31.10.2011

Kuntoilua



Lokakuun lopuksi kuntoiluvideo. S:n kuvernementin L:n kylän korkeimmalta paikalta ajetaan tai lasketellaan polkupyörällä polkematta n. kahden kilometrin matka kylän alhaisimpaan paikkaan U-järven rantaan, jossa sijaitsee I-outletmyymälä, joka remontin vuoksi on sijoitettu toistaiseksi parakkiin.

Kuntoilu ajossa tarkoittaa lähinnä jarrukahvojen puristelua ja epätasaisuuksien välttämistä, jotka kyllä kameran heilumisena tulevat esille. Toiseen suuntaan meno onkin sitten eri juttu. Marraspäivitys: Torvisoitto lisätty vauhtia antamaan.

JMK 3

Kuva ulkomaalaisista miehen pukeutumista käsittelevästä artikkelista.
Kirjailija Yrjö Soini kirjoittaa Jokaisen miehen kirjassa otsikolla "Maailmankansalainen". Semmoinen on hänen mielestään "yhteiskunnan vakava ja varteenotettava jäsen, sanokaamme hyötyjäsen, mutta joka poikkeaa muista kansalaisista sikäli, että hän joko työnsä tai asemansa tai muiden olosuhteiden vuoksi joutuu erikoisesti 'olemaan mukana' ja jonka sen vuoksi, että hän helposti näkyy, on suhtautumisessaan muihin ihmisiin noudatettava terästettyä huolta, tahtia ja harkintaa."

Myös suhteessa ulkomaalaisiin maailmankansalainen on huomaavainen, ja ajattelee, millaisen kuvan hän välittää maastamme ja kansastamme:

"Vierasmaalaista on aina autettava, kun tilaisuus siihen ilmaantuu, ja siinä ei saa tehdä eroa kansallisuuden perusteella. Meillä suomalaisilla on mieletön tapa jakaa ulkomaalaiset meille miellyttäviin ja epämiellyttäviin kansoihin. Tästä meille ei ole vähintäkään hyötyä ja jos me tosiaan tahdomme palvella isänmaatamme, niin me kohtelemme kaikkia rajan takaa saapuneita samalla tavalla, nimittäin kohteliaasti ja ystävällisesti. Meillä ei ole varaa hankkia vihamiehiä mistään maasta...

Joillakuilla ajattelemattomilla on tapana vierasmaalaisille panetella sellaisia omia kansalaisiamme, jotka eivät ole selostajasta miellyttäviä. Tämä on mitä suurin virhe eikä siitä useimmissa tapauksessa ole muuta tulosta kuin että kuulijana oleva ulkomaalainen alkaa epäillä selostajan luotettavuutta. Ja niinhän onkin melkein sääntönä, että tullainen mustamaalaaja lähemmin tutkittaessa osoittautuu vastarannankiiskeksi, joka ei tulkitse Suomen kansan enemmistön mielipidettä, vaan purkaa vieraalle omaa epäonnistumistaan."

30.10.2011

JMK 2

Maalaus: T. Sipko
"Jäniksen ajo koiralla on erittäin suosittu metsästysmuoto, sillä sitä voi harjoittaa koko sen ajan, jolloin jäniksen metsästys on luvallista. Sitä paitsi se tavallisimmin tapahtuu seurassa, joten sillä on oma mielenkiintonsa myös reippaana seurustelumuotona. kaiken lisäksi saattaa jäniksen ajo kestää kauan ja ylläpitää jännitystä pitkään...
...Ajokoiran eteen voi sattua myöskin kettu, tai voidaan tietysti tarkoituksellisesti ottaa kettu jalkeille...

"Sen jälkeen, kun karhu on hävitetty sukupuuttoon suurimmasta osasta maatamme, on hirvi jäänyt ainoaksi eläimeksi, joka kuuluu suurriistaan... Suurriistan metsästys on ollut aina valtiomiesten ja diplomaattien erityisesti suosima."

Jokaisen miehen kirja: Erkki Levanto, metsästys.

29.10.2011

JMK 1

Maalaus: Vladimir Serov

Edellisen juttuni kommentissa lupasin esitellä vuonna 1946 painettua "Jokaisen miehen kirjaa", jonka ovat toimittaneet Matti Viherjuuri ja Bruno Selin. Ylläolevassa kuvassa ei ole kukaan selin, eikä ihan mattikaan.

Joskus aiemmin kirjoitin kesäleskeydestä, siitä kuinka isä jäi kaupunkiin töihin, kun muut muuttivat huvilalle.

Tarkastellaanpa, mitä kirja poikien illanvietoista sanoo. Kuvassa kavereiden kanssa mietitään, kuinka kesäleskeyttä voisi parhaiten hyödyntää.

Jokaisen miehen kirja tarjoaa useita vaihtoehtoja Asko Ivalon kirjoittamassa pikässä artikkelissa seuraelämän tavoista; seuraavan järjestyksen mukaan päivä sujuu mukavasti ilman virallisia juhlapäivällisiä tai herraillallisiakin:

Lounas:
"...Lounas alkaa klo 12.30-13.30 ja kestää säännönmukaisesti puolestatoista kahteen ja puoleen tuntiin. Ruoka- ja juomajärjestys on yleensä yksinkertaisempi kuin päivällisellä. Cocktail voidaan tarjoilla, jos viinaa ei anneta...

...Cocktailin tai viinaryypyn ynnä oluen lisäksi riittää lounaalle tavallisesti yksi viinilaji. Jos lounaalla tarjotaan valko- ja punaviiniä sekä jälkiruokaviiniä ehkä vielä samppanjaakin, herää vieraissa helposti kysymys, miksi isäntäväki ei ole mieluummin pyytänyt heitä päivällisille, jolloin heidän ei olisi tarvinnut lähteä juhla-aterialta suoraan jokapäiväisiin töihinsä, joissa heidän työkykynsä tällaisessa tapauksessa usein osoittautuu alentuneeksi.

Lounaspöydästä noustua nautitaan kahvia ja - varovaisesti - siihen kuuluvia juomia. Jos velvollisuudet kutsuvat, voidaan lounaskutsuilta ujostelematta poistua odottamatta arvorouvan lähtöä"/sammumista(Ruonansuu-sitaatti) 

Iltapäiväkutsut:

"Iltapäiväkutsut kulkivat aikaisemmin teekutsujen nimellä. Viime vuosina on lisäksi - Amerikasta tullutta tapaa noudattaen - ruvettu pitämään ns. cocktail-kutsuja. Nämä kutsumuodot sulautuvat usein yhteen. jos nimenomaisen eron haluaa tehdä, on se se, että teekutsuilla ei välttämättä tarvitse tarjota alkoholipitoisia juomia, jotka taas ovat cocktail-kutsutarjoilun perustekijänä...

...Sellaisia herroja varten, joita tämänkaltaiset kutsut muuten ikävystyttäisivät, voidaan jollekin syrjäpöydälle järjestää grogitarpeet, joiden käyttöä kuitenkaan ei ole erikoisesti propagoitava. Viini ja cocktail sopivat paremmin iltapäiväkutsujen tyyliin. Tupakkaa ja tuhkakuppeja on isäntäväen hyvä järjestää sinne tänne vieraiden ulottuville.

Jos seurassa sattuu olemaan joku tunnettu esittävä taiteilija, voi olla sopivaa pyytää häntä esiintymään, ellei se ole hänelle itselleen ilmeisesti vastenmielistä. Tällaisia henkilöitä ei tuttavien kuitenkaan milloinkaan ole kutsuttava luokseen - mihinkään tilaisuuksiin -siinä mielessä, että he maksutta huolehtisivat ohjelman suorituksesta."

Iltakutsut:

Kutsut aloitetaan klo 20-21. Aluksi tarjotaan sopivasti cocktail tai useampi...
... Juomat sijoitetaan parhaiten eri pöydälle ruokapöydän läheisyyteen. Vieraat huolehtivat yleensä itse niidenkin kaatamisesta, mutta silti on hyvä, että palveluskunta välillä kulkee ympäri täyttämässä halullisten laseja. Kylmän ruoan kanssa nautitaan viinaa ja olutta, myöhemmin viiniä, jonka valikoima voi olla suppea. Esim. pelkkä punaviini riittää... Kutsuilta poistuminen on vapaamuotoisempaa kuin kuin päivällisten jälkeen. Lähtöteetä ei tarjota."

Jatkot:

" Toisinaan sattuu, että iltaansa yhdessä viettänyt seurue yöllä joutuu jonkun seurueen jäsenen kotiin ns. Nachspielille. Jos tätä, kuten harvoin on laita, oli isäntäväen taholla ennakolta suunniteltu, on kaikki hyvin. Silloin on virvokkeita - grogia, voileipämuonaa, kahvia tms. - varattuna ja ehkä naapureitakin varoitettu...

Tällaisessa tilaisuudessa vieraiden ei ole lähdettävä tutkimaan huoneistoa, ei järjestettävä musiikkia ilman isäntäväen aloitetta, ei kutsuttava lisää vieraita saapuville jne...

On normaalia, jos jatkoilla olleet vieraat seuraavana - tai sitä seuraavana - päivänä tuntevat tarvetta lähettää emännälle kukkia. Kukkahuiskulla voidaan pyyhkiä pois monien huokausten jäljet."

28.10.2011

Watzan puhallus

Hans Holbein nuorempi: Desiderius Erasmus 1523


Erasmus Rotterdamilaisen (s. tod.näk. 27./28.10.1466) kaksisataa vuotta syntymästä suomeksi ilmestynyt Cullainen Kiria Nuorucaisten Tapain sijwollisudest antaa ohjeita kanssakäymiseen monissa tilanteissa.

Kun nyt on lanseerattu utajärveläinen tämän jutun otsikkoon liittyvään urheilulajiin perustuva kesätapahtuma, Erasmukselta löytyy seuraava ohje:

"Ensimmäisen osan
I. LUCU
---
13. On nijtä jotca käskewät/ että Poica kiinnilicistetyillä Peräpuolilla Watzan puhalluxen pidätäis; waan ei se seiso hywin/ coscas sijwollisexi pydät näcyä itzelles tautia tuotta.

14. Jos saa wältä/ nijn hän tehcön sen yxinäns: jos eij: nijn wanhan Sananlascun jälcen Yscällä Watzan puhalluxen peittäkön.

15. Mutoin/ mixei he myös samalla waiwalla käske/ ettei he Watzansakan tyhjennäis? sillä wijwyttä Puhallusta on wahingollisembi/ cuin Watzan riettautta pidättä."

Karppauksesta:

"Colmannen osan
II.  LUCU
---
35. Monicahdat ennen cuin he hywin istuwatcan/ heittävät cohta Kätensä herckuin/ se on Sutten työ/ eli nijden/jotca syöwät Lihat Padasta eij wielä ylösammultut/ Sanan lascun jälken.

36. Edespanduun Ruocaan älä ensimmäisnä tartu/ eij ainoastans sen Syyn tähden/ että se on ahnen mercki/ mutta että se on toisinans warallinen/ cosca jocu palawata coettelematoinda Suhunsa otta/ nijn hänen täyty taaicka ulos sylke/ taicka jos hän niele alas/ polta Curcunsa/ ja nijn tule sekä naurettawaxi että armahdeltavaxi.

94. Jotca Poicia waatiwat pastoman/ ne tosin minun luloni jälken hourawat/ eikä palio wähemmin ne/ jotca Poicia ylönpalttisella rualla täyttäwät: Sillä nijn cuin he sen heicon rumin woiman nöyryttä/ nijn tämä toimen woiman (ymmäryxen) rascautta. Cuitengin cohta pitä cohtuus opettaman.


27.10.2011

Pyörä & potkuri

Kun sitä kaipaa talvea ja lumitöitä ihan hillittömästi, täytyy valkoisen elementin kanssa päästä jotenkin tekemisiin. Mutta eipä hätää, huolta; hotellin aulasta vaan hissiin, jos ei maanpäällinen elämä miellytä. Kolmekymmentä metriä alas ja hiihtäjien joukkoon potkurilla laskettelemaan.

Henkisesti virkistäytyneenä lokakuun lämpöön, ja pyörällä kohti kotoa. Toenperrään, tavi ja lumi eivät kuulu ykkös-ihquihini. Ensi viikolla näyttää lämpenevän taas vähän, jopa kymmeneen asteeseen Celsiuksen asteikolla. Uusi joulukuusikin, joka on jo valmiiksi katsottu, on hauskempi hakea sulasta maasta hangessa pohrustamatta.

25.10.2011

Pablo

Kuva: Wikipedia


Lokakuun 25. päivänä vuonna 1881 syntyi Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Tiesittekö muuten, että Ruotsin Kristinehamnissa on maailman suurin Picasson veistos. Minäpä tiedän, ja olen joskus 1980-luvulla soittanut saksofoniakin sen juurella. Näin taide vetää taidetta puoleensa.

Patsas tuli Ruotsiin norjalaisen Picasson kanssa työskennelleen kuvanveistäjä Carl Nesjarin myötävaikutuksella.  Picasso halusi patsaan jonnekin maailmalle, ja Nesjar tarjosi sitä ensin omalle kotipaikkakunnalleen Norjaan, mutta kunnalliset päättäjät pitivät sitä liian hirveänä ilmestyksenä. Kristinehamniin se sen sijaan päätyi 1960-luvun puolivälissä ja on tuonut paikkakunnalle mainetta ja kunniaa roppakaupalla.

Kaivua

Tänään hautuumaalla käydessä kuulin, kuinka vanhempi kaivaja kertoi nuoremmalle:

-Toesinaa männöö kakskii päevee haavvassa. Niille, joille ei tämä Metsäkulman Murre ole tuttua, käännettäköön, sillä teologisista asioista tässä ei ole kyse, vaikka äkkiä niin voisi otaksua:

- Joskus vaikeista maasto-olosuhteista johtuen haudan kaivaminen saattaa teettää työtä kahdenkin päivän ajan.

24.10.2011

Otsikointia

Iltalehti otsikoi: "Ei läppäreitä istuntosaliin" ja sitten "Ei kannettavia istuntosaliin". Nykyinen puhemies Heinäluoma ei halua, että salissa olisi liikaa mobiililaitteita.

Toinen otsikko voisi tarkoittaa, että salissa ei saa olla (ulos)kannettavia henkilöitä, kuten joskus on ollut.

Syksyn säätä ja satoa


Päivystävä metronomi ilmoittaa syksyn jatkuvan lämpimänä tämän viikon ajan. Sen jälkeen on odotettavissa yöpakkasia Venäjältä, no onhan niihin totuttu.

Aurinko paistaa kumminkin, ja sato kypsyy. Kuvassa on Cabernet Sauvignon- tai Cranache-rypäleitä rapatulla seinällä. Aika pieniksi ovat jääneet, kenties villiviini ei tänä vuonna tuota kunnon satoa, kuten eivät omenapuutkaan. Luumuja tuli niin hirveästl, että ne eivät kelvanneet tuliaisiksi kenellekään, koska kaikilla niitä jo oli.

Viime vuosituhannen puolella olin luokkaretkellä vanhemman ominaisuudessa Kreikan Santorinilla. Siellä kävimme tutustumassa viininvalmistukseen. Turisteja varten oli polkemissammio vanhaan tyyliin. Siis turisteja ei poljettu, vaan rypäleitä. Oli onneksi toukokuu, ja sato ei vielä ollut poljettavissa. Kengät ja sukat pitää siinä touhussa ottaa pois ja ehkä jalatkin pestä - tai eihän sitä tarkkaan tiedä, mistä Retsinan maku tulee.

23.10.2011

Puukenkätanssi



Lokakuun 23. päivänä vuonna 1801 syntyi ylläolevan musiikin säveltäjä Albert Lortzing. Lokakuun 23. päivänä vuonna 4004 eaa Jumala loi maailmankaikkeuden 1600-luvulla tehdyn Ussherin-Lightfootin kalenterin mukaan.

Videolla kuvataan, kuinka venäläinen vaihtoasukas otetaan vastaan Hollannin BB-talossa puukenkien kopinalla ja kohteliaalla käytöksellä.

"Möcht' es, grosser Held, dir gefallen,
Fröhlichen Tänzen dein Auge zu leihn,
Würd' es uns Hochbeglückten allen
Ein ganz besondres Vergnügen sein."

Myöhemmin toki selviää, että tulija ei olekaan Pietari Suuri, joka on ollut telakalla kirvesmiehenä, vaan ihan toinen Pietari.

Tsaari Pietari ja hänen kaverinsa olivat Hollannin-aikanaan pistäneet majapaikkansa päreiksi ihan nykyajan rock-tyyliin, kertovat aikalaismuistelijat.

22.10.2011

Päivän taidekuvana on virolaisen 22.10.1865 syntyneen Kristjan Raudin/Raudan maalaus "Kalev kosjas", Viron kansalliseepoksen aihepiiriä. Suomessakin on taiteilijan sukunimikaima, kuvanveistäjä.
Linkin takana puhutaan vaaleista, niitähän taasen on tulossa. Kokoomus päättää tänään, kuka on puolueen presidenttiehdokas. Jännät paikat, mahtaako mennä äänestykseksi...

21.10.2011

Watkinson kaluaa luuta



 Päivän videolla 21.10.1917 syntynyt Dizzy Gillespie soittaa Charlie Parkerin, Dick Hymanin - piano, Sandy Blockin - basso ja Charlie Smithin - rummut, kanssa Tadd Dameronin sävellyksen "Hot House".

Aika moneen bebop-sooloon sopii kromaattinen pätkä Carmenista, se tulee tässäkin trumpetilla. Gillespien trumpetti on tässä vielä tavanomaisen mallinen, myöhemmät versiot olivat ylöspäin taivutettuja, jotta soittaja saisi äänen lähemmäs korvaansa.

 Bebop-teokset perustuivat usein vanhempien jazz-standardien sointukulkuihin, tämä on pohjimmiltaan Cole Porterin "What is this thing called love", eli suomalaisen keikkaslangin mukaan tämän jutun otsikko.

Vertailun vuoksi Porterin kappaleen tulkinta Friedrich Guldan (piano ja alttonokkahuilu) esittämänä:

 

20.10.2011

Päivän musiikkina on Charles Ivesin (s.20.10.1874) laulu Charlie Rutlagesta, joka kuoli tapaturmaisesti karjanajossa. Sanat ovat Alan Lomaxin keräämää kansanperinnettä. "He was gay and full of glee, and free from earthly ills" -rivin kolmannen sanan google-kääntäjä kääntää: homoksi, jollainen yleisin merkitys sillä on nykyään. Samoin "glee" kääntyy vahingoniloksi, vaikka asiayhteys tuntuu pelkältä ilolta. (Koko rivin käännöksen näet laittamalla hiiren "homoksi"-sanan päälle.) Ylioppilaskirjoituksistani muistan englannin kokeen, jossa kerrottiin Winston Churchillin nuoruudesta, siitä kuinka tämä oli joutunut tuuliajolle veneellä järvellä, jonka rannalla sijaitsi "gay hotels". 1960-luvulla ei tuota merkitystä vielä sanalla ollut. Viehättävää, nättiä, söpöä se tarkoitti/tarkoittaa. Laulun alussa on lyhyt kertaus pianolla. Vanhoissa amerikkalaisissa jatseissa on samanlainen parin tahdin kertaus, jota toistetaan niin kauan, kunnes solisti on saanut kurkkunsa selväksi ja sävellajista kiinni. Kertauksen jälkeen nuoteissa lukee tavallisesti "When ready". Multakurkku Jaakko Teppo käytti samaa tekniikkaa joissakin lauluissaan; ensin pitkää yhden soinnun kitarakomppia, jonka aikana sanoi: "ihan kohta alakaa".

Another good cowpuncher has gone to meet his fate,
I hope he'll find a resting place, within the golden gate.
Another place is vacant on the ranch of the XIT,
'Twill be hard to find another that's liked as well as he.
The first that died was Kid White, a man both tough and brave,
While Charlie Rutlage makes the third to be sent to his grave,
Caused by a cowhorse falling, while running after stock;
'Twas on the spring round up, a place where death men mock,
He went forward one morning on a circle through the hills,
He was gay and full of glee, and free from earthly ills;
But when it came to finish up the work on which he went,
Nothing came back from him; his time on earth was spent.
'Twas as he rode the round up, a XIT turned back to the herd;
Poor Charlie shoved him in again, his cutting horse he spurred;
Another turned; at that moment his horse the creature spied
And turned and fell with him, beneath poor Charlie died,
His relations in Texas his face never more will see,
But I hope he'll meet his loved ones beyond in eternity,
I hope he'll meet his parents, will meet them face to face,
And that they'll grasp him by the right hand at the shining throne of grace.

Videon punaisesta linkistä pääset kuuntelemaan kappaleen pitempänä orkesteriversiona.

Toinenkin merkittävä henkilö on syntynyt 20. lokakuuta - Kenian presidentti Jomo Kenyatta - jolle lukioaikana lähetimme joulukortin. Osoitteeksi laitettiin: Mzee Jomo Kenyatta, President Palace, Nairobi, Kenya, Africa. Sinne meni, eikä takaisin tullut - ei tullut kiitostakaan.

Mzee on muuten swahilia ja tarkoittaa vanhaa ja kunnianarvoista.

18.10.2011

Ammoisten aikojen takaa

Kuva:  HELMUT TISCHLINGER / DPA
Helsingin Sanomissa kerrottiin Saksasta löytyneestä dinosauruksen fossiilista. Oli hyvin säilynyt, nahkaakin vielä jäljellä.

Ammoisena vuonna 1965 kirjoitin koulumme teinikunnan lehteen runon dinosauruksesta. Ne olivat jo silloin jotenkin suosiossa - ennen Jurassic Parkia.

Luontainen vaatimattomuuteni estää kertomasta, kuka oli päätoimittajana ja valitsi lehden tekstit. Lehti painettiin kirjapainossa ja jaettiin koteihin paikallislehden liitteenä.

REX
Klovninkenkäinen tyrannosaurus
Rex rappukäytävässä
- ehkä jonkun unohtama -
kenties ajan...
kuuma hengitys kirjeluukusta,
muinaisliskon tuoksu,
räikeät silmät lasikatsein
ylätasanteella.
   - Pelkoa - pelkoa -
   kauhua.
Kumea murina kellertävien,
katkeilleiden hampaiden takaa,
liskonnahan kitinää muovikaidetta
vasten.
   Talonmies kiroaa vaimeasti,
   naapurin akat itkevät
   - eilen, talonmiehen koira
   aamiaiseksi
   - tänään se söi retonkiverhot
   WC:stä.
Voisiko 70. pommituslaivue olla
avuksi superfortresskoneineen?
   - vai olisiko viisainta
   turvautua panssarijoukkoihin?
Miksei sille anneta ruokaa,
ennenkuin se syö tapetit
mankelihuoneesta.
   - ja.... ehkä ruokaan hiukan
   MYRKKYÄ
   (ainoastaan terveydenhoitoviranomaisten
   suostumuksella).
Entäpä THE BEATLES? Hm!
   - ehkä hieman sitkeitä -
   mutta sittenkin...
Ajatelkaapa! mikä ruhtinaallinen
välipala verestäväsilmäiselle
kauhuolennolle menneisyydestä.
   ehkäpä - - vai - eikö
   sittenkään?

14.10.2011

Vaikk' on karhu karvainenkin...


Valtio huutokauppasi omistamansa karhun torilla. Valtio todellakin omistaa karhuja, muitakin kuin entisen "vesivaltion" tiekarhuja. Tämäkin onneton otso oli luullut olevansa tiekarhu ja jäänyt sitten tiellä auton alle tuhoisin seurauksin.

Väkeä oli paikalla runsaasti, kaikki eivät huutaneet. Lihaa saa kaupasta halvemmalla, huutajat äityivät maksamaan 50-60 €/kilo mesikämmenen palasista. Lihan lisäksi myytiin nahka, kallo ja siitinluu. En jäänyt seuraamaan niiden hintakehitystä.

Meklarina toiminut vanhempi rikoskonstaapeli kiitteli kansaa valtion ja sen myötä eräiden kriisimaiden tukemisesta.  

Tässä lisää aiheesta.

13.10.2011

Banaania poskeen



Ottakaapa nyt kaapista sinne unohtunut ukulele ja opetelkaa banaaninlastaajan laulu pätevän opettajan, Ukulele-Miken, johdolla. Tämäki miäs o tyäs näköne, havaijipaitaa myäre. Jaakko Selin kertoi eräässä ohjelmassa, mistä erottaa aidon havaijipaidan piraattikopiosta. Aidossa rintatasku sulautuu paidan kuviointiin. Mikellä on pikkutakki päällä, joten asiaa ei voi tarkistaa, mutta luultavasti vaatekappale on aito. Taustan mäntymetsä tosin ei näytä palmuilta, mutta ei se mitään.

Banaanilaulun teki tunnetuksi Harry Belafonte, ja minua pienenä askarrutti, miksi siinä lauletaan "hongista kaliman kalilibanaana".

Eihän se niin mene, vaan videolla on oikeat sanat, alla suomeksi Google-tulkkauksella.

Päivä-o, päivä-ay-ay-o
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Päivä-o, päivä-ay-ay-o
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Työ koko yön juoda rommia
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Stack banaani till de aamulla tulevat
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Tule, Mister yhteneväisiä mies, yhteneväisiä minulle banaani
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Tule, Mister yhteneväisiä mies, yhteneväisiä minulle banaani
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Nosta kuusi jalka, seitsemän jalka kahdeksan jalka nippu
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Kuusi jalka, seitsemän jalka kahdeksan jalka nippu
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Päivä, sanon päivä-ay-ay-o
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Päivä, sanon päivä, sanon päivä, sanon päivä
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Kaunis nippu kypsä banaani
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Piilota tappava musta Tarantula
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Nosta kuusi jalka, seitsemän jalka kahdeksan jalka nippu
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Kuusi jalka, seitsemän jalka kahdeksan jalka nippu
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Päivä, sanon päivä-ay-ay-o
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Päivä, sanon päivä, sanon päivä, sanon päivä
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Tule, Mister yhteneväisiä mies, yhteneväisiä minulle banaani
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Tule, Mister yhteneväisiä mies, yhteneväisiä minulle banaani
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Päivä-o, päivä-ay-ay-o
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin
Päivä, sanon päivä, sanon päivä, sanon päivä .... ay-ay-o
Päivänvalo Tule minun WAN "mennä kotiin

11.10.2011

Vaalivaltti

Niin koti- kuin ystävällismielisessä naapurimaassammekin keskustellaan parhaillaan vaaleista, siis ei blondeista, vaan käytännöstä, joilla kansakunnille valitaan semmoisia johtajia, mitä ne ovat ansainneet ja itse demokraattisesti halunneet valtiolaivansa purjeita kiskomaan ja ruoria veivaamaan.

Naapurimaassamme on vaalivaltiksi keksitty lumimies eli jeti, jonka pesä on löytynyt Kemerovosta. Duumaan pyrkivä nyrkkeilijä Jalujev, "The Beast From The East", 213 cm, kenkä 52, on osallistunut lumimiesretkikuntaan ja esitellyt tuloksia tiedemiehille. Joidenkin mielestä homma haiskahtaa huijaukselta, mutta kemerovalaiset mainostavat ja markkinoivat aluettaan mielenkiintoisena ja elämysrikkaana matkailukohteena.

Naapurimaan poliittisia pr-tapoja ajatellen lumimiehen löytyminen kyllä päihittää tiikeri- ja sukellusjutut mennen tullen.

Voisi olla aika iso jytky meillä, jos kuvassa oleva karvaturri liittyisi jonkun meikäläisen ehdokkaan kiertueelle. Vahinko vain, että nuo miehet tuossa sössivät hommansa ja päästivät sen karkuun Lapin tuntureille, mutta joku sikäläisiä maisemia tunteva saattaisi sen löytääkin.

Tässä linkki Venäjän jetiin.

10.10.2011

Ohraneste


"Terve, ruskee ohranneste" lauletaan Aleksis Kiven historiallisessa doku(mentti)näytelmässä "Olviretki Schleusingenissä", joka uskallettiin julkaista vasta vuonna 1914, koska katsottiin sen viittaavan liiaksi kirjailijan omiin elämäntapoihin.

Näytelmän tapahtumat liittyvät Itävallan ja Preussin sotaan vuodelle 1866, paraatikuva on napattu Schleusingenin kaupungin nettisivuilta.

Google-kääntäjän suosiollisella avustuksella runo kuuluu saksaksi näin:
    
Willkommen, ruskee Gerstensaft
     Willkommen, Gott 'kultasuu!
     Sie ain respektieren die
     Die tomuhuun Kumar,
         Sulle I
         Mein Herz,
         Sulle Position
         Vielen Dank für Ihr Opfer
     Ich temppelissäs kontien.
     Oh Olvi ewig!
     Valvoissani, maatessani
     Ich erinnere mich voimaas prickelnd.
     Willkommen, ruskee Gerstensaft
     Willkommen, wogende Macht!
     Ich trauere um alle gehen in den Mund,
     Wie kann es Olvi werden.
         Was ist die Weiterleitung
         Vaihka iskis
         Pfeil des Himmels
         Überall auf der Welt
     Und polttais zu palleroisen
     Als ich, und Olvi ist das?
     Willkommen, ruskee Gerstensaft
     Willkommen, wogende Macht!


9.10.2011

Joulukuusi vietiin pois, pois, pois


Tänään tein ulkona syksyyn liittyviä töitä. Niihin kuului viimejouluisen kuusen vieminen liiteriin. Koristeistaan se toki oli riisuttu jo loppiaisena, siitä asti se oli palvellut viemärikaivon ilmaputken merkkinä pihanurmikolla ilman oksia. Kuusenjalka on tukeva valurautainen järkäle, joka soveltuu myös hyvin putken kanneksi. Muovikannen on "joku" ajanut ruohonleikkurilla säpäleiksi.

Uusi varoitusmerkki koostuu kuusenjalasta, vihreästä telttakatoksen jalasta ja sille jatkeena polkupyöränpumpun alumiinikuoresta, jonka päähän on istutettu enkeli.

Kukapa nyt enkelin päälle ajaisi.

8.10.2011

Urku auki



Päivän urkutuokion tarjoavat ranskalaissäveltäjät Pierné ja Vierne, joista jälkimmäinen on syntynyt 8.10.1870. Piernéltä preludi maalaustaiteella ryyditettynä ja Vierneltä häämarssi. Liekö jälkimmäistä kuinka moni hääpari toivonut, aika rankka meininki siinä on, mutta niinhän se pitää ollakin. Jalkiotyö vastaa jo aikamoista kuntolenkkiä.

7.10.2011

Черника горы



1940-luvulla sävelletyn laulun mustikkavuoresta esittää tässä tänään 59-vuotispäiviään viettävä nuorekas artisti. Myös pianonsoitto käy, ja varmaan edellisessä jutussani esitelty Szymanovskikin sujuisi siinä missä antiikkiruukkujen keräily merenpohjasta.

6.10.2011

Pianonnostaja



Kun järjestellään juhlia semmoisiin tiloihin, kuten liikuntasaleihin, joissa ei ole pianoa, tarvitaan musikaalisia miehiä pianonnostajiksi. Pianon painoissa on eroja. Pieni Hellas ja Fazer kulkevat kahdella miehellä kevyesti, mutta samankokoinen Yamaha onkin jo toista luokkaa. "Steinwayn poikain niittokone", kuten muistaakseni Otto Romanowski eräällä kurssilla soitinta luonnehti, vaatii ainakin vaakakielimallina musikaalisia muskeleita varsin paljon.

Päivän musiikki tulee pianosta, ja on puolalaisen Karel Szymanowskin, s. 6.10.1882, säveltämää.

Meille hankittiin 1950-luvulla puolalainen piano, merkiltään Calisia, musta, kiiltävä ja korkea kalisija. Se tuli suuressa puulaatikossa, joka saattoi kiinnostaa alussa minua enemmän kuin itse soitin. Muistan, että laatikko oli kauan aikaa takapihalla, mihin se sitten hävisi, en tiedä, mutta arvelen, että puulämmitteisessä talossa sille löytyi käyttöä.

Calisialla tuli pari Aaronin pianokoulua kahlattua läpi, mutta sitten kun huomasin, "Iloisten  ja surumielisten tanssien" ansiosta, että minkä tahansa kappaleen pystyy soinnuttamaan kolmella soinnulla, vasemman käden opiskelu jäi vähemmälle. Karelin biisi näyttää olevan poikkeus sääntöön.    

5.10.2011

Huisketta Huittisissa

En ole käynyt koskaan Huittisissa, en niistä missään. Nyt kiinnostaisi käydä, kun jostakin Huittisen Nevadasta on löytynyt viikinkinaisen rannekoru. Iltalehti siitä kertoo kuvan kera. Asiantuntijan mukaan viikinkikoruja voi löytyä mistä vain, kun vain osaa etsiä.

Iltalehti kertoo myös "lisää aiheesta" ja "aiheesta muualla" tapansa mukaan:
Aiheesta muualla
Virtus voitti Huittisten Diilin 12.03.2010 17:49 (SK)
Auto lähti käsistä Huittisissa 03.03.2010 21:36 (SK)
Hautalyhtyjä rikottu Huittisissa 07.12.2008 15:52 (SK)

4.10.2011

Kapyysin kutsu - pentterin parhaita


Kuukausi sitten kirjoittelin sisävesimatkailusta Saimaan vesistössä. S/S Leppävirta II:n vieraskirjaa siinä analysoitiin. Matkalla pitää myös syödä, että jaksaa. Laivan kapyysissa loihdittiin herkkuja ruokapöytään, ja tässä esitellään neljän varustamon yhteinen ravintolahinnasto. Kuvassa oleva lista on "nykäsemätön", hintoja ei siihen ole lisätty. Tarjottavat esitellään viidellä kielellä, ja kansikuvassa olevasta yhdestä pöytälipusta päätellen kuva on otettu vuosien 1933-1945 välisenä aikana.

"Viiniä ja olutta tarjoillaan ruokien kera Alkon hinnoilla", todetaan listan alalaidassa. Kieltolakikin on ollutta ja mennyttä.

Juhani Ahon kirjassa "Helsinkiin" nuori ylioppilas Antti matkustaa Kuopiosta Lappeenrantaan laivalla, ja se matka tarjoilusta ja meiningistä päätellen  tehdään ennen kieltolakia. Savonlinnassa saapuu laivaan herraseurue kuin ravintolaan ikään ja poistuu taas laivan lähtiessä jatkamaan matkaansa. 

Virvoitusjuomista on tarjolla "Sitroona soodan" ja "Limonaadin" lisäksi "Orange tahi Valencia", josta Valenciaa ei ole käännetty muille kielille. Valencia oli muistaakseni veriappelsiinijuoma. Hopeatee on tavallisesti kuumaa vettä joko maidon kera tai ilman. Englanniksi ja ranskaksi kerrotaan juoman sisältävän vettä, sitruunamehua ja sokeria.

Suurenna kuvia klikkaamalla.

3.10.2011

Dr. V. osa 2.

Hyvää lokakuun alkua. On jo kolmas päivä keskimmäistä syksyn kuukautta menossa, mutta toiveikkaissa merkeissä eletään. 10 miljoonan lottopotti meni joillekin muille, ehkä osaksi Lappiin, josta myös päivän ajankohtaiskuvan esittämä henkilö on kotoisin. Hänkin tavoittelee eräänlaista pottia, varmaan ihan jytkyä.

Mr. V. has left the building.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt