29.4.2009
Kallio ja Sämpylä
28.4.2009
Kavioliitto
Henkka the 8th
Six days ago tuli kuluneeksi tasan tarkkaan five hundred jiörs siitä, kun Henrik Kasi nousi valtaan Brittein saaristossa. Muistelemme nyt häntä, joka oli monipuolinen mies, haarniskansa mukaan arvioituna painonsa oli n. 180 kilogrammaa, soitti kielisoittimia, sävelsi, teloitutti vastustajiaan ja vaimojaan.
Hermanin Erakot-niminen soitto- ja lauluorkesteri teki joskus muinaisina vuosikymmeninä aihetta käsittelevän laulun. Siinä tosin kerrotaan Henrystä joka on kahdeksas naapurin leskelle. Esityksen myötä kuitenkin kuvia kuninkaasta ja tämän vaimoista.
24.4.2009
Pyhä Yrjänä
Eilisen Yrjönpäivän kunniaksi Ivan Vladimirovin maalaus Leningradista, jossa ulkomaiset matkailijat kuvaavat hellekypäräisen liikennemiliisin ohjaamaa pioneeriparaatia. Tonttikauppaneuvottelut Suomen kanssa alkoivat vasta muutamia vuosia myöhemmin.
21.4.2009
Calliope
Muinaisessa Aku Ankassa oli kertomus, kuinka Aku ja pojat joutuivat markkinoimaan höyryurkuja intiaaneille. Kauppoja ei hevillä syntynyt, sen verran heviä oli höyryvehkeen ulosanti. Tässä esityksessä on huomattavasti vaatimattomampi väline, mutta kun tämänkin kuvittelee juhannusiltana mökkirantaan kokonpolttoa tehostamaan, naapuritkin nauttivat taatusti.
Kesäleski mä oon, villi luontoni on...
Maalaus: Isaak Brodski |
20.4.2009
Kissa koskettimilla
Hyvä suoritus
Helsingin kaupungin alemman palkkausluokan kirjuri kävelee alle kouluikäisen poikansa kanssa kuumalla mukulakivikadulla. Muuta liikennettä ei juuri näy, ajurihevosen laiska kavionkopse kuuluu jostakin ja kajahtelee kivitalojen seinistä.
Tullaan erään tietyn talon edustalle. Talon, josta joskus iltaisin kuuluu musiikkia ja naurunremahduksia. Mies haluaa ohittaa paikan nopeasti, koska tuntee itsekin pientä syyllisyyttä... No, kortinpeluuta vain ja ehkä pari tuutinkia, mutta ei sen enempää.
- Isä, mikä talo tuo on? Poika tuijottaa ovea.
- Ihan tavallinen talo, isä sanoo, mennäänpä nyt, äiti odottaa.
- Mutta miksi siinä on noin paksut verhot ikkunoissa?
- He ehkä haluavat estää auringonvalon haalistamasta huonekaluja.
- Mennään katsomaan, millaisia huonekaluja siellä on!
- Ei nyt, nyt mennään kotiin, sanoin jo, että äiti odottaa.
Mutta poika saa yhtäkkiä päähänsä tempaista kätensä irti isän kädestä ja juoksee raput ylös ja ovesta sisään. Isä katselee hädissään ympärilleen ja näkee kauhukseen, kuinka tuttu pastori ilmestyy kulman takaa. Isä on kävelevinään, liikuttelee jalkojaan hitaasti odottaen, että kirkonmies menisi ohitse. Tämä jääkin keskustelemaan hänen kanssaan. Vaihdetaan viimeiset kuulumiset säästä ja Keisarin armollisesta vierailusta. Pappi tietää, että Suuriruhtinaalla on ystävänä köyhä kalastajanvaimo, joka hankkii tälle joka kerta suuria haukia. Isä pälyilee oven suuntaan hermostuneena.
Poika astuu sisään hienoon saliin. Lattiaa peittävät upottavat matot, seinillä on koreita vaatteita ja pieniä seinälamppuja. Sivummalla on kolmijalkainen soittopeli, jonka ääressä ei kukaan nyt istu. Neljä tätiä istuu pyöreän pöydän ääressä. Pöydällä on teetä, pullo jotain vihertävää juomaa ja leivoksia. Poika silmäilee huonetta suu auki ihmetellen.
Naisia huvittaa pojan ilme.
- Mitäs sinä ihmettelet, yksi heistä kysyy, etkös ole ennen täällä käynyt?
Naiset vitsailevat aikansa ja kehottavat sitten poikaa menemään kotiinsa ja tulemaan viidentoista vuoden päästä uudestaan.
- Annetaan sille nuo leivokset, yksi naisista sanoo. Ovat jo vähän huonoksi menneet.
- Ota, poika, syö ja mene sitten kotiin, toinen jatkaa.
Poika ei ole koskaan syönyt mitään niin hyvää, kolme leivosta uppoaa mahaan helposti, neljäs on jo liikaa, kermavaahdon toki jaksaa vielä nuolla pinnalta. Hän vilkuttaa naisille ja menee sitten ulos kirkkaaseen ilta-auringon paisteeseen.
- Kolme jaksoin kokonaan, neljättäkin nuolin, poika huutaa iloisena isälleen ja pastorille.
(Kuva: Otto Dix)
19.4.2009
Cantilena
Esittäjinä ovat Jean-Pierre Rampal, huilu, ja itse säveltäjä, piano. Nuotinkääntäjän henkilöllisyyttä ei kerrota. Vuonna 1958 Rampal tallensi siihen asti kymmenen vuotta käyttämänsä Louis Lotin 1860-luvulla valmistaman kultahuilun kassaholviin ja siirtyi soittamaan amerikkalaista Haynes-huilua, niinikään kultaista. Tämä esitys on vuodelta 1958, kumpikohan soitin siinä on käytössä.
17.4.2009
Roberta
16.4.2009
Johnny B. Goode
Tuohon otsikon hyvään Jonneen taas pääset tutustumaan tästä:
Aikakauslehtiratsaus XVI
Toimitus ja konttori sijaitsevat Simonkatu 12:ssa Helsingissä, puhelin on 10-02. Lehti ilmestyy 12 kertaa vuodessa, vuosikerran hinta on Smk. 12:-. Lehdessä on kannet mukaan lukien 16 sivua, sivukoko 16x25 cm.
Suurjuoksijamme Paavo Nurmi on, harvinaista kyllä, antanut lehdelle haastattelun, joka alkaa:
"Kyllästyneenä kaikkeen sanomalehdeltä haiskahtavaan suhtautui Paavo Nurmi hyvin kylmäkiskoisesti kotimaahan palattuaan haastattelijoihin ja kirjeenvaihtajiin. Poikien Urheilulehden edustajalla oli kuitenkin onni saada suurjuoksijamme jonkun verran lauhkeammalle tuulelle. Ja arvatkaapa syy! Niin, Paavo Nurmen sydämellä on enemmän kuin aavistetaankaan; Suomen urheilun tulevaisuus ja koska se on kokonaan poikapolven käsissä, oli hän varsin halukas puhelemaan niistä kokemuksistaan, jotka voivat olla sille joksikin hyödyksi.
Amerikassa pannaan nykyään mitä suurin huomio koululaisurheiluun - kertoi Nurmi - ja sen avulla siellä lasketaan vankka perustus koko urheilun tulevaisuudelle. Melkeinpä luulen, että joka-ainoa amerikkalainen koulupoika on jonkinmoinen urheilija. Siltä ainakin näytti, kun kävin eri kouluissa antamassa Juoksunäytöksiä. Kaikilla kouluilla on oma urheilukenttä, vaatimaton tosin, mutta joka tapauksessa läheinen ja oma. Niillä kuluttavat pojat kaiket välituntinsa ja vapaa-aikansa. Katkeamattomana sarjana pyrähtää poikia starttikuopista opettajan pistoolin yhtämittaa paukkuessa. Toiset loikkivat aitoja, jotka yötä, päivää ovat paikoillaan; toiset taas rimpuilevat riman yli seipään avulla. Siinä ovatkin ne lajit, joihin pojat ovat eniten innostuneita: pika- ja aitajuoksut sekä seiväshyppy. Siis Amerikalle ennestäänkin loistavat lajit, joitten hegemonia tuntuu entistä turvatummalta.
Ylläolevaa katsellessa on mieleeni johtunut, että ainoa keino, millä voisimme yrittää säikyttää Amerikan urheilullista mahtiasemaa on ryhtyä taisteluun sen kanssa sen omilla aseilla. Meillähän on historiallisesti varmat lajimme pitkillä matkoilla, mutta Olympialaisten ohjelman mahdollisesti supistuessa on niistä niukalti hyötyä. Sen takia on nousevan urheilijapolvemme oikein toden teolla alettava Amerikan omista lajeista, etupäässä juuri niistä, joissa senkin tulevaisuus on varmin. Tiedän kyllä, että meidän poikaimme harjoitusvaikeudet ovat suuret. Koulu, joka voisi olla tärkein tekijä niitä helpoittamassa, on useimmin vastahangassa. Harva opettaja uhraa loma-aikaansa ohjatakseen poikien harjoittelua. Hyvä, kun eivät kokonaan kiellä sitä."
Nurmi jatkaa kertomalla, millaisia liikuntapaikkoja ja -mahdollisuuksia koulupojille olisi suunniteltava ja tehtävä, johtopäätöksenä: "Tulevaisuus vaatii siis urheilupojiltamme Amerikan lyömistä sen parhaissa lajeissa. Siihen tähdäten alkakaa ja jatkakaa harjoitteluanne. Teidän urheiluanne ei ole kiihoittamassa yliopistojen eikä seurojen taistelu teidän kyvystänne eivätkä monet kullankimaltavat lupaukset. Mutta harjoitelkaa te tietoisina siitä, että luotte Suomelle parempaa urheilijapolvea kuin mitä sillä tähän asti on ollut."
Pyyteetöntä puhetta ammattilaiselta.
"Radan varrelta"-artikkelissa käsitellään kilpailutuloksia. "Suomen Lyseoiden Urheilijain koko maata käsittävät voimistelu-, uinti-, rata- ja kenttäurheilukilpailut pidettiin kesäkuun alussa Hämeenlinnassa. Tulostaso nousi verrattain korkeaksi. 100 m. juoksun voitti Vahander miten tahtoi. Toisen sijan anasti Landstedt voitettuaan niukasti kaunistyylisen Poreen. Voittajan aika oli 11.7. Keihäänheitossa (raskas keihäs) heittelivät Pernaja ja Kallio tasaväkisesti. Jälkimmäinen oli muutamia tunteja aikaisemmin kilpaillut 200 m. uinnissa, ja se vaikutti ehkäisevästi hänen heittoihinsa."
Ilmoituksia on kohtalaisesti. Urheiluvälineet tietysti edustettuna.
"Voita itsesi ensin ja mene sitten vasta mittelemään voimiasi toisten kanssa.
Mitenkä voin voittaa itseni?
Siten, että tukahdutat halun ostaa ensimäiseltä tarjoojalta urheiluvälineitä hyvin halvalla, sillä jos voitat kiusauksen ostaa halpaa tuntematonta tavaraa, olet jo saavuttanut ensimäisen voiton itsestäsi. Toisen voiton saat sinä hetkenä, jolloin teet urheiluvälineostoksesi ammattimiesten, urheilumiesten omasta liikkeestä, jossa tavara on urheilullisesti täysiarvoista ja hinta silti kohtuullinen."
Näin vetoaa Suomen Urheiluaitta.
15.4.2009
Pianostava meininki
Rahmaninovista siirrymme sitten Franz Listzstsziin. Unkarialainen rapsodia numero kaksi. Muistaakseni se oli O. Romanowski, joka eräässä Sibelius-Akatemiassa järjestetyssä seminaarissa käytti flyygelistä määritelmää "Steinwayn poikien niittokone".
Tässä on kumminkin pianoborge paremminkin kuin pianoforte.
14.4.2009
Sergein handut
Sergein kuva on Voice of Russian sivuilta.
John ja Abe
Mystisiä yhtäläisyyksiä löytyy ruumenkopallinen. Tässä muutamia netistä valikoituja. Hurjempiakin on, mutta koska kerron vain "Truth, the whole Truth, nothing but the Truth", nämä näyttävät järkevimmiltä:
John F. Kennedy valittiin kongressiin 1946.
Abraham Lincoln valittiin presidentiksi 1860.
John F. Kennedy valittiin presidentiksi 1960.
Kumpaakin ammuttiin päähän perjantaina.
Lincolnin sihteerin nimi oli Kennedy.
Lyndon Johnson syntyi vuonna 1908.
John Wilkes Booth syntyi vuonna 1839.
Lee Harvey Oswald syntyi vuonna 1939.
Lincoln ammuttiin Ford-teatterissa.
13.4.2009
Kissa vieköön
9.4.2009
Oppe nyt
"Wai, eike se Pappein Wirca ole? Studera, sarnaa, ia Rucole. Hwij häpie, se Wähe quin kirioitetan, haruoin se sarnatan eli luetan. Quingas wastat Sen HERRAN Domios, ettes aighas culutat Laiskuos. Oij sine surckia Locasecki, etkö neite Mieleses ecke. Haiseua Raato oleuas, ia Matoin Eues cooltuas?"
Mikaelia ja Irwin Goodmania yhdistää samanlainen kohtalo. Kumpikin menehtyi sairauskohtaukseen Venäjän-keikalta palatessaan. Kumpikin oli opiskellut Saksassa; Agricola teologiaa ja Goodman elämää.
7.4.2009
Terve, terve!
- So, for WHO.
- For who?
- For WHO.
Päivän taidekuva on Pohjois-Koreasta. Julisteessa korea sairaanhoitaja kiidättää ensiapua sitä tarvitsevalle. Korealaisissa sairaaloissa ollaan tarkkoja sairaalabakteerien suhteen. Käytävillä siivoojat ovat silmä tarkkana, ja heti huomatessaan pöpön yrittävän livahtaa potilashuoneeseen, nuijivat sen hengiltä mopilla tai kuivauslastalla.
Tuosta WHO-jutusta tulee mieleen tämä. Kaikkihan sen ovat jo nähneet, mutta kertaus on vähintään opintojen äitipuoli, ellei sitten -neljännes.
4.4.2009
Sirpaleita
3.4.2009
B(r)ändejä
Ojaharju, Saarikoski, Salama ja Meri.
Aurinkoinen maisemakuva
Kännykkäkeskusteluja XI
- Sture täällä, moi, miten menee, oletko pahassa paikassa?
- Aika pahat on paikat...
- Haloo! hei, haloo, mikä v...u se oli, va för fan va de?
- Räjjäytytin tuossa yhen tornin. Kyllä ryssät sai kyytiä.
Aikakauslehtiratsaus XV
Reklaameja julkaisussa on kosolti, etupäässä pienikokoisia kansien sisäsivuilla, takakannessa ja alku- ja loppulehdellä - äkkiä laskien yli 80. Viina- tupakka- ja elintarvikemainoksia ei ole, lähes kaikkea muuta vakuutuksista soittimiin, rottingista valokuvaus- ja ompelukoneisiin löytyy.
Yllä olevassa mainoksessa torvisoittimista mainitaan Apostol. Suomen puhallinmusiikki saa kiittää Turkin sotaa, kun sieltä orpo Alexei-poika Suomeen tuotiin. Kun soittajien keskuudessa puhutaan apostolinaikaisuudesta, sillä ei tarkoiteta Pietarin eikä Paavalin jalanjälkiä vaan nimenomaan tätä Alexeita, monipuolista musiikkivaikuttajaa.
1.4.2009
Eipröl
Aprillipäivät seuraavat toistaan solkenaan. Vastahan siitä on vuosi, kun näytin kuvan hilpeästä paraatista Ameriikan kaupungissa.
Mutta mennäänpä ajassa taaksepäin noin kolmekymmentä vuotta. Kuten tiedetään, median parissa ahkeroivien tärkeänä tehtävänä on keksiä huhtikuun ekaksi tarpeeksi uskottavia uutisia. Seuraavassa olemme sanomalehden toimituksen aivoriihessä. Varstojen jyske kaikuu kadulle saakka.
- Mitäs me nyt sitten laitettais, oisko vaikka jotain politiikkaa?
- Pannaan, että Suomen pressaksi valitaan nainen, joka on Setan puheenjohtaja.
- Joku roti nyt sentään. Kas kun ei että Neuvostoliitto on lakkautettu.
- Näissäkin pitää olla jotain kannustavaa, niin että jengi innostuu funtsiin.
- No entäs jos vaikka että Kannuksen elinkeinoasiamies on uusi pääministeri?
- Niin, tai että Suomen kansan suureksi riemuksi ensimmäinen ruotsalainen on lähetetty avaruuteen, tai että Kiina pitää olympialaiset.
- Ei kun ihan tosissaan jotain vähän uskottavampaa.
- Hei, Nokia rupee tekeen pieniä taskuradioita, joilla voi ottaa kuvia ja käyttää puhelimena.
- Ai Nokia? Kaapeli- vai kumisaapaspuolella?
- No tekeehän ne tietokoneita, mutta jos vaikka niin että litteän asiakirjasalkun kokoisia tietokoneita ruvetaan myymään joka kotiin. Puhelinlinjaa pitkin voi sitten lähetellä viestejä minne vaan.
- Joo, no sano nyt vielä vaikka että Berliinin muuri pannaan päreiksi, ja että Amerikkaan valitaan neekeri presidentiksi.
- Oiskos se uskottavaa, jos pantais, että jostain Somaliasta...
- Ei kun nyt mä tiedän. Suomi, Saksa, Ranska ja Italia ja vaikka Kreikka ottaa käyttöön yhteisen rahan. Markka ei enää kelpaa. Suomen Pankkiin pitää jonottaa vaihtamaan.
- Joo, toi on hyvä.
Aiheutetut
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Ei muutettuja teoksia 1.0 Suomi-lisenssi.