pihalla sateisen yön jälkeen temmeltää parvi tämänkesäisiä pikkuvarpusia ja punarinta tuijottaa suurilla silmillään pihlajan oksalta. Mies tietää, että käynnin jälkeen omatkin silmät ovat suitsirenkaina ja pilvisestä aamusta huolimatta tarkistaa, että tummat lasit ovat paikallaan auton etuoven yläpuolisessa kotelossa.

Matka alkaa, ja Nissan sujahtaa rampista viitostielle, jolla käy ankara liikenne puoleen ja toiseen. Radiossa soittaa Segovia kitaraa ja pianotrio Sibeliuksen Loviisa-trion reipasta osaa. Parinkymmenen kilometrin jälkeen tie muuttuu moottoritieksi, ensin kapeammaksi versioksi yhdellä keskikaiteella ja vähän myöhemmin leveämmäksi keskinurmikkoineen.

- Aika moni on menossa tänään silmälääkärille, mies miettii. Kaikki takana olevat ajavat reipasta ylinopeutta ja ohittavat, koska ilmeisesti eivät näe mittarilukemaa. Vaikka kyseessä onkin moottoritie, rajoitus on sata kilometriä/h, sataakahtakymppiä saa ajaa vasta Kuopion ja Siilinjärven välillä.

Sairaalassa on remontti. Parkkitaloakin laajennetaan vielä. Auto mahtuu kuitenkin hyvin paikalle A 240 spiraalimaiseen rakennukseen.

Silmäpolilla tutkitaan ensin näkemysten laajuus. Kumpikin silmä vuorollaan peitetään lapulla ja toisen yläluomi teipataan ylös. Sitten katsotaan koneeseen ja aina kun luullaan nähtävän kirkas piste näkökentässä painetaan nappia. Hoitaja näyttää miehelle tulokset tältä ja muutama vuosi sitten tehdyltä edelliseltä kerralta. Näyttää jopa siltä, että näkemykset ovat kehittyneet edulliseen suuntaan. Myös lääkärin seinälle heijastamat kirjaimet selvitetään suvereenisti. Silmänpaineet ovat vähän koholla, mutta nykyään tuntuvat monet muutkin paineet monella alalla olevan siinä tilassa. Silmänpohjat ovat lääkärin mukaan siistit, uusi käynti kevätpuolella, kiitos. Operaatioista on suoriuduttu vajaassa puolessatoista tunnissa, sis. odotusajat ja tippojen laajennusajan.

Pilvinen päivä on muuttunut tilapäisesti kirkkaaksi auringonpaisteeksi, ja mustat lasit ovat tarpeen, vaikka tie onkin tuttu ja varustettu tärinäraidoilla keski- ja reunaviivojen kohdalla.

Ennen paluumatkan alkua mies soittaa kolme puhelua, yhden kotiin - tilannetiedotus - ja kaksi soittokavereille koskien illan harjoituksia.

18.9.2012

Mannheimin huokaajat


Syyspäivän musiikkina on Ignaz Holzbauerin (s. 18.9.1711) B-duurikvintetto huilulle, viululle, alttoviululle, sellolle ja cembalolle. Ignaz oli Mannheimin koulukunnan jäsen ja osaltaan kehittämässä Stamitzien ja Bachin poikien kera länsimaista musiikkia barokista kohti klassismia ja romantiikkaa. Tässä sävellyksessä kuuluu vielä cembalon helinä, mutta soitin jätettiin pois myöhemmin orkesterikokoonpanosta. Uusia tyylikeinoja tehtiin tunnetuksi, kuten koko orkesterin crescendo, vastakohtana barokin jyrkkään terassidynamiikkaan ja "Mannheimin huokaus", esim. kahden kahdeksasosanuotin sitominen kaarella ja jälkimmäisen lyhentäminen.

Äskeinen Yle ykkösen Muistojen bulevardi-ohjelma oli tungettu täyteen syksyisiä säveliä Metsäkukista, Syyspihlajista, Kuolleista lehdistä, Stormy Weathereista, Syysunelmista, Helsinkiin saapuvista syksyistä, niin että ihan hirvitti. No, on se kesä tulossa muutaman kuukauden perästä. Holzbaueria voi kuunnella siinä toivossa.

17.9.2012

Muistomerkit 3

Pieksämäen vanhan kirkon vieressä on muistokivi, joka on pystytetty vuonna 1939 kirkkoherra Claudius Collanuksen ja hänen veljensä Henrikin ja heidän Pieksämäen kirkkomaalle haudattujen jälkeläistensä muistoksi. Kiven on pystyttänyt ja sitä kukittaa Collan-suku.

Kantaisä, Claudiuksen ja  Henrikin isä oli Clas Sigfridsson, Magnus von der Palenin vouti Mikkelin Rantakylästä.

Collanit toimivat Pieksämäellä pappeina ja lukkareina sekä tilallisina, yksi sukuhaara muutti nimensä Linkoloiksi asuintilansa mukaan. Nykyään heitä on mm. säveltäjä Jukka ja kalastaja Pentti.

Suvun aikaisempi säveltäjä oli Helsingin yliopiston saksanopettaja ja kirjastonhoitaja Karl Collan, joka avioitui Fredrik Paciuksen tyttären kanssa. Työssäni jouduin usein järjestämään tilaisuuksia, joissa Karlin sävellystä lauletaan täysin rinnoin. Siinä on 11 säkeistöä, joista yleensä jaksetaan laulaa kolme tai neljä.

Tässä on kolmisäkeistöinen versio, aika raikas sovitus.

Collanit, Kollanukset, Kollanit ovat muuttaneet nimiään moniksi muiksi ja muuttaneet Pieksämäen ympäristöön ja kauemmaksikin. Synnyinpitäjääni Pieksämäen naapuriin saapui aikoinaan isoäitini äidin isä. Kivessä mainittu Henrik on siten isoisäni 13 polvessa.

16.9.2012

Ovi 274

Teleportaation avulla polttopuiden kuljetus linnuntietä 70,87 km:n päähän sujui uskomattoman helposti. Mökin taivaalle avautui liiterinovi no 274, puut pinottiin sisään ja suljettiin ovi. Kun sitten ajelimme kotiin puut olivat liiterissä odottamassa siistissä pinossa. Auto ei mahtunut ovesta sisään, joten se piti ajaa maantietä pitkin. Maantie oli 27 km pitempi linnuntietä.

14.9.2012

Ammoisista arkistoista

Penkoessani sekalaista paperilaatikkoa löysin kouluaineita vuosilta 1966-67. Yhden niistä olen jo julkaissut aikaisemmin täällä. Nyt pureudumme ajankohtaisesti polttelevaan ulkomaalaiskysymykseen. Opettajan korjaukset punaisella.

Suomi ja suomalaiset ulkomaalaisen silmin

Ruotsissa on alkanut äskettäin "Finn Finland"-kampanja. Sen tarkoituksena on esitellä Suomea ja suomalaisia ruotsalaisille ennakkoluuloisille ja myös -luulottomille ihmisille. <---------------
  Ajatus sinänsä on hyvä. Näyttely voi antaa myönteisen kuvan turisteille, jotka mahdollisesti seuraavana kesänä tulevat tutustumaan maahamme lähemmin.
  Silloin viimeistään huomataan, että pelkkä näyttely naapurimaan pääkaupungissa ei riitä. Suomalaisten täytyy myös henkisesti varustautua vastaanottamaan turistitulva.
  Ei ole mitään järkeä siinä, että matkailijat katselevat (jos yleensä löytävät) täysin vieraskielisellä paikkakunnalla nähtävyyksiä, jos minkäänlaista ymmärrettävää opstetta tai opasta ei ole paikalla.
  Suomalaisten olisi opittava kielitaito, ja niiden, jotka jo osaavat vieraita kieliä, olisi uskallettava puhua niitä.
  Eräs saksansuomalainen, entisessä kotimaassaan lomamatkalla ollut kenkilö kertoi huvittavana ja varmasti myös hiukan kiusallisena kokemuksena tapauksen, joka sattui hänelle hänen pysähtyessään huoltoasemalle täyttääkseen autonsa polttoainesäiliön. Kun huoltoaseman hoitaja huomasi auton saksalaiset rekisterikilvet, pakeni hän heti paikalta nurkan taakse, jonne jäi odottamaan vieraan poistumista.
  Edellä kuvattu tapaus selventää erinomaisesti suomalaisten ulkomaalaispelkoa. Olemme olleet koko ikämme kuin turvallisessa pihapiirissä, ja nyt sinne on tunkeutunut uusia ihmisiä, vieraita ja pelottavia.
  Toinen mainio esimerkki suomalaisten suhtautumisesta ulkomaalaisiin on eräs lehtiuutinen, joka julkaistiin viime kesänä. Siinä kerrottiin nuorukaisjoukosta, joka oli piessyt pahanpäiväiseksi hollantilaisen peukalokyytiläisen ja mm. särkeneyet hänen silmälasinsa. Syynä oli ollut opiskelijan pitkä tukka ja parta.
  Varsin vaikuttava syy siis.
  Ulkomaalaiset ihmettelevät usein kansamme luonnetta. "Suomalaiset ovat kuin karhuja", sanovat he. "Jos heidän antaa olla rauhassa, ovat he mitä kilteimpiä ja ujoimpia ihmisiä, mutta jos heitä ärsyttää, tai mikä vielä pahempaa, tarjoaa heille alkoholia, raivoavat he kuin villipedot"<--------------------
  Tiedämme itse varsin hyvin tämän väitteen paikkansapitävyyden.
  Jotta Suomesta tulisi hyvä matkailumaa, olisi tehtävä joitakin ehdottomia uudistuksia.
  Tärkein niistä olisi juuri henkinen valmistelu. Lisäksi voitaisiin (ja täytyisi) laittaa edustuspaikat arvoiseensa kuntoon.
  Hintojakin olisi hyvä laskea, mutta se ei liene helposti järjestettävissä.

13.9.2012

Päivittelyjä

Päivitin tänään otsikkokuvan. Ensimmäinen versio siitä on otettu elokuun 1. päivänä, seuraava syyskuun alussa ja tämä tänään. Värit ovat muuttuneet syksyisemmiksi.

- Vuan jos vähän keäntää, niin sattuuko kohalle, kyseli Riitaoja. Samoin jos kameraa vähän kääntää tästä luonnon korpimaisemasta oikealle, näkyviin tulevat teollisuusalueen suuret tasakattoiset hallit. Katuvalopylväät, jotka erottuvat kuvan keskivaiheilla eivät valaise pitkospuita eikä kuntopolkua, vaan ihan oikea asfalttikatu siellä on. Jos taas käännetään kuvakulmaa vähän vasemmalle, näkyviin tulee kaukolämpökeskus piippuineen ja varsinkin talvisin savuineen.

Sain myös tänään uuden päivityksen verensokerimittariin. Soitin aamulla Kysteriin ja tilasin lisää liuskoja, joilla sokuria mitataan. Sieltä luvattiin antaa kokonaan uusi mittari, helpompikäyttöinen kuulemma, kun ei tarvitse enää vaihtaa muistikortin tapaista tunnistusyksikköä, kun ottaa käyttöön uuden liuskapurkin. Luvattiin paketin olevan noudettavissa iltapäivällä.

Älysin puoli neljän aikaan, että on iltapäivä ja lähdin noutomatkalle. Perillä oli luukku kiinni, vaikka seinässä luki suurilla kirjaimilla opastuksen olevan auki klo 16:een. Lasiluukun takana olevien pitkittäisten liuskekaihtimien raosta näin, että siellä oli joku kirjoitushommissa. Koputin luukkuun, ja eipä aikaakaan, kun hoitaja tuli tiedustelemaan asiaani, joka hoitui hyvin. Luukku oli suljettu jo kolmelta työvoimapulan takia.

Muistin pakinoitsija Ollin jutun mustapartaisesta miehestä, joka koputti viraston luukkuun.
- Mitä te siihen koputatte, huusi virkailija viereisestä luukusta, ettekö näe, että se on suljettu!
- Sen takiahan minä koputankin, eihän avoimeen luukkuun koputtaa voi.

12.9.2012

Torven synttärit


Nykyaikainen bassovaskisoitin eli tuuba syntyi 12.9.1835. Silloin se patentoitiin. Soittimesta on olemassa useita eri koko- ja viritysversioita. Tällä videolla soitetaan sousafonia, joka kehitettiin aikoinaan marssivien soittokuntien käyttöön äänen kuuluvuuden ja kannettavuuden parantamiseksi. Nämä sousafonit on tehty vielä keveyden vuoksi osittain lasikuidusta, vain kaikusuppilo ja venttiilikoneisto on metallia.

Toisenlaisesta tuubasta ja tuubansoitosta on äänielokuvaa täällä.

Kesätauon jälkeen tuubat ja muut torvet sekä pillit soivat taas tänään paikallisen soittokunnan harjoituksissa. Keikkaa pukkaa; ensi kuussa on soittokunnan kotikylän koulun 150-vuotisjuhla. Tuttu baritonilaulaja on taas solistina.

10.9.2012

Muistomerkit 2

Leppävirran kirkkoherrana 1700-luvun puolivälissä toiminut Johan/Hans David Alopaeus, eli Jussi tai Hannu Taavetti Kettunen sai muistomerkin vuonna 1985 Kalevalan juhlavuoden kunniaksi. Pohjois-Savossa kaivettiin tuolloin esiin kansanrunouden tallentajia, runoilijoita ja muita aiheeseen liittyviä huomattavia henkilöitä. Leppävirralle sopivan monumentin kohteen ehdotti perinteestä ja savonkielestä kiinnostunut professori Osmo Hänninen Kuopion yliopistosta.

Paikallislehti julisti sitten hankkeen sopivan kiven löytämiseksi. Kivistä täällä ei toki ole puutetta, sopiva vain piti valita. Totuuden nimessä on mainittava, että linkin kuva on Jäppilästä, nykyisin Pieksämäeltä, mutta samanlaista maisemaa on rajan tälläkin puolella.

Etsinnän jälkeen kivi sitten löytyi, pystytettiin museon edustalle ja varustettiin pronssilaatalla. Mielenkiintoista Alopaeuksen runonkeruussa oli, että hän keskittyi loitsuihin, joita kirkko muuten yritti kitkeä rangaistusten uhalla pois kansan käytännöistä.

Pappisvirka jatkui suvussa nousujohteisena; pojasta, Magnus Alopaeuksesta, tuli Porvoon piispa.

8.9.2012

Muistomerkit 1

Lauantaipäivänä on mukava matkailla vähän omaa pihaa edemmäs. Pyörähdimme kuvassa näkyvän muistomerkin luona. Se sijaitsee Sortavalaa ja Petroskoita lännenpänä, lähellä on myös peurojen pyydystämiseen aikoinaan käytettyjä pyyntikuoppia. Niihin eivät laatassa mainitut ole kuitenkaan tipahtaneet, korkealta kuitenkin ovat pudonneet.

Mikä muistomerkki ja missä?

7.9.2012

Jäniksen pesä

Lukijan kommenttitiedusteluun, minkä näköinen on jäniksen pesä, yllä vastaus. Pesä-sana tarkoittaa nykyään sivistymättömän kansanosan kielenkäytössä myös ihan muuta, joten en usko, että tiedustelu koski sitä.

Tuohon pensaan juurelle on rusakko majoittunut. Äsken, kun kävin ottamassa kuvan, sitä ei näkynyt, mutta puolen päivän jälkeen se on siinä taas päivälevolla.

Onko sitten rusakko jänis? Siitä aiheesta näyttää olevan Kotusin sivulla ankara väittely. Kuinka sitten Kotus taipuu? Kotuksen vai Kotusin? Entäpä ananas? Jos tuota mäntyomenaa - pineapple - taivutellaan s-loppuisen Tuomas-nimen mallin mukaan (Tuomaksen, Tuomaan), se voisi olla joko ananaksen tai ananaan. Muissakin sijamuodoissa saadaan mielenkiintoisia tuloksia:
- ananaksetta, ananaatta - ananaksitta, ananaitta
- ananaalle, ananakselle - ananaille, ananaksille
- ananaaseen, ananakseen - ananaihin, ananaksiin.

Muistammehan myös taikasanan, ananasakäämä, joka lanseerattiin Pekka ja Pätkä Suezilla-elokuvassa kansan tietoisuuteen (käytettiin myös muodossa ananas äkämä). Timo Taikuri sen sitten taisi omia itselleen. 

6.9.2012

Tuijottava katse

Otsikon niminen kirja on Agatha Christien kirjoittama Neiti Marple-dekkari. Siinä muistaakseni vietetään seurapiirikutsuja, joilla on myös kuuluisaa elokuvaväkeä mukana. Ainakin yksi murhataan. Neiti Marplea ei pitäisi kutsua mihinkään bileisiin, aina sattuu jotain ikävää.

Kuvassa oleva tuijotus kuuluu pihajäniksellemme, jonka pesä on malvapensaassa. Sieltä sen löytää päiväsaikaan torkkumasta. Vajaan kahden metrin päähän päästää, ennenkuin lähtee käpälämäkeen.

3.9.2012

Päivän pillimusiikkina tarjoillaan Pietro Locatellin (s. 3.9.1695) huilusonaatti 1. C-duuri. Solisti soittaa traversolla, eli barokkiajan poikkihuilulla.

Sävellyksen osat ovat Andante, Adagio ja Presto. Mukana on continuo eli cembalo ja sello. Itsekin kaivoin päivemmällä pillin esille ja päätin ruveta opettelemaan soittoa. Puhallinkokoonpanossamme tosin todetaan vain raukkojen ja lahjattomien harjoittelevan, mutta en aio kertoa kenellekään.

"Musiikinopiskelija" on hyvä ja käyttökelpoinen titteli, jota tietääkseni myös jalkapalloilija ja pianisti Kai Pahlman on käyttänyt koko ikänsä.

1.9.2012

Syksy 1955

Kuva on otettu torstaina, syyskuun 1. päivän aamuna vuonna 1955. Sumuinen sää siinä näyttää olevan astellessani vasemmalla näkyvää silloista kotiani kohti.

Päivä oli merkittävä, ylleni oli puettu henkselilliset polvihousut, ruskeat tennarit, valkoinen paita ja kravatti. Vähän tuon kuvan oton jälkeen menin kouluun. Siellä ei muistaakseni kukaan valittanut istuinten kovuutta, niinkuin kuulemma eräs rikkaan perheen poika. Hän oli tottunut ensimmäisessä luokassa matkustaessaan pehmustettuihin penkkeihin.

Itku kuitenkin pääsi, kun koulun eteisessä luokkiin pääsyä odottaessamme eräs opettaja kolautti minua ovenkahvalla päähän.

Eilen vietin viimeisen kesälomapäiväni, 57 vuotta sitten en ollut ollut vielä kertaakaan lomalla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt