29.4.2011

Nimistä 2.

Lucianopa varotti!
Tarkastelemme nimiä nyt teonnimien perusteella. Usealle julkisuuden henkilölle on sattunut sukunimeksi sana, joka tarkoittaa jotain tehtyä työtä. Näin ainakin on helppo hahmottaa. Nimen voi tietenkin hahmottaa myös toisinkin, ja usein se on ihan aikuisten oikea tapa.

Otetaan nyt vaikka sukunimi Koski. Varmaankin se alunperin on tarkoittanut kiivasvirtaista vesistöpaikkaa, eikä että joku, vaikkapa Heikki Koski, olisi kajonnut johonkin. Mikäli tarkkoja ollaan edelleen, ei nimi Tauno Palo tarkoita, että Taukka olisi kärähtänyt, tai peräti ollut liekeissä - in flame - kuten nykyään on tapana ilmaista. Muistettakoon vielä, että puhekielessä jätetään syystä jostakin imperfektin loppu-ii usein veks. Hauska harrastus on kuitenkin nimiä keräillä, kuten tässä taannoin porukassa olemme tehneet. Vähän listaa:

Jerry Lewis, Taina Elg, Onni Vilkas, Milla Jauho, Tuula Saarto, Tiia Piili, Pentti Kouri, Luis Campas.

Netistä jokunen vuosi sitten etsimällä etsin lisää, ja sain kaiken kaikkiaan 100 nimen luettelon. Joukossa oli mm. puertoricolainen liittovaltiontuuomari Jaime Pieras. Keksikääpä lisää!

28.4.2011

Kaisa ja Viljo

Crespi: Kaanaan häät
Kaisa ja Viljo tapasivat toisensa kansainvälisessä Philip Morris-säätiön Marlboro-opistossa kieliharjoittelussa. Vaikka nuoret olivat varsin erisäätyisiä, rakkaus leimahti välittömästi. Viljon isä on suuren firman apulaisjohtaja, joka odottaa yhtiön toimitusjohtajan - äitinsä - syrjäänvetäytymistä, jotta pääsisi itse korkeimpaan asemaan. Myös Viljolla on toiveita kohota joskus hamassa tulevaisuudessa johtoon.

Viljon äiti ja isä erosivat lasten ollessa vielä aika pieniä. Äiti heilasteli erään kauppiaan pojan kanssa, ja kerran baarista lähtiessään molemmat hyppäsivät pojan kaverin karvanoppa-corollaan kohtalokkain seurauksin. Auto törmäsi pylvääseen, ja kaikki kuolivat. Isä nai sitten myöhemmin teiniaikaisen tyttökaverinsa, jonka kanssa toki oli pientä hauskaa pitänyt jo koko ajan.

Kaisan isällä on varaosaliike, joka on tuottanut erinomaisesti. Alempisäätyisyys unohdetaan usein, kun taskussa ja tilillä on tarpeeksi pätäkkää. Voi olla, että ihan kaikkia hienojen ihmisten tapoja ei osata esim. pukeutumisen suhteen, mutta baariinkin mennessä paikka löytyy, kun tilanpuutetta valittavan vahtimestarin eteen lattialle heittää tarpeeksi suuren sillankuvan ja kehottaa tätä kiipeämään sen päälle, josko sieltä tähystämällä vapaata näkyisi olevan.

Kaisan äiti toimi nuorempana ravintolavaunun emäntänä, ja monet asiakkaat juttuineen toivat hänen tietoisuuteensa ja ajatusmaailmaansa uusia käsitteitä ja auttoivat häntä hahmottamaan ympäristöään ja kokemuksiaan uusin silmin ja korvin. Isä ja äiti keskustelivat usein pitkälle aamuyöhön päivän tapahtumista, kun yöjuna jostakin pohjolan perukoilta oli tuonut väkeä etelään. Kaisa nukahti omaan huoneeseensa kuunnellen ovenraosta tulevaa puheensorinaa.

Kaisa ja Viljo ovat menossa naimisiin. Suurehkot kirkkohäät on tulossa, sukulaisia ja kavereita tulee jopa ulkomailta asti. Paikallislehti on kirjoittanut jo etukäteen tulevista tapahtumista, ja morsian on käynyt Seppälän hääosastolla valitsemassa itselleen sopivaa mekkoa, ja sulhanenkin on perehtynyt Dressmanin liituraitavalikoimaan.

Seuraamme onnea toivotellen, mitä tuleman pitää.

27.4.2011

Nimistä 1.

Rubens: Pyhä Teresa

Aale, Anastasius, Antamo, Antimus, Anto, Antonius, Asmund, Gratianus ja Teresia viettäisivät tänään nimipäiviään, jos vanhaa kalenteria vielä olisi uskominen. Nykyisen suomalaisen mukaan sitä viettää Merja.

Etunimien lisäksi ihmisillä oletetaan nykyään olevan myös sukunimi. Täällä itäisessä Suomessa ne olivat käytössä aiemmin kuin lännessä, jossa Matit ja Heikit olivat Heikkilöitä tai Mattiloita talon nimen mukaan. Aikanaan otettiin sitten käyttöön nen-päätteiset sukunimet luonnonkohteiden mukaan. Pelto, aho, virta, lahti, mäki, järvi, koski mm. olivat käypiä sukunimen alkuja. Metsänen taitaa olla harvinaisempi, olisiko liian metsittynyt sävy, "metsäläinen"?  Korpisia sen sijaan on. Merinen lienee myös harvinainen, johtuneeko sitten rannikon ruotsinkielisestä asutuksesta?

Itä-Suomen nen-päätteiset kuvaavat usein paikkakuntaa, kansaa tai heimoa: Jääskeläinen, Virolainen, Savolainen, Karjalainen, Ruotsalainen, Venäläinen, Vepsäläinen, Hämäläinen, Lappalainen, Pohjolainen.

Täällä Keski-Savossa on runsaasti k-alkuisia nen-loppuisia nimiä, kuten: Kansanen, Kervinen, Kauhanen, Kuokkanen, Kinnunen, Kosunen, Koponen, Karttunen, Keinänen, Kokkonen...

Monet ruotsinkieliset nimet ovat kaksiosaisia. Alkuna voi olla vaikkapa puu: ahl, alm, lind, lönn, björk, gran, tall, hägg osv. ja loppuosana blad, kvist, bom, blom, rot, gren, lund, fors, ström. Mainittakoon, että entiseen Leppävirran emäpitäjään kuuluneessa Varkauden nyk. kaupungissa toimi vielä 1980-luvulla Ahlström (suom. Leppävirta)-niminen  yritys.

Tämä alustukseksi, seuraavassa jutussa lisää nimistä.

26.4.2011

Kesän merkit


Kesän merkkejä on kolme:
  1. Telttakatoksen pystytys
  2. Siilien saapuminen
  3. Apus apus-airshow
Ensimmäinen toteutui eilen. Pihassa on ollut jo yli kymmenen vuoden ajan kevytrakenteinen telttakatos, josta muutamana talvena on otettu vain kate pois, ja kehikko on uhmannut talven koettelemuksia parhaansa mukaan. Viime syyskesän myrskyt näyttivät teltalle ns. närhen värkit, ja vihreä putkisto odottaa noutajaansa metallinkeräyspisteessä.

Jyllantilaisperäisestä patja- ja vuodevaateliikkeestä ostimme tarjouksesta uuden. Tässä versiossa kulma- ja harjaliitokset on toteutettu muovisin liitoskappalein, kun joissakin aiemmissa on jouduttu tunkemaan kolme erisuuntaista ohuempaa putkea paksumpaan.

Koska kirkkaanvalkoinen katto ei oikein natsaa ympäröivän luonnon kera, sen päälle on viritetty aikaisemman teltan vihreä kangas, jossa paikoitellen kasvaa jäkälää. Aikaisempikin oli kaksikerroksinen, koska kangaskatto ei pidä vettä. Ylemmässä kuvassa oleva jalka on kiinnitetty maahan hennoilla maapiikeillä, joista ei tosipaikan tullen ole apua. Kolmesta muusta kulmasta on seinään ja puihin narut, jotka eivät ehkä kestä tsunamia, mutta kovan tuulen kuitenkin. 
Kaikki putkien väliset liitokset katossa on vahvistettu kiesus-teipillä.

Siilien saapuminen tapahtuu myös näinä päivinä. Siili-menu sisältää kermaviiliä, makaronilaatikkoa, piimä-rypsiöljy-sekoitusta ja kissanmuroja. Ne kaikki ovat hyönteissyöjälle sopivaa ruokaa.

Airshow alkaa tavallisesti viikolla 20, jolloin tervapääskyt tulevat.

20.4.2011

Alueiden Eurooppa


Päivän taidekuvana Pekka Halosen maalaus mannerlaatan päällä sijaitsevasta kohoumasta. Poliittinen suuntaus on kohti Halosia ja kumppaneita pois postmodernismista.

Silloin kun Euroopan Unioniin liittymistä perusteltiin, oli yhtenä kriteerinä tämän jutun otsikko. Unionissa valtioiden rajoja olennaisemmiksi tulevat vähitellen alueet, kulttuurilliset. Näin muistaakseni oli puhe. Suomessa siis tarkoitetaan tällä maakuntia, joita sitten onkin enemmän ja vähemmän. Varsinkin pohjalaiset tarvitsevat monta maakuntaa, kun meille savolaisille riittää kaksi.

Jokaisella maakunnalla on oma laulu. Kansakoulun neljännellä luokalla niitä opeteltiin laulukirjasta "Sonninen-Räisänen-Naukkarinen". Paitsi maakuntalauluja, siinä oli myös "Nouse Inkeri", "Mustalaisen laulu", "Keltainen työmies, vapautta vaadi" ja monta muuta hyvää biisiä. Sivujen alamarginaalissa opetettiin musiikin teoriaa; nuotteja ja muuta tarpeellista. Joskus tuli väärinkäsityksiä, ja joku kerran yhdisti teoriaosuuden yläpuolella olevan uusmaalaisten laulun sanoihin: "siellä kukkaan pujotellen, sujutellen".

Alla on tiivistelmä maakuntalauluista. Puolestani saa käyttää vaikka peruslauluna missä maakunnassa hyvänsä. Koosteessa on säkeitä Savon, Karjalan, Nälkämaan, Vaasan, Uudenmaan, Satakunnan, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Varsinais-Suomen lauluista. Ahvenanmaata en uskaltanut liittää mukaan.      

Sodan pauhut, vainon kauhut,
kolkot vuodet katojen,
kun vaimot, lapset kaadettiin
ja miehet sortui sotihin.

Kansa sorron ikeen alta nousi
turvaks armaan synnyinmaan.
maan eestä vaikka kaatumaan,
niin kuolemaan me taistellaan.

Täällä on naapuriheimoni verta,
entistaistojen tanner
toi kunnias, kuntosi julki
töin, toimin ja taisteloin.

Näytä nyrkkiä maailmalle
niinkuin karhu korjustansa
valppahana vainon torjuu,
oikeus turvanansa.

14.4.2011

Jäsenkirja

Tavaroita penkoessani löysin puolueen jäsenkirjan. Yllä oleva kuva oli liitetty siihen. Jätin päästä yläosan pois esteettisistä syistä, koska naamaan oli lisätty kuivamustekynällä aurinkolasit. Syynä siihen ehkä oli se, että henkilötiedoissa tukan värin ja pituuden (vartalon) lisäksi oli maininta "muuta", jossa luki silmälasit. Lasit olin saanut vasta tuon kuvan ottamisen jälkeen. Voi olla, että nykyisten puolueiden jäsenkortteihin tulevassa kuvassa ei hyväksytä autoa; ehkä joku puolue sentään kuvassa näkyvän merkin laskee eduksi.

Jäsenkortti kertoo, että sen haltija kuuluu SIEP-puolueeseen. Lyhenne on sanoista Suomen Ideologinen Edistyspuolue. Jäsenkirjan viimeisellä lehdellä on lueteltu puolueen etujärjestöt. Ne ovat SaPo, eli SIEPin akateemisten Poliitikkojen liitto ja ProTo, eli Propagandatoimisto.

Jäsenkortin välissä on puolueen koko jäsenkortisto. Neljä jäsentä, joista yksi on puheenjohtaja ja Proton puheenjohtaja, toinen puoluesihteeri ja SaPon puheenjohtaja, kolmas rahastonhoitaja ja neljäs - ainoa naispuolinen - vain rivijäsen. Akateemisuuteen oli vielä matkaa vuonna 1964, jolloin kortti on annettu. Keskikouluaikaisia yhteiskunnallisia ajatuksia siinä kanavoitiin.

Vajaa kymmenen vuotta myöhemmin kuuluin toiseen, vaikkakin jäsenkirjattomaan puolueeseen, ENP:een, eli Elastiseen Nihilistipuolueeseen, mutta siitä ehkä jotain joskus myöhemmin.

Nykyään ainoa jäsenkirjani on Euroopan Unionin passi.

Rahaa tulppaanimaasta

Van der Veerin Jussi (ei tämä kitaristi) on lähestynyt Alankomaista minua alla olevalla kirjeellä. Koska englanninkielentaitoni varsinkin taloustermeissä on puutteellinen, annoin Google-kielitoimiston ystävällisesti kääntää tekstin ymmärrettävään muotoon. Käsittääkseni BMW-museon johtaja Erich Anorld on tahtomattaan kuollut, vaikka ruumista ei ole koskaan tullut, ja tilille on jäänyt paljon rahaa. John kertoo, että tämä ei ole huijausta, enkä saa kertoa, että hän hoitaa tätä asiaa. En kerro kenellekään.

Päivän taidekuvassa on alankomaalainen kauppias Lontoon-keikalla, Hans Holbein nuoremman maalaus.

Kirjeen toinen sana on alkuperäiskielellä "carefully", joka tarkoittaa suomeksi myös "varoen".

"Lue huolellisesti

Päätökseen oikeudellisen sulautuvan välillä minun Bank ABN AMRO NV kanssa Fortis Bank NV (Fortis Bank Nederland) tarkoittaa pankit voivat nyt tehdä nopeampi kehitys yhdistävät toimintojaan. 
Alkaen sulautumisen päivä, ne saa vaihtaa ja jakaa asiakkaan tietoja ja voi aloittaa teknisten muutosten asiakkaan tietojen Keski järjestelmän ABN AMRO NV ehdotetut nimitykset aiemmin on ilmoitettu, myös virallisesti voimaan tällä hetkellä.

Olin tehnyt yksikön päällikkö minun osastoon hallitus minun pankki ABN AMRO NV (Alankomaat) koota kaikki luotto tilit on ollut käytössä pankin kanssa.

Kopioi ja liitä Web-linkkiä lisätietoja yhdistäminen Uutiset: - http://www.abnamro.com/en/press-room/press-release-archive/2010/Completion_of_legal_merger.html
  
Aikana koottu kaikki tililuotot, löysin luotto tili A / C N0: NL85-ABNA-60.83.41.843 ja ($ 7,467,000.00 miljoonaa dollaria) talletetaan. 
Oma tutkimus ja asiakirja vahvisti hänen tililleen tiedosto paljastaa, että sijoittaja kuoli ilman tahtoa, ja se oli saksalainen, joka johti autotehdas BMW museo ja se oli tarkka kausi tili on viimeksi toimi. Voin varmuudella todeta, että ruumista ei ole koskaan tullut kuin perillinen näennäinen Late Insinööri Erich Anorld perintö.

Alankomaiden lainsäädännössä edellytetään, että en ilmoita veroviranomaisille jälkeen lakisääteistä ajanjaksoa kymmenen (10) vuotta, kun aktiiviset tilit tämäntyyppisten kutsutaan osallistumistaan
​​raha sääntelyelinten. Edellä tosiseikkojen korostaa minun syy kirjallisesti ja tehdä seuraavan ehdotuksen teille. 
ovat päättäneet pyrkiä suostumustasi auttamaan minua kumppanina tämän tavoitteen saavuttamiseksi rahastoon legitimiteettiä kruununperillisenä Late insinööri Erich Anorld Ilman pelkoa tai epäilystä johtuvat pankin viranomaiselle. Tämä ei ole huijata, se on vain mahdollisuus, ja jokin hyödyllistä tietoa. Tässä tilitiedot voi hakea, mutta on vain yksi löytää tämän minä on yhteyttä. Ethän anna minun tietää olevansa kohti
Tämän tavoitteen yhdessä kumppanin vastata minulle välittömästi.

Sincerely Yours,

Mr. John van der Veer
Päävastuullinen tilintarkastaja
ABN-Amro Bank N. V.
Amsterdam, Alankomaat.
j_vanderveer@accountant.com"

13.4.2011

Saunalyriikkaa

Runoudessa pidän ennen kaikkea Kieku ja Kaiku-poljennosta. Semmoisia kirjoittelen joskus itsekin. Tarkkana pitää olla loppusointujen ja rytmin kanssa. Ylläolevaa kuvaa voisi luonnehtia vaikkapa riimillä:

Jos kaveris oot kanssa kaunassa,
se helpottaa, kun käytte saunassa.

Nuornamiesnä tuli saunottua erikoisissa porukoissa. Yhdellä kaverilla oli juomana Cabana-rommia, ei liene enää kaupassa? Hän kirjoittihe mökkisaunan vieraskirjaan:

Saunaan mull'on tapanani
ottaa oma Cabanani.

Toinen taas, joka oli tunnetun poliitikon ja ministerin lanko, joi lauteilla kylmää Tokaijia. Ei sentään heittänyt kiukaalle, kuten oluen kanssa joskus menetellään. 


11.4.2011

Päälauseita ja vihanneksia


Kielentutkija puhui radiossa. Hänen mielestään Perussuomalaisten menestyksen syynä ovat päälauseet. Asiat sanotaan lyhyesti ja selkeästi. Sama lippalakki ei sovi kurpitsalle ja sipulille. Rahaa ei saa antaa vieraille maille.

Päivän taidekuvana on Giuseppe Arcimboldon vihannesasetelma. Vihanneksilla ei ole tässä kuvassa lippalakkia vaan kypärämäinen hattu. Hattu sopiikin usealle vihannekselle yhtäaikaa. Käännä näyttöruutu ylösalaisin. Hattu muuttuu silloin kulhoksi.

Aion käydä iltapäivällä äänestämässä. En tiedä vielä ketä. Puoluekaan ei ole selvillä.

Ehdokaskuvissa kaikki ovat paljain päin.

10.4.2011

Itse aiheutetut

Terveellistä syötävää kaikenkokoisille lippalakkipäille

- Puheenjohtaja Juttamari Uusarhinluoma-Katastubb, mitä puolueenne painottaa erityisesti vaalien viitekehyksessä?
- Meillä ollaan sitä mieltä, että ihmisten tulisi olla tarkempia terveydestään.
- Ei paha ollenkaan, voisitteko tarkentaa?
- Kyllä voisin. Nythän on niin, että mitä terveyteen ja hyvinvointiin tulee, meillä on liian paljon niin sanotusti itse aiheutettuja sairauksia. On väärin, että ne, jotka pitävät terveydestään huolta, joutuvat maksumiehiksi - ja myös maksunaisiksi yhteiskunnan julkisten terveys-, sairaus-, hyvin- ja pahoinvointipalveluiden kautta näille vastuuttomille.
- Voisitteko mainita esimerkkejä tämmöisistä sairauksista?
- Voisin kyllä niitäkin mainita. Jo lapsena on hyvin monelle, käyttäisin tässä jo arviolukua, joka lähenee ainakin 85 prosenttiyksikköä, on opetettu niin kotona kuin koulussakin - esiopetusta ja päivähoitoa unohtamatta, että puukkojen ja saksien kanssa ei saa juosta. Televisio-ohjelmassa, jossa suuri määrä kokkeja hääräsi isossa keittiössä, juostiin edestakaisin. Niin kiire ei saa olla, että työssä, etenkin, jos joutuu käyttämään teräaseita, pitäisi juosta. Niinpä, jos puukon kanssa juostessa ja sitten kompastuessa maha tai silmä puhkeaa, on se mielestäni niin itse aiheutettua kuin voi vain olla. Nuolkoon haavansa itse tai hoidattakoon yksityislääkärillä. Mitä vielä tuohon kokkiohjelmaan tulee, siinä nautittiin myös alkoholijuomia. Alkoholi ei ole terveellistä, ja sen aiheuttamat sairaudet myös itse aiheutettuja - kukaan ei sinulle kaada kossua tai kaljaa kurkkuun väkisin. Myös tupakointi aiheuttaa sairauksia, samoin kuin rasvan, suolan, sokerin, perunan, makkaran ja ranskanpullan syönti. Jos edelleen ajatellaan, vaikka, että menet nakkikioskille, jonka muita asiakkaita naamasi ei miellytä, ja saat turpaasi, on mielestäni vastuu yksin sinulla hermostuttaessasi lähimmäisiäsi. Autolla metsään ajo...
- Kiitos, puheenjohtaja Uusarhinluoma-Katastubb.

Kuva otettu täältä.

9.4.2011

Pyykkilauta ja paljaat varpaat


Yvette on tässä kertomassa setubalilaisesta pesijättärestä - ja klip ja klap ja euroja riittää vaan ja klip ja klap ja kyllä mä lainaa saan. Pyykkäri ostaa suomenkielisessä versiossa lantilla leipää, jos saa - ja toisella Fino-sherryä, Manzanillaa.

Juha Eirto tunnelmoi Portugalin yössä ja Olavi Virta huhtikuussa 1950-luvulla. Portugalin pääministeri pyysi rahaa tässä huhtikuussa isänmaan pelastamiseksi.

Laitetaanpa tähän alle vielä Rauni Pekkalan versio pyykkäristä telkkaritansseista 1980-luvun alusta. Tanssikansa on ihan täpinöissään, ja mikä ettei - semmoisiahan sitä oltiin 30 vuotta sitten.
Portugalin ensimmäisen kuninkaan, Afonson, lippu 1100-luvulta on jo hyvin isänmaallisia tunteita herättävä, jostakin syystä meissä suomalaisissa:

6.4.2011

Kansanmiehen romanssi


Roope Kansanmies, eli Robert Volkmann syntyi huhtikuun 6. päivänä vuonna 1815. Tuolloin ei vielä arvattu, että Suomessa alkaa eduskuntavaalien ennakkoäänestys 196 vuotta myöhemmin. Videolla soiva sello/piano-romanssi on hyvin korvalle käypää kulttuurin kultakauden musiikkia, ja on omiaan rauhoittamaan mieltä äänestyksen kiivaassa tiimellyksessä. Postmodernismia edustaa vain kuvasommittelu, jossa punamekkoisen tädin jalka näkyy oikeassa reunassa. Onneksi kosketintaiteilija on sen verran kokovartalopianisti, ettei jää mikrofoninjalan taakse kokonaan.

5.4.2011

Sananlasku kirkkaan kunnasta

Joskus männävuosina perustettiin firma, jonka nimi näkyy kuvan alareunassa. Amerikankielellä se on vasemmalla sinisellä pohjalla.

Toimitilojen avajaisissa tarvitaan usein torvisoittoa, ja sitä tarjoilimme. Firma tarjoili saksalaista suuhunpantavaa johtuen paikkakunnalla sijainneen saksalaisravintolan hyvistä antimista. Suolarinkeleitä ja olutta ainakin nautittiin. Isäntäyhtiö oli teettänyt lasinalusia, joihin oli painettu suomalaisia sananlaskuja. Otin sieltä muutaman mukaani, ja kun tässä vähän kaappeja järjesteltiin, näitä löytyi.

Kiteeltä (missähän päin semmoinenkin paikkakunta sijainnee, never heard) on tallennettu tältä näyttävä lausahdus.

Jos lukijoiden joukossa on sananlaskujen tuntijoita, voinette varmaan kertoa, mitä hyvällennii miehelle tässä tapahtuu. Hyväksi mieheksi omien puheidensa mukaan kehuttiin ainakin rakennusmiestä, jolle mestari sanoi, että elä nyt hyvä mies vatupassilla nauloja hakkaa.

Liediä ja Idolia


Kuuntelen parhaillaan radiosta Jorma Hynnisen haastattelua. Liedistä ja oopperasta on parhaillaan puhe. Liedin vähenevä suosio tuntuu laulajaa huolestuttavan. Menneinä vuosikymmeneinä vähäeleisempiä konsertteja oli enemmän, nykyajan ihmistä houkuttelevat puolestaan suuret spektaakkelit värivaloineen ja savuineen.

"Sivistysmusiikkia" tulisi tarjota paremmin ja säilyttää selvä ero eri musiikkikulttuurien välillä ja antaa ihmisten ymmärtää, kumpaako he haluavat.

Idols-finalisti Ali Elkharam ja Jorma Hynninen olivat viime kesänä samalla keikalla näissä maisemissa. Paraati ja torikonsertti, jossa Ali lauloi ja maanpuolustusjuhla, jossa soittokunnan solistina oli Jorma ja varusmieslaulaja Ali toimi miksaajana.

Jorman tapasin viimeksi pari viikkoa sitten tilaisuudessa, jossa muisteltiin Suomen sodan 1808-1809 tapahtumia. Emme kuitenkaan niin vanhoja ole, että omakohtaisia muistoja olisi, osallistuimme vain muistotapahtumiin taiteellisilla panoksillamme.

Ei-pysyvät lumet

Eivät nämä tainneet olla vielä pysyviä lumia.

Suomi on kehittynyt luonnonolosuhteiltaan parin kuukauden aikana alemman kuvan esittämästä tilasta huomattavasti ihmiselämälle myönteisempään suuntaan. Alempi kuvakaan ei esitä lumimäärää maksimissaan, sillä sitä satoi maaliskuussa vielä melkein toinen mokoma.

Kuvassa näkyvässä ruotsinpihlajassa sinitiainen kuvittelee olevansa ibis - ainakin sitä se huutaa kurkku suorana. Penkasta paljastuu vähitellen syyshortensia ryhtyen valmistautumaan ensi syksyn kukintaan. Sen jälkeen saamme ehkä taas lunta.

Huomenna muuten alkaa ennakkoäänestys, jos ette sattuisi sitä muistamaan. Valtiolliset vaalit ovat kohta. Niissä valitaan 200 kansanedustajaa. Ei-pysyvistä lumista tuli mieleeni takavuosina median suosima ilmaisu ei-sosialistiset puolueet. Silloin jaettiin puoluekenttä havainnollisesti kahtia. Ne, jotka kannattivat pankkien, apteekkien ja muiden tuotantolaitosten valtiollistamista olivat sosialistisia ja muut ei-sosialistisia. Sosialististen puolueiden keskinäinen ero taas ilmeni vallankumouksen toteuttamistavassa.

2.4.2011

Kovera



Pääministeriehdokas Urpilainen kertoi talk showssa soittavansa parlamentin bändissä. Ohjelmisto käsittää covereita. Aika moni bändi soittaa vielä nykyisin covereita, kuten tuokin Oslon orkesteri, joka videolla esittää Sibeliuksen Andante Festivon. Lieköhän oslolaisilla miten paljon ihan omia biisejä, sillee niinku bändikämpällä jätkien kanssa yhessä tehtyjä?

Jos uskaltaisin, sanoisin, että Andante Festivo on kyllä yksi tylsimpiä kappaleita, mutta jääköön nyt sanomatta. Janne sävelsi sen aikanaan Säynätsalon tehtaan vuosijuhlaan. Muutaman vuosikymmenen jälkeen olin erään soittokunnan kanssa soittamassa Säynätsalon tehdasrakennuksen harjannostajaisissa, en siis harjakaisissa, joka termi tarkoittaa kaupanvahvistuksen yhteydessä tapahtuvaa juhlistamista, aleksiskivimäisittäin "harjakannujen kallistamista".

Harjannostajaisissakin toki kannuja kallistellaan, tuolloinkin Säynätsalon juhlassa poksahti jokunen A-olutpullo auki.

1.4.2011

Buenos aprillos vaan.

Nuorna miesnä tapasin pari turistia kotikylän linja-autoasemalla. Kyselemään siitä paikkakunnan nähtävyyksiä, ja koska minulla oli vastahankittu ajokortti ja Anglia käytössä, niin mikäpäs siinä. Ajeltiin pitkin järven rantaa, ja kovasti vieraat tykkäsivät näkemästään. Tuttu kaveri otettiin vielä kyytiin, ja hänpä sitten otti kuvan. Pahimmoilleen tuli tuulenpuuska, joka rouvan hametta pölläytti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aiheutetut

# 1950-luku 60-luku aamuhartaus aamutee aapinen aasinsillat aateliset Afrikka aika aikakauslehdet ainekirjoitus ajan kulku ajankohtaisuus ajatelmat aku ankka akvarelli Alabama alankomaat Alaska Aleksanteri III Aleksis Kivi alkoholi alkuperäiskansat alkusoitto allegoriat alumiini Amerikka ammunta anagrammit ananas Anglia animaatiot anteeksianto anteeksipyyntö antirasismi apinat aprilli apteekki arabialainen kulttuuri arabit Arizona arkiset väärinkäsitykset arkkitehtuuri arpajaiset aseet asetelma askareet askartelu aterimet Audi auringonpimennys australia auto Auto Union autoilu autokatsastus autokilpailu autokoulu autolautta Autot avaruus avioliitto baarit babysitting Bach banaani banjo Baranov barokki BB-talo be bop Beatles beethoven berberi Bessie Smith blogit Blue Monday blues bmw boogie-woogie British Empire broileri Buddy Holly Butlins byrokraatti bändit cab calloway Caterina Valente cembalo Chaminade Charlie Parker Chile claves Clayderman Coca-cola cognac cola colosseum coverit cowboy daguerrotypia Dalida ddr dekkari design Dexter Gordon dinosaurukset direktiivit Disney DNA dodekafonia doping drinkit Edmund Spenser Edward Burnes Eino Leino ekspressionismi elektronimusiikki elokuva elokuvat elokuvataide Elukat Elvis eläkkeet elämänviisaus englanti enkeli Erasmus ergonomia esivanhemmat Espanja etualan tarkennus etätyö EU Eulenspiegel euro Eurooppa euroviisut faabelit farkut fasaani filosofia fleece fluxus Ford formula 1 fotorealismi Freddy Quinn Galuppi gamba genealogia Glen Miller google googlish Grieg grilli grillimakkara haaksirikot hakit hakkerointi halaus halko hallitsijat Hamina hampaat hampurilainen Hankasalmi harakka harava haudankaivuu havaiji Hazard hedelmäpuut hedelmät hehkulamput heinäkuu heinänteko helle helmat helmikuu helmitaulu helteet henkilörekisterit heraldiikka herne hevonen hevoset hiekka hihamerkit hihat hiihto hiilikuitu hillo hillotolppa hippiet historia hiukset Honda horoskooppi huhtikuu huijarit huilu Hula huonekalut huopikkaat huotra huumori huutokauppa hymiöt hymyhuulet hyttyset Händel häntä härkä häät höyry höyryveturit Ibsen Idols Iittala IKEA ikiliikkuja ikkuna ikkunanpesu ilahduttaminen ilmastonmuutos impressionismi intiaanit Irlanti iskelmät islanti israel isänmaallisuus isät it-ala itikka itsenäisyys Jack Scott jalkapallo Japani jauheliha jazz jenkka jeti joet John Coltrane joulu joulukalenteri joulukuu joulukuusi joululaulu joululaulut joulumusiikki joulupukki jouluvalot jouluvirsi jouset jousisoittimet juhannus juhlat julisteet junat juoma juomalaulu juomat juusto juustokakku jänis järvi jäsenkirja jätelipeä jääkiekko jäätila kaapit kahvisuodatin kaide kaivos kaksintaistelu kalat kaleidoskooppi kalenteri kalenteri. kevät kalenteri56 Kalevala kalkkuna kalliomaalaus kampa kanava kansa kansakoulu kansallispuvut kansatiede kantri kapellimestari karaoke karhu karkauspäivä karkausvuosi karppaus kartat kartta kasakat kasino kassi kasvit katsastus kattaus kaukolämpö kaukosäädin kauniit valokuvat kaupankäynti kaupat kauppamatkustaja kauramurot keinu keinuminen keisari keittiö Kekkonen kello kemia kengät kertomus Keski-Suomi keskiaika keskiolut keskuslämmitys kestopuu kesä kesäkuu kesäleski kesäloma kesämökki kesätapahtumat kevät kielenkäyttö kielet kieli kieli poskessa kielioppi kielitaito Kihlaus Kiina kiinteistönhuolto kilpailu kilpaurheilu kinkku kirjaimet Kirjallisuus kirjapaino kirjasto kirjat kirkko kirkot kirsikka kirvat Kirves kissat kitara kitkeminen kivi klarinetti koirat koivupuu kojeet kokoonpanot kola koneet konsertit konsertto konvarit Korea korkeakulttuuri korot korppi korut kotitalous kotka koulu koulumuistot kouluruoka Kreikka Kristiinankaupunki kromosomi kubismi kukat kukko kulttuuri kulttuuripääkaupunki kuningas kuninkaalliset kuninkaat kunnanvaltuusto kunnat kunta kuntauudistus kuntoilu Kuopio kuorolaulu kuu Kuuba kuukaudet kuulapelit kuulo kuulustelu Kuusi kuutamo kuva-arvoitus kuvaamataito kuvankäsittely kuvanveisto kuvataide Kvagga kylpylä kylätapahtumat kyntö kynät kypärä kyykkä käki kännykät käpy käsiteollisuus käsityöt käytännön opetukset käännökset laboratorio Lada lahjat laivat lakana lammas lampaat lamppu lamput lapio lasi lasinaluset laskimet lastuvilla lauantai laukka laulukirjat Lehdet Lehdistö lehtivihreä leijona leikit leipä leivokset lenin lenkkeily lentokoneet les fauves. les six levitteet Lidl lied liettua liha lihapullat liikenne Liisa ihmemaassa liiteri Limburg linja-auto linnut lintu lintulauta lippu lipputanko liputus listat loimi lokakuu loma Loppiainen lotto louhos lukio lumi lumicola lumipallo lumityöt luolat luonto Luostari luumut luvaton ase lyhenteet lyijykynä lämmitys lämpötila lääketiede lääkkeet lääkärit Lönnrot löytöretket maahanmuuttaja maailmankansalainen maailmanloppu maakuntalaulut maaliskuu maantieto maapähkinä maaseutu maat maatalous Mainila mainokset maisema maisemat makkara Mannerheim Mannheim margariini Marilyn marjat Marketti marraskuu marssi marssimusiikki Marty Wilde matematiikka matkailu matkakertomuksia Matkus matonpesu matto mausteet media meemi meetwursti mekaaninen musiikki Meksiko melodraama meri meripihka merkit merkkipäivät messut metronomi metsästys midi mietelause Mikkeli Mikki Hiiri mikrofoni missit mitalit mmm monot moottoripyörät mopot Moskvitsh Moskvitsh 407 Mozart muisti muisto muistomerkit munakas muoti muoviesineet murre murteet museot musiikki musiikki. dallapé musiikkitermit musta makkara mustarastas myrsky myötähäpeä mäenlasku Mäki mäkihyppy mänty mökki naakat naakka naisten viikko naru Nasta-kerho nato naulat nelikenttä Neuvostoliitto New Mexico nigerian kirjeet niitit niksit nimenkirjoitus nimet nimipäivät nobelpalkinnot Nokia nokkahuilu Norja Nostalgia novellit nuket numerot Nummisuutarit nuohous nuotit nuottikirjoitus nurmikko nypyt nyrkkitöny näppäimistö näytelmät oboe Okapi Olavi Olavi Virta olut olympialaiset omaishoitaja omaishoito omena omenapuut Ooppera oopperalaulajat op-taide oppikoulu orava orvokki osavaltiot paavi Pacius paikkakunnat paimenet paita pakkanen pakkoruotsi Palestiina palindromit palloilulajit pankki paraati parkkiautomaatit partikkelit partiointi passi pasta Pat Boone patsaat pehmusteet peippo peltikatto penkinpainajaiset penkkarit Pennsylvania pensasaita perhoset perinne perjantai perspektiivi peruna peruskoulu peräkärry petaaminen philosophy piano Picasso piccolohuilu pienoismallit pihamaa pihlajat piippu piirakka pikkujoulu pilvet piste pizzat pokeri poliisit politiikka polkka polkupyörä polttopuut pommit pop Porilaisten marssi pormestarit poro portteri Portugali posti postimerkit postmodernismi potkukelkka potkuri Poulenc prekessio presidentinvaalit presidentit Preussi prinsessa prinssi projektit propelli prosentti prosenttiyksikkö psykologia puhallinmusiikki puhaltimet puhe punkit Puola puolueet puolukka puolustusvoimat purjo purkkakuvat Putin puu puuhevonen puulajit puupuhaltimet puut puutarhan hoito puuteollisuus puutyöt puuveistos pyykinpesu pyöräily pähkinä päiväkirjamerkintöjä päivämäärät päiväntasaus päähineet pääministeri pääsiäinen pöllö Quest raamattu radio radio-ohjelmat radioamatöörit ragtime raha rakkaus ralli Rampal Ranska ranta rautatiet ravintola ravit ravut Reg Owen reino renessanssi renkaat revolveri Rick Nelson ristiäiset risusavotta risut ritarit robotti rock and roll rokotus romantiikka Rooma rovio ruhr ruis Runeberg runous ruohonleikkuu ruoka ruokinta Ruostumaton teräs Ruotsi ruotsin kieli rusakko ruska rusketus Russ Conway ruusut ruuvit saappaanheitto Saarenmaa saarni Sacha Distel sade sadut sahapukki sahatavara sahaus Saimaa saippua sairaala sairaanhoito sairaudet sairaus saksa saksofoni Salaatti salakirjoitus salami salamurhat salapoliisit samba sammakot sananlaskut sanaristikot sanat sandaalit sanoitukset sarjakuva sarjakuvat Sarkasmi satelliitit satelliitti sattumuksia sauna Savo savupiiput Schleusingen Schumann Scifi Seitsemän veljestä sekalaista selfie sello selluloosateollisuus sementti seteli shoppailu sibelius sienitaudit signac siili siilit sijamuodot sika sillat silmu siluetti sinappi singapore Sipilä sipuli sireeni sirkus sisävesimatkailu skandaalit skotlanti snapsi Snellman Soisalo soittimet soitto soittokeikat sokeri solmio sommittelu sormihyrrä sosiaalinen media sota sotaväki sote sotilaat Spike Jones Spitfire Sputnik steppi stride suihkuhävittäjä sukellusveneet sukkahousut sukkanauha sukset sukulaiset sukututkimus sulttaani sumu suojautuminen suola suolisto suomenkieli Suomi Suonenjoki surrealismi suudelmat suvivirsi Sven Tuuva syksy syltty sylvester syntymäpäivät syyskuu syöpä sä-passiivi sädehoito sähkö sävellajit säveltäjät Säynätsalo sää säätila taide taidemuseo Taiga taistelut taitto takki talouspolitiikka talvi talvirenkaat talvisota tammikuu Tampere tango Tanska tanssi tanssimusiikki tapahtumat tarvikkeet tasa-arvo tatar tattari taudit tavat teatteri Ted Herold tee teekutsut tehtäviä Teiniliitto teiniyhdistys teippi tekniikka tekokuu tekstinkäsittely teleportaatio televisio teltta tenori tenorisaksofoni tervapääskyt terveydenhuolto terveys terveysjuoma Texas The Beatles The Belmonts The Impalas The Platters tienpito tietokilpailu tietokirjat tietokoneet tietokonemusiikki tietovuoto tievalaistus titus toivotut tonttu Topelius torkkupeitto torvisoitto tositeevee toukokuu traktorit Trinidad trumpetti Tsaikovski tsekki Tukholma tuli tulipalot tulitaide tulitikkuetiketit tulitikut tulivuoret tuohi tupakka tuppi Turkin sota Turkki turkkilaiset Turku turve tutkimusmatkat tuttavat tuuba tuuli TV tv-ohjelmat twist Twitter tyrni tyylisuunnat työkalut työkalut. lumilapio tähtitiede täi UFO uinti UK ukkonen Ukraina ukulele ulko-ovi ulkomaalaiset ulkomaat unet upseerit urbaani sanakirja urheilu urheiluautot urut USA uskonnolliset tilaisuudet uskonnot uuni uusi vuosi uuspeili uutiset vaa'at vaahtera vaakuna vaakunat vaalit vaatetus vaatteet Valamo valelääkärit valetta valkosipuli vallankumous valo valokuvat valokuvaus valot valssi valtion laitokset vanhojen vitsien tuunaus vanhukset vapaaehtoiset vappu Varkaus varpaat varuskunnat vegaani veivit Venus Venäjä venäläinen musiikki verikoe vesi vessapaperi vetypommi Vietnam View-Master vihannekset viidakko viihde viikingit viikonpäivät viili viina viini villi länsi villieläimet virka virkamies virkatie viro virret visailut vitamiini viulu Vivaldi Vladimir Serov vodka voi voiteluöljy Volter Kilpi vuodenajat vuodet vuosijuhlat välimerkit väriperspektiivi värit värityskirja Wilbert Harrison ydinsäteily yhdydsanat yhteislaulu ylikonstaapeli ylinopeus ystävyys ystävyyskunnat ystävänpäivä Yves Rocher äänet äänite öljy öljy-yhtiöt